Efter nära en tre år lång rättegång döms hundratals anklagade personer som är förknippade med en av landets mest inflytelserika organiserade kriminella grupper, ’Ndrangheta’.
Dom väntas på måndag i rättegången mot hundratals personer som anklagas för medlemskap i Italiens organiserade brottssyndikat ’Ndrangheta, en av världens mäktigaste, mest omfattande och rika narkotikasmugglingsgrupper.
Rättegången startade för nästan tre år sedan i södra Kalabrien, där pöbelorganisationen ursprungligen var baserad. ’Ndrangheta samlade tyst makt i Italien och utomlands när den sicilianska maffian förlorade inflytande. Organisationen har utökat sin räckvidd under decennier, etablerade baser i västra, norra och centrala Europa, Australien och Nord- och Sydamerika. Den är också aktiv i Afrika.
Över 320 åtalade står inför en rad anklagelser, inklusive narkotika- och vapenhandel, utpressning och maffiaförening – en term i Italiens strafflag för medlemmar av organiserade brottsliga grupper. Vissa individer anklagas för medverkan till ”Ndrangheta” utan formellt medlemskap.
Rättegången utspelade sig i en specialbyggd högsäkerhetsbunker i en industripark i Lamezia Terme. Den omfattande anläggningen krävde installation av många videoskärmar som hängde upp i taket för att deltagarna skulle kunna följa förfarandet.
Den huvudmisstänkte, Luigi Mancuso, har tidigare avtjänat 19 år i ett italienskt fängelse för att ha lett en av de mäktigaste brottsfamiljerna inom ’Ndrangheta i Vibo Valentia.
Även om de är historiskt resistenta mot informanter på grund av familjeband, upplever ’Ndrangheta en ökning av turncoats. En släkting till Mancuso är bland dem som tillhandahåller bevis i Lamezia Terme-rättegången.
Även om rättegången har ett imponerande antal åtalade, överträffar den inte Italiens största pöbelrättegång 1986. I Palermo stod en specialbyggd bunker värd för rättegången mot 475 påstådda medlemmar av Cosa Nostra, vilket resulterade i över 300 fällande domar och 19 livstidsstraff.
Däremot syftar ’Ndrangheta-rättegången till att avslöja påstådd samverkan mellan gangsters och lokala politiker, offentliga tjänstemän, affärsmän och medlemmar av hemliga loger, vilket belyser syndikatets djupa förankring i territoriet.
Drivs av intäkter från kokainhandel, har ’Ndrangheta investerat i olika företag, inklusive hotell, restauranger, apotek och bilhandlare över hela Italien, med särskilt fokus på Rom och det välbärgade norr.
Undersökningar har avslöjat en expansiv köprunda i hela Europa, eftersom ’Ndrangheta försökte tvätta olagliga medel och generera ”rena” pengar genom legitima företag, särskilt inom turism- och besökssektorn.