Exklusivt innehåll:

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

De flesta ryssar mot att avsluta Ukrainas krig om erövrat land återlämnades

Stödet för Kremls krigsmål består, trots ökande förluster och det fortsatta ekonomiska nedfallet av invasionen, enligt en undersökning.

ANNONS

En majoritet av ryssarna skulle inte stödja ett slut på Ukrainakriget om det innebar att ge upp ockuperade områden, enligt en nyligen genomförd undersökning.

Det Moskvabaserade Levada-centret fann att endast 34 % av ryssarna skulle stödja Vladimir Putin om han stoppade invasionen och återlämnade ukrainskt territorium under Rysslands kontroll.

Ändå skulle 70 % av de tillfrågade stödja ett slut på kriget utan detta villkor.

Enkätare vid Levada Center delade upp respondenterna i två grupper och ställde frågan på två olika sätt.

Att kartlägga den allmänna opinionen i Ryssland är komplicerat, med Kremls krigspropaganda och våldsamma förtryck av antikrigskänslan som skymmer den verkliga bilden.

Respondenter på Levada Center-undersökningen nämnde att skydda invånare i Ukrainas Donbas-region – hem för en stor minoritet etniska ryssar – som den främsta anledningen till att kriget startade.

Deras resultat visade på en betydande nivå av stöd för de ryska väpnade styrkorna i Ukraina.

På frågan om de personligen stödde den ryska militärens agerande i landet, uttryckte 76 % godkännande, en trend som har varit relativt stabil under det senaste året.

När det gäller att fortsätta kriget eller inleda fredsförhandlingar var 56 % av de tillfrågade för att inleda fredssamtal. Det är högre än de 51 % som registrerades i en undersökning i september.

Om respondenterna hade möjlighet att gå tillbaka i tiden och påverka beslutet att starta kriget sa 41 % att de skulle avbryta ett sådant beslut. Ungefär samma antal (43 %) skulle stödja det.

Det fanns dock vissa demografiska och regionala skillnader.

Yngre svarande i åldern mellan 18 och 24 var mer benägna att vilja ha samtal om att få ett slut på konflikten med 69 %.

Moskoviter var under tiden mindre entusiastiska över fredssamtalen, med endast 38 % som stödde dem.

Undersökningen visade också på den rådande tron ​​bland ryssarna att invasionen kommer att fortsätta in i framtiden.

46 procent av de tillfrågade förutspådde att kriget skulle sträcka sig ytterligare ett år, medan 23 % räknade med att det skulle ta ytterligare sex månader till ett år.

Att bedöma om ryssarna stöder kriget eller inte är en komplex fråga.

I auktoritära regimer, där människor ofta inte fritt kan uttrycka sina åsikter, kan verkliga offentliga attityder vara svåra att avslöja i undersökningar.

Kreml har brutalt undertryckt antikrigskänslan och ökat ansträngningarna för att övertyga befolkningen om att Ukraina påstås vara ett existentiellt hot mot Ryssland.

ANNONS

Den har upprepade gånger hävdat att om Ryssland inte attackerade Ukraina, skulle Kiev eller västvärlden slå till först – en linje som vanliga ryssar ständigt ekar.

Levada Center genomförde denna undersökning från 19 till 25 oktober. Urvalsstorleken var 1 607 vuxna från olika regioner i Ryssland.

Senast

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto...

Missa inte

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...

Uppgifter: Redo att dumpa tolv spelare

Manchester United står inför stora förändringar under den nya ägaren sir James Ratcliffe, som har som mål att reformera klubben och återställa ekonomin. Detta...

Hur går det i kriget? – ställ dina frågor här

Två år har gått sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.  Men hur går det egentligen för de stridande? Vad väntas hända på årsdagen av...

Grattis Estelle! Familjen visar upp lekfulla stunden

Prinsessan Estelle, Hertiginna av Östergötland, föddes klockan 04.26 på Karolinska universitetssjukhuset i Solna den 23 februari 2012. Där meddelade pappa prins Daniel stolt...

Expertens tips: Det här är A och O för en fin hy: ”Det torkar bara ut huden”

Publicerad: 23 feb 2024, kl 11:00 Premium Vilka är de största missarna som görs med huden under vintern och den kommande våren?Hur ska man...