Exklusivt innehåll:

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Den holländska ledaren ber om ursäkt för ”extremt våld” i Indonesien

Nederländernas premiärminister Mark Rutte har bett om ursäkt för den systematiska användningen av ”extremt våld” under Indonesiens 1940-talskrig för självständighet.

En rapport på torsdagen visade att den holländska armén medvetet hade torterat indonesiska självständighetskämpar mellan 1945 och 1949.

Militära ledare och politiker i Nederländerna hade tolererat och i stort sett ignorerat våldet, tillade rapporten.

Fynden har motsägit den holländska regeringens långvariga uppfattning att trupperna endast ägnade sig åt extremt våld sporadiskt under konflikten.

”Jag ber det indonesiska folket om ursäkt för det systematiska och extrema våldet på den holländska sidan under dessa år”, sa Rutte på en presskonferens.

Han uttryckte också beklagande över ”de tidigare nederländska regeringars blindhet” för frågan.

Den fyra och ett halvt år långa utredningen gjordes av experter från tre historiska forskningsinstitut.

Den uppgav att de nederländska väpnade styrkornas användning av extremt våld var ”inte bara utbredd utan ofta avsiktlig”

”Det accepterades på alla nivåer: politiskt, militärt och juridiskt,” sa forskare och tillade att det inte var möjligt att ge exakta antal brott och offer.

2013 bad den nederländska regeringen om ursäkt för vissa grymheter som begåtts av dess styrkor efter att Indonesien förklarat sig självständigt från det holländska kolonialstyret 1945. Nederländerna erkände inte formellt deklarationen förrän 1949.

Den holländska kungen Willem-Alexander bad också formellt om ursäkt under ett statsbesök i Indonesien 2020 för hans lands tidigare aggression.

Tidigare rapporter hade uppgett att holländska trupper genomförde ”polisaktioner” under Indonesiens krig för självständighet.

Men den senaste tidens påtryckningar från släktingar och överlevande från nederländska militära grymheter har tvingat regeringen att omvärdera militära åtgärder under konflikten.

”Under kriget använde de nederländska väpnade styrkorna extremt våld på en frekvent och strukturell basis”, heter det i den nya rapporten.

Detta inkluderade ”utomrättsliga avrättningar, misshandel och tortyr, internering under omänskliga förhållanden, eldning av hus och byar, stöld och förstörelse av egendom och livsmedelsförsörjning, oproportionerliga flygräder och artilleribeskjutning, och vad som ofta var slumpmässiga massarresteringar och mass internering.”

En representant för det nederländska veteraninstitutet har kritiserat fynden och sa att tidigare soldater nu känner sig skyldiga på grund av ”ounderbyggda slutsatser”.

Det nationella Rijksmuseum i Amsterdam öppnade förra veckan en utställning som undersöker Indonesiens frihetskrig.

Senast

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Missa inte

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021 skrev Expressen om mamman och dottern, som i utbyte mot pengar – ibland över miljonen...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i ett 2-0-underläge mot St. Pauli. Det andra målet som sattes var ett självmål och Hamburgs...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland, sköts till döds i Kosovos huvudstad Pristina under onsdagskvällen.Hon befann sig i en bil med...

Rysk armé på frammarsch ’i alla riktningar’ i Ukraina – Moskva

Men en ukrainsk befälhavare insisterade på att landets...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med världscupen i Gällivare som en av höjdpunkterna. Sverige får ställa upp med dubbelt så många...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har blivit vandaliserad under natten mot fredagen.Enligt Katarina Evenseth på Göteborgs begravningssamfällighet kunde man under fredagsmorgonen...