Exklusivt innehåll:

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin...

Efter ”Leonormania”: Vilka är Europas nästa generation av unga kungligheter?

Efter att precis ha fyllt 18 år har kronprinsessan Leonor av Spanien vunnit kungliga fans i hela Europa – men vilka är de andra unga kungligheterna du bör känna till?

ANNONS

Europa förblir stadigt i greppet om ”Leonormania” efter att den spanska kronprinsessan fyllde 18 år den här veckan och gav en balanserad prestation när hon tog examen från militärakademin och svor en ed till kronan.

Medan en majoritet av europeiska nationer inte längre har en monarki – bara 12 kungadömen och furstendömen finns kvar – och de flesta medlemmar av dessa kungafamiljer har liten verklig makt, är de fortfarande av intresse för många medlemmar av allmänheten.

Den kanske mest kända kungafamiljen av alla är britternas – med nykrönade Charles och Camilla i spetsen – det är i en svår plats PR-mässigt.

Den nya kungen och drottningen är i 70-årsåldern och arvtagaren William och hans fru Catherine är över 40 med sina barn fortfarande för små för att inspirera till mycket spänning. Det är en liknande bild för de nordiska kungligheterna också.

På kontinenten är bilden dock väldigt annorlunda.

Tillsammans med Leonor verkar det finnas en oändlig rad nya unga kungligheter som är redo att inspirera fans av monarken över hela Europa – och utanför.

Prins Nikolai av Danmark

Den här 24-årige dansken är kanske bara sjua i tronföljden, men hans popularitet breder ut sig mycket mer än hans kungliga rötter.

Sonson till den regerande drottningen Margrethe II, Nikolai är kanske mest känd för sitt arbete inom modellbranschen.

Berömd för sina ”rakbladsskarpa” kindben gjorde han sin catwalkdebut redan 2018 på London Fashion Week för det brittiska varumärket Burberry.

Sedan dess har han blivit synonym med det franska lyxhuset Dior Homme och i synnerhet den kreativa chefen Kim Jones kollektioner.

Nikolai har gått i ett antal shower för etiketten och har också medverkat i kampanjer.

För någon så blåblodig får han ofta beröm för sitt ganska jordnära uppträdande.

När han dök upp på omslaget till Vogue Ukraine sa han till tidningen: ”Till att börja med vet jag inte hur det är att vara någon annan, inte medlem av kungafamiljen. Jag hade en speciell, kan man säga privilegierad barndom – och jag uppskattar det verkligen. Nu lever jag ett vanligt, väldigt trevligt liv. Det enda är att de alltid känner igen mig.”

Prinsessan Eloise av Nederländerna

Eloise, femte i raden till den holländska tronen, är grevinna och barnbarn till före detta drottning Beatrix.

Hon är också en mycket modern kunglig. Känd som ”selfie-drottningen”, har hon 425 000 följare bara på Instagram – och verkar använda sin plattform för gott.

Tidigare i år delade hon ett meddelande till sina Instagram-fans för att hjälpa till att främja hållbarhet inom mode.

Som en sann Gen Z-er har hon också etablerat sig som en Instagram-mode- och skönhetsinfluencer, och säljer vintagekläder.

Hennes karriär är saker som wannabe ”innehållsskapare” drömmer om.

ANNONS

Tidigare i år dök Eloise upp som domare i den holländska reality-tv-serien Nikkies Makeup Mansion där tio kreativa proffs tävlar om att vinna ett högsta pris.

2021 gav hon också ut en bok, Learning By Doing, där hon skrev om mat, resor och kläder och svarade på frågor från sina fans i sociala medier.

Hon är dotter till prins Constantijn och prinsessan Laurentian av Nederländerna och är brorsdotter till regerande kung Willem-Alexander.

Officiellt är Eloise inte längre medlem i det centrala kungliga hushållet efter hennes mormor Beatrix abdikation 2013. Hon diskuterar inte ofta sina aristokratiska kopplingar på sociala medier, men en del av hennes överklagande beror säkert på hennes mycket prestigefyllda familjeband.

Prinsessan Alexandra av Luxemburg

Alexandra, 32, den enda dottern till storhertigen och hertiginnan av Luxemburg, var faktiskt utesluten från den lilla nationens arvslinje fram till 2011, då absolut primogenitet antogs med hänsyn till storhertig Henris ättlingar.

ANNONS

I lekmannatermer betyder det att endast den förstfödde till en kunglig ledare kunde krönas. Sedan den domen kom är hon nu sjätte i tronföljden.

Hon har studerat brett – vid Franciscan University of Steubenville i USA och i Paris där hon läste filosofi.

Alexandra avslutade sina studier vid Trinity College, Dublin 2017, där hon vann ett pris från Irish School of Ecumenics för en examen i interreligiösa studier med inriktning mot konfliktlösning.

Hon är känd som en ivrig tennisspelare och volontärer som hjälper till att undervisa flyktingar.

Prinsessan tillkännagav sin förlovning med Nicolas Bagory i november 2022 och paret gifte sig i april i år.

ANNONS

Prinsessan Alexandra av Hannover

Trots den lite missvisande titeln ligger Alexandra faktiskt på 13:e plats i tronen över furstendömet Monaco.

Systerdotter till Monacos regerande suverän Albert II, hon är dotter till prinsessan Caroline av Monaco, en mångårig musa till den avlidne Karl Lagerfeld.

Alexandra är också barnbarn till den bortgångna, stora skådespelerskan Grace Kelly, även om hon dog cirka 17 år innan Alexandra föddes.

Den unga kungliga har länge etablerat sig som en skicklig juniorkonståkare och representerar till och med Monaco vid Europeiska ungdoms-OS.

Liksom sin berömda stilfulla kungliga halvsyster Charlotte Casiraghi har Alexandra byggt upp ett rykte som fashionista och kan ofta ses sitta på första raden på utställningar av toppdesigners som Stella McCartney, Dior och, naturligtvis, Chanel.

ANNONS

På sin far Ernst August von Hannovers sida är hon ättling till Storbritanniens drottning Victoria och kung Christian IX av Danmark.

Prins Georg av Liechtenstein

Som medlem av den rikaste kungafamiljen i Europa och tredje i tronföljden, inte mindre, syns Georg ofta på ”mest berättigade” listor över hela kontinenten.

Den andra sonen till Alois, ärftlig prins av Liechtenstein och Sophie, ärftlig prinsessa av Liechtenstein, han har två äldre syskon: prins Joseph och prinsessan Marie-Caroline och en yngre bror, prins Nikolaus.

Sophie är utesluten från arvsträdet på grund av att hon är en kvinna och det strider mot lagarna för de kungliga i Liechtenstein.

Hon eller hennes syskon har dock ingen anledning att vara för upprörda, särskilt med tanke på att hans farfar, regerande prins Hans Adam II, rapporterade rekordtillgångar för sin LGT-grupp tidigare i år.

ANNONS

Bolaget värderas till svindlande 306 miljarder schweizerfranc – det motsvarar cirka 318 miljarder euro.

Victoria de Marichalar y Borbón

För mer information om den kungliga prinsessan Leonor kan du läsa vår djupdykning här.

Hennes kusin, spanska prinsessan Victoria, är också en favorit bland kungliga fans.

Systerdotter till regerande kung Felipe VI, hon är femte i raden till Spaniens tron ​​efter sina kusiner, Felipes döttrar Leonor och Infanta Sofía, hennes mamma Infanta Elena och hennes bror, Felipe.

Med tanke på att det är ganska osannolikt att hon kommer att regera över Spanien inom kort, tar 23-åringen chansen att göra sig ett namn på sociala medier.

ANNONS

Tack vare sin onlinenärvaro – hon har 264 000 följare enbart på Instagram – håller hon snabbt på att bli en topp ”It girl” på den europeiska sociala scenen.

Hon är känd för sin kärlek till mode och har länge jämförts med sin snygga moster, drottning Letizia som var hyllas som den bäst klädda vid brittiska monarker Charles och Camillas kröning i maj.

Victoria har också gjort ett stänk på TikTok med sitt framträdande i en video postad av den spanske popstjärnan Omar Montes och fick miljontals visningar på bara 24 timmar.

Hon är populär offline också och dyker ofta upp på modeveckor och samarbetar med prestigefyllda varumärken som Longchamp på hennes inlägg på sociala medier.

Ferdinand Zvonimir von Habsburg, kunglig ärkehertig av Österrike

Om det österrikisk-ungerska imperiet fortfarande existerade, skulle Ferdinand snart härska över just den domänen. Men hans farfar, Otto von Habsburg, var den sista kronprinsen av Österrike-Ungern som regerade fram till imperiets upplösning i november 1918.

ANNONS

Familjen Habsburg är fortfarande enormt inflytelserik över hela Europa men Ferdinand har bestämt sig för att göra sig ett namn inom ett ganska ovanligt område.

Förutom att han bibehåller sin position som arvtagaren till dynastin, är han en framgångsrik motorracer, som för närvarande kör i FIA World Endurance Championship med Team WRT och i European Le Mans Series med Prema.

2021 vann Ferdinand 24 Hours of Le Mans och FIA World Endurance Championship i LMP2-klassen.

Trots att han en dag kommer att bli chef för House of Habsburg verkar han ganska nöjd med racerbilar och cementera sig själv som en stilikon för tillfället.

Lady Louise Windsor

Bara 19 år gammal – hon fyller 20 nästa vecka – är Lady Louise Windsor ett av de minst kända barnbarnen till den avlidna drottning Elizabeth II.

ANNONS

Det äldsta barnet till prins Edward och Sophie, hertiginnan av Edinburgh, Louise studerar för närvarande engelska vid St Andrew’s University i Skottland, en favoritalma mater för kungligheter.

Efter universitetet är det inte klart vad Louises roll i kungafamiljen blir. Kung Charles har uttryckt sin önskan att ”banta ner” monarkin, så det verkar som om Louise och hennes 15-årige bror James sannolikt inte kommer att ta upp manteln som arbetande kungligheter i framtiden.

Kanske får vi se en väldigt jordnära kunglig i Louise, som mycket väl kan leva ett mer ’normalt’ liv med ett jobb utanför kungafamiljen.

Naturligtvis är alla dessa kungligheter så unga att de ännu inte har etablerat sig fullt ut i samhället.

Samtidigt finns det ständigt nya ädla födslar och så alltid någon ny för kungliga fans att fokusera på som den brittiska aristokraten Lady Victoria Hervey säger till Euronews.

ANNONS

”Elisabeth av Belgien är ung och elegant och nyligen på scenen och de att hålla utkik efter i framtiden kommer att vara prins Albert av Monacos tvillingar och, naturligtvis, prins Williams barn”, säger hon.

Senast

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin...

Missa inte

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...

Ukrainas krig: Två dödade när Ryssland fortsätter att slå sig söderut och österut

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Svenskens agerande väcker avsky i Italien

Emil Holm, den 23-årige landslagsbacken från Sverige, har hamnat i centrum för uppmärksamheten i Italien efter en kontroversiell händelse under en match mot Milan....

15-åringens svar till beställarna: ”Hundra”

Ismail ”Jordgubben” Abdos mamma mördades i sitt hem i Gränby i Uppsala i september förra året. Mordet har kallats startskottet på den våldsvåg som...

Ny säsong av ”Paradise”

Det var efter Expressens avslöjande om misstänkta övergrepp som ”Paradise hotel” säsong 15 ställdes in – och ersattes av ”Paradise” under hösten 2022.Serien hade...

Ungerns opposition leder protest mot Orbáns ledarskap

Oppositionsledare demonstrerade mot Viktor Orbáns regering i Budapest...