Exklusivt innehåll:

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Här blir politikerna helt ställda av frågan i SVT

Under söndagskvällens ”Agenda” i SVT debatterades det klimatpolitik och...

Brexits nya migration gränsar till ”sprickband” mellan familjer mellan Storbritannien och EU

Brexit är inte gjort för många brittisk-europeiska familjer, inte ens två och ett halvt år efter att Storbritannien lämnade EU.

”En av oss är brittisk medborgare och en är EU-medborgare. Och vi har förlorat rätten att migrera som familj”, sa en brittisk man som bor i Belgien, citerad i en ny rapport – den senaste för MIGZEN-projektet utforska de långsiktiga effekterna av brexit på migration.

”Man och dotter kan inte återvända till Storbritannien och bo där med mig”, sa en brittisk kvinna, för närvarande i Frankrike.

Skilsmässoavtalet som fastställde villkoren för Storbritanniens avgång var tänkt att cementera de befintliga rättigheterna för européer som bor i Storbritannien och britter på kontinenten, trots att principen om fri rörlighet för arbetstagare upphörde.

Men forskningsstudien finner höga nivåer av ångest bland familjer med ”blandad status” – mestadels där en partner är brittisk, den andra europeisk. Drygt en femtedel av de tillfrågade sa att de var i sådana relationer.

”Brittisk-europeiska familjer efter Brexit” bygger på vittnesmål från mer än 400 brittiska och europeiska medborgare för att utforska hur förändringen av status inom familjer påverkade deras liv.

Den fann att sex år efter EU-folkomröstningen sa hälften att skillnader i medborgarskap och migrationsstatus hade påverkat deras beslut att flytta eller stanna kvar. Det fanns fortfarande starka negativa känslor över frågor om rättigheter, och oro för förlusten av friheten att flytta från ett land till ett annat i framtiden.

Beroende på deras tidigare migrationsstatus har Brexit antingen ”infört nya gränser” eller ”fördjupat gränsernas effekter på deras liv”, säger rapportens författare, Dr Elena Zambelli och professor Michaela Benson från Lancaster University, och professor Nando Sigona från Birmingham University .

”Detta avslöjar ytterligare effekter av Brexit på familjenivå, skapa, splittra och återskapa deras band inom ett eller flera länder och påverkar deras egen och deras familjemedlemmars mobilitet och bosättningsmöjligheter som en familj.”

Britter i EU kan inte längre röra sig fritt mellan länder

”Att flytta och resa har blivit mycket svårare”, sa en brittisk kvinna som bor i Italien, citerad i rapporten.

”Jag känner mig mer bunden till att stanna där jag bor nu eftersom det inte är så lätt för oss att flytta någon annanstans”, säger en brittisk medborgare som bor i Nederländerna.

Utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU som trädde i kraft innan Storbritanniens utträde ur EU i januari 2020 skyddade rättigheterna för EU-medborgare som bor i Storbritannienoch Britter som bor på kontinenten.

Den skyddar uppehålls- och socialförsäkringsrättigheter för dem och familjemedlemmar, och bibehåller rörelsefriheten tills övergångsperioden löpte ut i slutet av 2020. Personer som redan var bosatta vid det datumet fick stanna och ansöka om permanent uppehållstillstånd efter fem år.

Men för britter i EU, även om avtalet garanterar rättigheter i värdländerna, ger det inga automatiska rättigheter att flytta till andra EU-länder för att bo och arbeta.

”Storbritanniens utträde ur EU markerade brittiska medborgares förlust av sitt EU-medborgarskap och, med det, av de privilegierade rörlighetsrättigheter inom EU som det gav”, står det i rapporten.

”För familjer med blandad status, inklusive medlemmar av de direkt drabbade befolkningen, sträcker sig konsekvenserna av Brexit utöver de rättigheter som individuellt behålls eller förloras, och enkätsvaren avslöjar i vilken utsträckning deras medlemmars positioner, känslor, inriktningar, val och begränsningar är djupt sammanflätade.”

Sju av tio svarande var brittiska medborgare, tre fjärdedelar av dem bor i ett EU- eller EES-land (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet). Resterande kvartal var i Storbritannien eller ett utomeuropeiskt brittiskt territorium.

Nya brexitregler tvingar familjer att ändra planer

Rapporten fann att familjeskäl var dominerande för att avgöra människors beslut att flytta land sedan Brexit-omröstningen 2016 – och detta var högre bland familjer med blandad status än för de av samma nationalitet.

Vissa avancerade sina planer på grund av ändrade uppehållsregler. En kvinna i Tyskland med dubbelt brittisk-tyskt medborgarskap sa att hennes familj flyttade från Luxemburg till Tyskland före gränsdatumet i slutet av övergångsperioden, för att vara ”i samma land som min äldre mor och syster, så vi skulle” får inte problem senare”.

Nästan tre fjärdedelar av människor i familjer med blandad status sa att Brexit hade påverkat deras migrationsplaner. Några lämnade Storbritannien eftersom de ”inte längre kände en välkomnande miljö”.

”Jag flyttade för att vara med min partner och mitt barn eftersom miljön i Storbritannien för utlänningar hade blivit giftig sedan Brexit”, rapporterade en man med dubbelt brittisk-italienskt medborgarskap, som flyttade till Tjeckien.

Rörligheten begränsas av Brexit

Vissa flyttade till EU från Storbritannien på grund av Brexit men bestämde sig sedan för att stanna kvar på ett ställe under överskådlig framtid för att skydda rättigheterna. ”Nu skulle jag vara lite mer ovillig att flytta utan goda skäl, eftersom jag kommer att förlora mina rättigheter för utträdesavtal”, sa en brittisk kvinna i trettioårsåldern som bor i Danmark.

Andra bytte nationalitet för att skydda rättigheter eller undvika att bli fråntagen karriär- eller pensionsplaner.

”Efter Brexit insåg vi att min fortsatta rörelse för pensionering eller arbete inom EU skulle vara omöjlig, så jag blev belgisk medborgare”, sa en brittisk-belgisk kvinna med två medborgare i Belgien.

För vissa brittiska blandade familjer innebär det nya bördor att överväga en framtida flytt till EU, plus risken att förlora nyligen säkrade rättigheter.

”Min man är brittisk, och jag är svensk. Han har förlorat sin EU-rörelsefrihet”, sa en svensk kvinna som bor i Storbritannien. ”Om vi ​​flyttar till EU måste jag nu visa att jag kan försörja min man. Om jag lämnar Storbritannien i över fem år kommer jag att förlora min status som EU-bosatt.”

Rapporten citerar människor som uttrycker en mängd olika oro för deras status, för förlusten av framtida rättigheter som sjukvård eller pensioner, eller dilemman kring potentiella rörelser. Andra klagar på den byråkrati som är involverad i att säkra deras bostadsrättigheter.

Alla har ett gemensamt problem: de ser sin framtida rörlighet begränsas av Brexit.

Övergång från ”mobila” till ”migrantfamiljer”.

Rapporten säger att familjernas vittnesmål återspeglar en ”övergång från medlemmar av mobil familjer till medlemmar av migrant familjer”, vilket understryker en känsla av att rätten att röra sig fritt för att leva och arbeta i andra länder håller på att gå förlorad, ersatt av ett andra klassens arrangemang.

Bekymmer omfattar inte bara uppehållstillstånd: även att resa mellan länder ses ibland som ett potentiellt problem.

”Jag oroar mig för att resa med mitt barn som är EU-medborgare. Det är jag inte”, sa en brittisk kvinna i Danmark.

”Det är meningen att vi ska lämna barnen på egen hand i en annan passkö än vår – ett löjligt koncept”, kommenterade en tysk kvinna som bor i Storbritannien.

Andra var fortfarande oroade över förändringar i Storbritanniens regler efter Brexit, där icke-brittiska makar eller familjemedlemmar till brittiska medborgare som återvänder till Storbritannien sedan mars 2022 är föremål för brittiska inhemska immigrationskontroller i samband med familjeåterförening.

”Vi planerade att återvända till Storbritannien vid min mans pensionering (cirka 2041) men tror nu att det är mer troligt att vi kommer att stanna i NL resten av våra liv”, sa en brittisk kvinna som bor i Nederländerna.

”Vårt äktenskap måste ta slut”

För vissa verkade Brexit ha skapat eller förvärrat splittringar inom familjen, eftersom skillnaderna i status hade skapat negativa känslor. ”Vårt äktenskap (sedan 2003) kommer att behöva upphöra”, avslutade en tysk kvinna som bor i Storbritannien som vill återvända till sitt hemland, medan hennes brittiska man inte vill flytta om det innebär att bli en ”tredjelands” familjemedlem — med andra ord en icke-EU-medborgare som bor i EU.

Rapporten ”Brittiska-europeiska familjer efter Brexit” säger att den avslöjar hur Brexit sätter gränser runt europeiska familjer, bryter banden med länder och påverkar människors rörlighet och bosättningsmöjligheter.

Den drar slutsatsen att effekterna kommer att märkas långt in i framtiden.

”När vi ser framåt kan några av de spänningar som lyfts fram i denna rapport bli mer framträdande när respondenterna flyttar till olika stadier i livet. I synnerhet kan frågor om statusberoende, äldreomsorg och pension bli källor till frustration, ånger och/eller splittring bland makar och partner”, står det.

”För brittiska medborgare i EU som säkrat tillfälligt uppehållstillstånd och EU-medborgare i Storbritannien som säkrat status som fastställd i förväg enligt utträdesavtalet, kvarstår det kvardröjande osäkerheter om vad som kommer att hända när det upphör och vilka effekter det kommer att ha på de blandade länderna. statusfamiljer de är en del av.”

Senast

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Här blir politikerna helt ställda av frågan i SVT

Under söndagskvällens ”Agenda” i SVT debatterades det klimatpolitik och...

Skickade Inter upp i topp med drömträff

Inter har haft en fantastisk säsong i italienska Serie...

Missa inte

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Här blir politikerna helt ställda av frågan i SVT

Under söndagskvällens ”Agenda” i SVT debatterades det klimatpolitik och...

Skickade Inter upp i topp med drömträff

Inter har haft en fantastisk säsong i italienska Serie...

Orden i förhör efter mordet på Liridona

Uddevallabon Liridona Ademaj Murseli, 30, mördades när hon färdades...

Danska diamantdottern släppt från fängelset i Dubai – får inte lämna landet

Det var på fredagen som den 26-åriga Elvira Pitzner greps av polis i Dubai misstänkt för otrohet – ett brott som kan resultera i...

Europas högerextrema ledare samlas i Italien för att förbereda EU-valet

Matteo Salvini, som är Italiens vice premiärminister, var...

Ilskan: ”Kriminellt – ville han att han skulle dö?”

I lördagens UFC-gala i Austin i Texas blev Jalin Turner kritiserad för att ha fortsatt att slå Bobby Green, trots att Green inte gjorde...

Kvällens nyheter söndag 3 december

VädervändningFörst blir det kallare, sen blir det varmare.På sina håll kan det till och med bli plusgrader – och slask i veckan.– Successivt blir...

Cecilia Frodes revansch med julfirandet

Publicerad 27 nov 2023 kl 11.07, uppdaterad kl 13.29Skådespelaren Cecilia Frode fick tillbringa hela förra julen på sjukhus. Frode fick åka in akut och...

Israel-Hamas krig: Osannolik vänskap blommar ut mellan befriade gisslan

En vänskap som skapats under sju veckors fångenskap...