Exklusivt innehåll:

Hisnande lyxköpet – för 35 000 000 (!) kr

Den norske fotbollsspelaren Erling Haaland planerar att köpa en...

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

De senaste eskaleringarna påminner oss om behovet av att bekämpa desinformation

De åsikter som uttrycks i denna artikel är författarens och representerar inte på något sätt Euronews redaktionella position.

Det råder ingen tvekan om att i och med att desinformationen blir mer utbredd är vi i ett krig mot beväpnad information, skriver Oliver Rolofs.

ANNONS

Dagens informationssamhälle erbjuder en föreläsning om sanningens relativitet.

Över hela världen är det mästare på gång i konsten att böja fakta. Och där sanningen inte längre spelar någon roll blir det lättare att föra krig.

Men desinformation är inget nytt problem. Redan 1710 skrev den irländske satirikern Jonathan Swift i The Examiner: ”Falsehood flys, and the Truth kommer haltande efter den.”

Två århundraden senare noterade Storbritanniens legendariske premiärminister Winston Churchill: ”En lögn når halvvägs runt världen innan sanningen har en chans att få på sig byxorna.”

Visdomen i Churchills ord visades tragiskt igen för bara två veckor sedan, när vi såg Hamas och andra elakartade aktörer uppenbarligen följa denna strategi för att instrumentalisera sina anhängare.

Efter utredning verkar några av de brett delade bilderna av den påstådda israeliska raketattacken mot ett sjukhus i Gaza vara ett tragiskt men ändå effektivt exempel på desinformation.

Men för många observatörer räknade tydlig Open Source Intelligence (OSINT)-analys för lite, eftersom den inte passade in i deras förutfattade berättelse.

Denna typ av desinformation – vare sig den praktiseras av extremister, statliga aktörer som Kina, Ryssland, Iran eller andra makter som producerar falska nyheter, allt ytterligare möjliggjort av sociala medieplattformar, meddelandetjänster och AI-baserade lösningar som ChatGPT – är alltmer ett hot till global fred och stabilitet.

Sanningsvis skildrar faktabaserad verklighet

I århundraden har nationalstater utfärdat lagar som tar itu med spridningen av lögner och i frågor som ärekränkning, bedrägeri, falsk reklam och mened.

Men aktuella diskussioner om desinformation speglar ett nytt och snabbt utvecklande kommunikationslandskap, delvis på grund av innovativ teknik som möjliggör spridning av oöverträffade mängder innehåll i oöverträffade hastigheter.

I sin rapport från 2022 om att bekämpa desinformation undersökte FN:s generalsekreterare António Guterres utmaningarna med att navigera i detta kvalitativt annorlunda medielandskap och se till att det främjar, snarare än undergräver, mänskliga rättigheter och internationell fred och säkerhet.

Stater, men särskilt teknikföretag, har en skyldighet att vidta lämpliga åtgärder för att ta itu med dessa skadliga effekter. Detta är ingen lätt uppgift, eftersom de samtidigt måste begränsa alla intrång i rättigheter, inklusive rätten till åsikts- och yttrandefrihet.

Unescos mediedeklaration från 1978 skulle dock kunna vara en användbar vägledning i detta. Även i dagens teknologiska tidsålder kan det fungera som en moralisk kompass för stater, teknik- och mediaföretag som tillhandahåller alla slags kommunikationstjänster.

Uppgifterna för media som formuleras i Unescos deklaration – att bidra till att stärka fred och internationell förståelse, att främja mänskliga rättigheter och att bekämpa rasism, antisemitism, apartheid och krigshets – är mer relevanta än någonsin.

Media, journalister, såväl som sociala medieplattformar och meddelandetjänster utmanas att sanningsenligt skildra verkligheten baserat på fakta, särskilt i denna digitala tidsålder där varje person kan vara en utgivare med oöverträffad räckvidd.

Genom att ta denna princip till hjärtat kan konfliktens antagonism och polariseringen av samhällen runt om i världen övervinnas.

Den europeiska strategin, en solid plan

Det råder ingen tvekan om att vi står inför större utmaningar på denna front än någonsin tidigare.

Plattformar för dialog och samarbete är avgörande. Internationella forum, särskilt de som sammanför den globala norden och den globala södern, såsom Global Media Congress i Abu Dhabi eller Deutsche Welle Global Media Forum i Bonn, förutom FN-format, kan ge denna fråga det utrymme den behöver för att driva en stark strategi på global nivå.

ANNONS

Det finns mycket att diskutera. Att bekämpa desinformation är en komplex utmaning. Även om det är en global fråga, kan det europeiska tillvägagångssättet ge solid vägledning för en strategi i flera skikt.

Det inkluderar, via EU Digital Services Act (DSA), nya regler om onlineplattformar och förbättring av EU-medborgarnas informationsmiljö genom att bygga upp transparens och säkerhetsgarantier och hålla teknikföretag ansvariga.

DSA stärks genom EU:s uppförandekod för desinformation, en stark om än frivillig uppsättning åtaganden från teknik- och mediaföretag.

Ytterligare Europa-ledda tillvägagångssätt inkluderar EU vs Disinfos webbplats och databas för att lyfta fram Rysslands inflytandekampanjer mot EU, dess medlemsländer och allierade.

Det behövs också fler projekt som aktivt engagerar samhället, som i fallet med Finland, som har lyft medborgarnas sätt att separera fakta från fiktion genom effektiva verktyg för mediekunskap.

ANNONS

På andra sidan Atlanten kan nya samarbetande mänskliga-teknologiska lösningar – som Public Editor-projektet, ett kollektivt intelligenssystem som märker specifika resonemangsmisstag i de dagliga nyheterna, så att vi alla kan lära oss att undvika partiskt tänkande som nu också implementeras i Europa – med fördel göra ytterligare ansträngningar i kampen mot desinformation.

Krig mot beväpnad information

Det råder ingen tvekan om att i och med att desinformation blir mer utbredd är vi i ett krig mot beväpnad information.

Kommunikatörer, politiker, media och opinionsbildare måste arbeta tillsammans över gränserna, och de behöver en hel uppsättning instrument för att effektivt bekämpa det.

Att investera i kvalitetsjournalistik, faktabaserad utbildning och reglering och att använda tekniker som sociala lyssningsverktyg är den arsenal vi behöver för att hjälpa till att identifiera och avvärja nya hot innan världen kastas i direkt kaos.

Oliver Rolofs är en strategisk säkerhets- och kommunikationsexpert och chef för det Wien-baserade österrikiska institutet för strategiska studier och internationellt samarbete (AISSIC). Tidigare kommunikationschef vid säkerhetskonferensen i München, han driver också den München-baserade strategikonsulten CommVisory.

ANNONS

På Euronews tror vi att alla åsikter spelar roll. Kontakta oss på view@euronews.com för att skicka pitcher eller bidrag och vara en del av konversationen.

Senast

Hisnande lyxköpet – för 35 000 000 (!) kr

Den norske fotbollsspelaren Erling Haaland planerar att köpa en...

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Missa inte

Hisnande lyxköpet – för 35 000 000 (!) kr

Den norske fotbollsspelaren Erling Haaland planerar att köpa en...

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var det viktiga poäng på spel inför bara fyra omgångar kvar av grundserien. Marcus Eriksson blev...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens tillstånd var vid 20-tiden oklart. – Flera personer ska ha skador, någon har ont i nacken...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...