Nederländernas premiärminister Mark Rutte har bett om ursäkt för den systematiska användningen av ”extremt våld” under Indonesiens 1940-talskrig för självständighet.
En rapport på torsdagen visade att den holländska armén medvetet hade torterat indonesiska självständighetskämpar mellan 1945 och 1949.
Militära ledare och politiker i Nederländerna hade tolererat och i stort sett ignorerat våldet, tillade rapporten.
Fynden har motsägit den holländska regeringens långvariga uppfattning att trupperna endast ägnade sig åt extremt våld sporadiskt under konflikten.
”Jag ber det indonesiska folket om ursäkt för det systematiska och extrema våldet på den holländska sidan under dessa år”, sa Rutte på en presskonferens.
Han uttryckte också beklagande över ”de tidigare nederländska regeringars blindhet” för frågan.
Den fyra och ett halvt år långa utredningen gjordes av experter från tre historiska forskningsinstitut.
Den uppgav att de nederländska väpnade styrkornas användning av extremt våld var ”inte bara utbredd utan ofta avsiktlig”
”Det accepterades på alla nivåer: politiskt, militärt och juridiskt,” sa forskare och tillade att det inte var möjligt att ge exakta antal brott och offer.
2013 bad den nederländska regeringen om ursäkt för vissa grymheter som begåtts av dess styrkor efter att Indonesien förklarat sig självständigt från det holländska kolonialstyret 1945. Nederländerna erkände inte formellt deklarationen förrän 1949.
Den holländska kungen Willem-Alexander bad också formellt om ursäkt under ett statsbesök i Indonesien 2020 för hans lands tidigare aggression.
Tidigare rapporter hade uppgett att holländska trupper genomförde ”polisaktioner” under Indonesiens krig för självständighet.
Men den senaste tidens påtryckningar från släktingar och överlevande från nederländska militära grymheter har tvingat regeringen att omvärdera militära åtgärder under konflikten.
”Under kriget använde de nederländska väpnade styrkorna extremt våld på en frekvent och strukturell basis”, heter det i den nya rapporten.
Detta inkluderade ”utomrättsliga avrättningar, misshandel och tortyr, internering under omänskliga förhållanden, eldning av hus och byar, stöld och förstörelse av egendom och livsmedelsförsörjning, oproportionerliga flygräder och artilleribeskjutning, och vad som ofta var slumpmässiga massarresteringar och mass internering.”
En representant för det nederländska veteraninstitutet har kritiserat fynden och sa att tidigare soldater nu känner sig skyldiga på grund av ”ounderbyggda slutsatser”.
Det nationella Rijksmuseum i Amsterdam öppnade förra veckan en utställning som undersöker Indonesiens frihetskrig.