Exklusivt innehåll:

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Davidsstjärnor hittades taggade i Paris förort

Stjärnorna, spraymålade i blått, ses som hotfulla judar mitt i kriget mellan Israel och Hamas.

ANNONS

Paris åklagare har inlett en utredning efter upptäckten av ett sextiotal davidsstjärnor som spraymålats på flera byggnader i det 14:e arrondissementet i den franska huvudstaden.

Stjärnorna, symboler för den judiska religionen och staten Israel, var stencilerade i blå färg – inte gul – och ses som hotfulla judar mitt i kriget mellan Israel och Hamas.

Utredningen ”för skada på andra människors egendom förvärrad av att den begicks på grund av ursprung, ras, etnicitet eller religion” har anförtrotts till Paris territoriella polis, uppger åklagarmyndigheten.

Premiärminister Elisabeth Borne fördömde dessa ”föraktliga handlingar” ”på starkast möjliga sätt” och sa att den verkställande makten skulle ”låta ingenting passera”.

Åklagarmyndigheten sa att de inte visste ”om dessa taggar var avsedda att förolämpa det judiska folket eller att göra anspråk på judiskt medlemskap, särskilt eftersom de involverade den blå stjärnan” snarare än gult, men ansåg att det var nödvändigt att undersöka ”med tanke på den geopolitiska sammanhang och dess inverkan på befolkningen”.

”Dessa schabloner var markerade på fasader, på ett sätt som var uppenbart likgiltigt för vad byggnaderna inrymde”, sa riksåklagaren. ”Det har därför inte fastställts att denna stjärna har en antisemitisk konnotation, men detta kan inte avfärdas direkt.”

Lokalbefolkningen beskrev sina känslor av chock och rädsla till följd av graffitin:

”Jag är chockad eftersom det gör mig enormt ledsen”, säger Elisabet Medeires, vaktmästare i en av de taggade byggnaderna.

”Jag gråter för att jag återigen kommer att känna det hat som fanns när vi var barn, jag förstår det inte”, säger Marie, boende i en av de taggade byggnaderna.

I ett uttalande på det sociala nätverket X (tidigare Twitter) beskrev borgmästaren i 14:e arrondissementet, Carine Petit, dem som ”antisemitiska och rasistiska handlingar”.

”Denna markering påminner om de metoder som användes under 1930-talet och andra världskriget, som ledde till att miljontals judar utrotades”, sa hon.

Nyheten om de blå davidsstjärnorna kom efter att Israels minnesmärke för förintelsen, Yad Vashem, kritiserade Israels FN-ambassadör för att ha burit en gul davidsstjärna-plåster under sitt tal till säkerhetsrådet.

”Denna handling förringar offren för Förintelsen såväl som staten Israel,” Yad Vashems ordförande Dani Dayan sa i ett inlägg på X, tidigare Twitter, på tisdagen.

Den gula stjärnan symboliserar det judiska folkets hjälplöshet och att de är utlämnade till andras nåd”, sa han. ”Vi har nu en självständig stat och en stark armé. Vi är herrar över vårt eget öde.”

Under Förintelsen tvingade nazisterna judar att bära Davidsstjärna-plåster som en del av ett förföljelsessystem.

”Våg av hat”

Internationella förbundet mot rasism och antisemitism (Licra) fördömde också den X ”en våg av hat (…) i en aldrig tidigare skådad skala, (som) korroderar den sociala strukturen, den nationella sammanhållningen och republikens värderingar”.

Samuel Lejoyeux, ordförande för Union of Jewish Students of France sa att det finns ”uppenbarligen en önskan att skrämma från de människor som gjorde detta”. SOS Racisme krävde ”en vägran att acceptera logiken i att importera hat”. Föreningen sa i ett uttalande att ”franska judar har inget att svara för och ingenting att lida till följd av den israelisk-palestinska konflikten”.

Liknande taggar upptäcktes också i det 18:e arrondissementet där borgmästaren Éric Lejoindre har lämnat in ett klagomål.

ANNONS

Förra helgens etiketter dök upp i andra Paris förorter inklusive Vanves och Fontenay-aux-Roses (Hauts-de-Seine), samt i Aubervilliers och Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis), där schablonerna åtföljdes av inskriptioner som t.ex. ”Från havet till Jordan kommer Palestina att segra”.

I Petit-Quevilly (Seine-Maritime) har åklagarmyndigheten också inlett en utredning efter upptäckten av ”antisemitiska” etiketter, inklusive hakkors, förolämpningar mot judar och staten Israel, och hot riktade direkt mot stadens borgmästare Charlotte Goujon, som har lämnat in ett klagomål.

Vid den franska Assemblée Nationale på tisdagen insisterade Borne på att det var ”republikens plikt att skydda alla judar i Frankrike”.

”Alla som är skyldiga till dessa handlingar måste gripas och dömas (…) ingenting kan tolereras, rättfärdigas eller ursäktas”. Hon sa att ”att attackera någon för att de är judar (…) är att attackera republikens själ”.

Antisemitismen ökar

Mer än 800 handlingar av antisemitism har registrerats sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober, sade den franska regeringens talesman Olivier Veran på tisdagen.

ANNONS

Inrikesminister Gérald Darmanin sa till nationalförsamlingen att detta uppgår till ”lika många på tre veckor” som ”hela förra året”.

Darmanin tillade att 425 personer hade arresterats och ”27 personer placerats i administrativa interneringscenter”.

Frankrikes Pharos rapporteringsplattformen fick också 6000 rapporter om antisemitiska handlingar, enligt inrikesministeriet.

I ett tv-sänt tal tidigare den här månaden uppmanade president Emmanuel Macron fransmän att inte låta kriget i Mellanöstern bryta ut i spänningar hemma.

Frankrike beräknas ha den tredje största judiska befolkningen i världen efter Israel och USA och den största muslimska befolkningen i Västeuropa.

Senast

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Missa inte

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i hamn är Marcus och Martinus Gunnarsen, 22, favorittippade till att bli Sveriges bidrag i Eurovision...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...

Politikern Søren Pape Poulsen är död

Danmark Publicerad 2 mar 2024 kl 17.38, uppdaterad kl 17.44Partilederen for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har dött.Han blev 52 år gammal, rapporterar...

Gustafssons vågade skämt om Carl Philip i Melodifestivalen

Kronprinsessan Victoria hyllas som drottningStorasyster kronprinsessan Victoria kommer dock vara en del av lördagens Melodifestival. Hon besjungs nämligen som ”drottning Victoria” av Elecktra som...

Spansk turistgrupp våldtagen i Indien

Denna artikel publicerades ursprungligen på spanska En spansk turist...

Mästarna utslagna

IFK Göteborg försvarade titeln som Svenska Cupen-mästare genom att besegra AIK med 2-0 i finalen. Göteborg hade ett övertag från början av matchen och...