Exklusivt innehåll:

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Den franske hiv-upptäckaren Luc Montagnier har avlidit vid 89 års ålder

Den franske forskaren Luc Montagnier, som vann ett Nobelpris 2008 för att ha upptäckt HIV-viruset och nyligen spridit falska påståenden om coronaviruset, har avlidit vid 89 års ålder, sa lokala myndigheter i Frankrike.

Montagnier dog på tisdagen på American Hospital of Paris i Neuilly-sur-Seine, en västra förort till huvudstaden, uppger områdets stadshus. Inga andra detaljer har släppts.

Montagnier, en virolog, ledde teamet som 1983 identifierade det humana immunbristviruset (HIV) som orsakar AIDS, vilket ledde till att han delade 2008 års Nobelpris i medicin med kollegan Francoise Barré-Sinoussi.

Den franska ministern för högre utbildning och forskning, Frédérique Vidal, berömde Montagniers arbete med hiv i ett skriftligt uttalande på torsdagen och uttryckte hennes kondoleanser till hans familj.

Montagnier föddes 1932 i byn Chabris i centrala Frankrike.

Enligt hans självbiografi på Nobelprisets hemsida studerade Montagnier medicin i Poitiers och Paris. Han sa att de senaste vetenskapliga upptäckterna 1957 inspirerade honom att bli virolog inom det snabbt framskridande området molekylärbiologi.

Han började på National Centre for Scientific Research (CNRS) 1960 och blev chef för Pasteurinstitutets virologiavdelning 1972.

”Mitt engagemang i AIDS började 1982, när informationen cirkulerade om att ett överförbart agens – möjligen ett virus – kunde vara ursprunget till denna nya mystiska sjukdom,” sa Montagnier i sin självbiografi.

1983 isolerade en arbetsgrupp ledd av honom och Barré-Sinoussi vid Pasteurinstitutet viruset som senare skulle bli känt som hiv och kunde förklara hur det orsakade AIDS.

Den amerikanske vetenskapsmannen Robert Gallo påstod sig ha hittat samma virus vid nästan exakt samma tidpunkt, vilket utlöste en oenighet om vem som skulle få äran. USA och Frankrike avgjorde en tvist om patentet för ett AIDS-test 1987. Montagnier krediterades senare som upptäckaren av viruset, Gallo som skaparen av det första testet.

Sedan slutet av 2000-talet började Montagnier uttrycka åsikter som saknar vetenskaplig grund. Hans åsikter ledde till att han förkastades av mycket av det internationella forskarsamhället.

När covid-19 spreds över hela världen och konspirationsteorierna blomstrade, var Montagnier en av dem bakom en del av desinformationen om ursprunget till coronaviruset.

Under en intervju 2020 med den franska nyhetssändaren CNews hävdade han att coronaviruset inte har sitt ursprung i naturen och manipulerats. Experter som har tittat på genomsekvensen av viruset har sagt att Montagniers uttalande var felaktigt.

Förra året hävdade han i en fransk dokumentär att COVID-19-vacciner ledde till skapandet av varianter av coronavirus.

Experter som kontaktats av Associated Press förklarade att varianter som hittats över hela världen började dyka upp långt innan vacciner var allmänt tillgängliga.

De sa att bevisen tyder på att nya varianter utvecklats som ett resultat av långvariga virusinfektioner i befolkningen och inte vacciner, som är utformade för att förhindra sådana infektioner.

Tidigare i år höll Montagnier ett tal vid en protest mot vaccincertifikat i Milano, Italien.

Montagnier var emeritusprofessor vid Pasteur Institute och emeritus forskningschef vid CNRS. Han fick flera utmärkelser, inklusive Frankrikes högsta utmärkelse, Hederslegionen.

Senast

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Missa inte

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med världscupen i Gällivare som en av höjdpunkterna. Sverige får ställa upp med dubbelt så många...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har blivit vandaliserad under natten mot fredagen.Enligt Katarina Evenseth på Göteborgs begravningssamfällighet kunde man under fredagsmorgonen...

Titta: Etna får ett utbrott igen och skickar varm lava nerför sina snöiga sluttningar

Etna på den italienska ön Sicilien bröt ut...

Klubbarna degraderas

2018 spelade Dalkurd i herrallsvenskan men nästa säsong måste de spela i division 2. Klubben, numera stationerad i Uppsala istället för Borlänge, har inte...

Detta är mycket han inte minns, den här pappan

Det är sjätte dagen i Lunds tingsrätt. Pappan hörs för första gången. Också rent bokstavligt – för det är första gången som han ger...

Så bra är nya filmen: Befriande att Elvis bara är en biroll i ”Priscilla”

"PRISCILLA"Biografiskt dramaUSA. Av Sofia Coppola. Med Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk. Längd: 1:53. Från: 7 år. Premiär på bio 1/12.Visa merLinjen...