Exklusivt innehåll:

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

COVID i Europa: Sverige rekommenderar det fjärde vaccinet för äldre

Svenska hälsomyndigheter har rekommenderat en fjärde covid-19-vaccindos till medborgare över 80 år.

Invånare på vårdhem eller de som får hemtjänst uppmuntras också att få ett fjärde stick, så länge det är minst fyra månader efter sin sista dos.

Sveriges chefsepidemiolog Anders Tegnell konstaterade att ett fjärde vaccin ”stärker skyddet” mot svår sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten.

Förra veckan hävde Sverige nästan alla sina anti-covid-restriktioner och stoppade storskaliga tester för covid-19 även bland personer som uppvisade symtom på en infektion.

Bland de andra förändringarna måste barer och restauranger längre stänga klockan 23:00 och reglerna om sammankomster kommer att lättas upp.

Vaccinationskort kommer inte längre att krävas för att komma in på offentliga platser, samtidigt som rekommendationen att bära mask på kollektivtrafiken under hektiska perioder också har tagits bort.

”Pandemin är inte över, men vi går in i en helt ny fas… kunskapen har förbättrats… flera studier visar att Omicron leder till mindre allvarlig sjukdom”, säger statsminister Magdalena Andersson.

Även om Omicron-varianten har orsakat en ökning av infektioner har det inte lett till en ökning av sjukhusinläggningar i Sverige. Mer än 83 % av befolkningen över 12 år har hittills fått två doser vaccin och knappt 50 % har fått tre doser.

Om ”den samlade bedömningen visar att vi kan börja återgå till det normala” kommer regeringen ”fortsätta att vara vaksam på pandemins utveckling”, säger Sveriges hälsominister Lena Hallengren.

Vissa rekommendationer finns kvar för ovaccinerade – som att undvika folksamlingar inomhus.

Grannlandet Danmark blev det första EU-landet att häva nästan alla koronavirusrestriktioner, samtidigt som man övervägde om man skulle ”avveckla” landets vaccinationsprogram mot coronavirus.

”Den mycket höga vaccintäckningen i Danmark, särskilt med det tredje skottet, gör att vi kan klara av den ökande infektionen utan att bli allvarliga sjukdomar”, säger den danska hälsomyndigheten i ett uttalande.

Tyskland planerar att ta bort de flesta restriktioner i mars

Den tyska regeringen förväntas under tiden fasa ut de flesta av sina anti-COVID-restriktioner från den 20 mars.

Restriktioner för ovaccinerade medborgare skulle kunna lättas eller avskaffas, även om ansiktsmasker kan förbli obligatoriska i kollektivtrafiken och inomhus.

I ett första steg av lättnadsåtgärder kan den maximala tillåtna vaccinationskapaciteten vid privata sammankomster öka från 10 till 20, enligt en regeringsplan som presenterades på måndagen.

Restauranger och hotell skulle också kunna välkomna fler gäster från och med den 4 mars, medan nattklubbar och musikställen också kan öppna igen.

Antalet nya infektioner i Tyskland har minskat med 20 % jämfört med föregående vecka, med 76 465 nya dagliga fall rapporterade på måndagen.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och förbundsstaternas chefer ska träffas på onsdag för att diskutera ett eventuellt hävande av restriktioner.

Tysklands författningsdomstol avvisade förra veckan försök att blockera ett mandat med covid-19-vaccin för vårdpersonal. Personal på äldreboenden, sjukhus och privata vårdcentraler måste senast den 15 mars bevisa att de har vaccinerats mot viruset eller står inför arbetsförbud.

Åtgärden – som godkändes av det tyska parlamentet i december – har genererat motreaktioner från dussintals medicinska arbetare. Bayerns regionala regering röstade för att avskaffa åtgärden, ledd av den konservativa CDU-oppositionen.

Tyskland diskuterar också för närvarande ett rikstäckande vaccinmandat som skulle träda i kraft i oktober.

Tjeckien bland de senaste som hävt de flesta restriktioner

Människor i Tjeckien behöver inte längre visa covid-pass från torsdag för att få tillgång till barer, restauranger, kaféer och frisörer, samt sport- och kulturevenemang.

Det kommer efter att den tjeckiska regeringen gick framåt på onsdagen med att lätta på koronavirusrestriktioner.

Premiärminister Petr Fiala sa att hans regering kommer att häva ytterligare åtgärder denna månad, beroende på utvecklingen av pandemin, med majoriteten av restriktionerna borttagna senast den 1 mars.

Tjeckiens hälsominister Vlastimil Valek sa att – från den 19 februari – kommer upp till 5 000 personer nu att få delta i konserter och sporttävlingar, upp från de nuvarande 1 000.

Regeringen hade tidigare beslutat att upphöra med obligatoriska koronavirustestningar på skolor och företag.

Coronavirusfall har minskat från ett dagligt rekord på över 57 000 den 1 februari till 37 600 på tisdagen, fortfarande den sjunde högsta dagliga ökningen sedan pandemins början.

Tjeckien har registrerat 3,3 miljoner infektioner och 37 612 virusrelaterade dödsfall under pandemin.

Nationen med 10,5 miljoner har över 6,8 miljoner människor som är helt vaccinerade och nästan 3,9 miljoner som har fått en boosterspruta.

Italien och Frankrike avslutar skyldigheten för ansiktsmask

Italien och Frankrike har också lättat på anti-COVID-åtgärderna på fredagen genom att ta bort skyldigheten att bära masker.

Ansiktsmasker skulle inte längre vara obligatoriska utanför medan nattklubbar också skulle öppna igen, meddelade det italienska hälsoministeriet.

Men att bära masker på stängda platser är fortfarande obligatoriskt tills vidare, åtminstone fram till den 31 mars.

Besökare på nattklubbar kommer fortfarande att behöva ett vaccinationskort för att komma in, medan kapaciteten för lokaler också är begränsad till mellan 50 % och 75 %.

Mer än 91 % av de italienska medborgarna över 12 år har fått minst en dos av ett covid-19-vaccin, medan mer än 35 % av barnen i åldrarna 5 till 11 också har inokulerats.

Samtidigt har den franska regeringen också uttalat det ansiktsmasker kommer snart inte längre att vara obligatoriska på offentliga platser var vaccinpasset behövs, sade regeringen på fredagen.

Den nya åtgärden för barer, restauranger och kulturlokaler ska införas den 28 februari.

Senast

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Missa inte

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...