Exklusivt innehåll:

Adem Sarihan frias

Den 19 januari 2023 avlossades flera skott mot en...

Justin Timberlake spelar i Sverige – då blir konserten

Timberlake har spelat i Sverige flera gånger...

EU kan hjälpa till att lätta på migrationsströmmarna utan att knacka på Saieds dörr

De åsikter som uttrycks i denna artikel är författarens och representerar inte på något sätt Euronews redaktionella position.

Det börjar bli uppenbart att modellen för kontanter-för-migration-kantsten varken skulle vara enkel eller en långsiktig lösning, skriver Ghazi Ben Ahmed.

ANNONS

I flera år har Europeiska unionen försökt och misslyckats med att hejda strömmen av migranter som kommer till dess kuster.

Irreguljära ankomster av migranter till Italien via Medelhavet från Nordafrika uppgick till nästan 114 300 mellan januari och augusti i år, nästan dubbelt så många som under samma period 2022.

För att kontrollera strömmen av migranter och flyktingar nådde EU i juli ett ”strategiskt partnerskapsavtal” med Tunisien för över 100 miljoner euro.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa vid tidpunkten för undertecknandet att avtalet kan fungera som en modell för avtal med andra länder.

Men inom tre månader efter att ha nått det historiska partnerskapet, avvisade den tunisiske presidenten Kais Saied det ekonomiska stödet och sa att ”beloppet är litet och går emot ett avtal som undertecknades för tre månader sedan.”

Så medan EU-kommissionens ordförande fortsätter att undersöka att utarbeta EU-avtal med andra nordafrikanska länder som den som EU gjorde med Tunisien, blir det uppenbart att modellen med kontanter för migrationskanter varken skulle vara enkel eller lång. -term lösning.

Vad beslutsfattarna i Bryssel misslyckas med att erkänna och erkänna är den starka kopplingen mellan Tunisiens ekonomiska nedgång och den ökade migrationen.

Tunisiens ekonomiska kollaps kan avvärjas på andra sätt

För att hjälpa landets krisdrabbade ekonomi måste EU titta på innovativa ekonomiska lösningar istället för att underteckna avtal som stödjer Saieds illiberala regim.

Detta kan göras genom att investera i Tunisiens privata sektor och stärka den lokala ekonomin. Istället har EU fortsatt att lita på Saied med resurser som bara tjänar till att berika ett fåtal till skada för miljoner runt om i Tunisien.

Det strategiska och globala partnerskap som snabbt förhandlades fram i juli har lett till att ekonomiskt bistånd och politiska missförstånd hämmas.

Även om Saied verkar ha för avsikt att säga upp sitt avtal med EU, ändrar inte sådana politiska manövrar sammanhanget för Tunisiens fortsatta ekonomiska nedgång.

Den tunisiska regeringen och dess administrativa maskineri har kämpat för att genomföra ekonomiska reformer och den fortsätter att förlita sig på en skyhög skattebörda och inhemsk finansiering, vilket tömmer marknadens likviditet, kväver investeringar och hindrar projektfinansiering.

För att förhindra en total ekonomisk kollaps och kompetensflykt i Tunisien är det avgörande att stärka den lokala ekonomin och stödja lokala företag att aktivt sträva efter internationell diversifiering inom en snar framtid.

Underlättad rörlighet och tillgång till utvecklingsmedel är avgörande

Det finns ett akut behov av att bredda utbudet av finansierings- och stödmekanismer för innovativt entreprenörskap, eftersom denna sektor å ena sidan bidrar till lokalt välstånd genom utveckling av teknik och immateriella rättigheter.

Å andra sidan lockar det både lokala och internationella talanger, vilket effektivt dämpar kompetensflyktsfenomenet som har nått alarmerande nivåer i Tunisien.

Det måste också finnas en uppmaning till Europeiska kommissionen att omfördela de 60 miljoner euro som Tunisien returnerade till GD NEAR till en fond för teknisk gemensam utveckling.

Denna fond skulle kunna fungera som en hävstång för att finansiera och utveckla innovativa och teknikorienterade tunisiska företag. Idén är inte utan sina förtjänster och lovar, men den måste valideras och backas upp av stark politisk vilja.

Tunisiens ekonomiska problem förvärras också av utmaningar som orsakas av bristande rörlighet bland landets tjänsteleverantörer. Tillgången till EU-länder plågas ofta av föråldrade byråkratiska förfaranden.

ANNONS

Situationen gör det svårt för företag att bete sig vidare utomlands och hämmar möjligheten till tillgänglig handel. Att skapa ett särskilt visum för företagare för att underlätta tunisiernas rörlighet inom EU skulle hjälpa till att hantera denna utmaning.

En liknande viseringsundantag, till exempel, finns för mexikanska företagare som vill resa till USA inom ramen för NAFTA.

Att kartlägga en ny kurs kan bidra till att skydda Tunisiens friheter

Dessutom utövar kontantekonomin i Tunisien ett betydande inflytande i landets stora sektorer och hindrar genom sin koppling till makthavarna alla transformativa ansträngningar som utmanar det befintliga status quo som gynnar det.

Slutligen drar skuggekonomin fördel av statligt påtvingade importrestriktioner för att hamstra utländsk valuta, vilket bevarar ett nätverk av korruption som omfattar befolkningen, företagen och lokala förvaltningar.

Därför måste EU:s politik gentemot Tunisien lägga ut en ny kurs, i nära samarbete med den privata sektorn för att skapa innovativa strategier för demokrati och ekonomisk utveckling.

ANNONS

En sådan samverkan kan bidra till att skydda friheterna i Tunisien och säkerställa deras långsiktiga hållbarhet.

Att hjälpa tunisiska gränsöverskridande innovativa företag kommer inte att förvärra konkurrensen för deras europeiska anhöriga utan kommer att öka effektiviteten och konkurrenskraften till kontinentens industri som helhet och skapa synergier och nya möjligheter för båda.

Ghazi Ben Ahmed är grundare av Mediterranean Development Initiative Brussels (MDI Brussels).

På Euronews tror vi att alla åsikter spelar roll. Kontakta oss på view@euronews.com för att skicka pitcher eller bidrag och vara en del av konversationen.

Senast

Adem Sarihan frias

Den 19 januari 2023 avlossades flera skott mot en...

Justin Timberlake spelar i Sverige – då blir konserten

Timberlake har spelat i Sverige flera gånger...

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Missa inte

Adem Sarihan frias

Den 19 januari 2023 avlossades flera skott mot en...

Justin Timberlake spelar i Sverige – då blir konserten

Timberlake har spelat i Sverige flera gånger...

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar låten ”October rain” om sorgen efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Man...

Så många som 15 personer saknas fortfarande efter branden i Valencia

Stadens borgmästare gav en uppdatering när räddningstjänsten fortsätter...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands, med spel i danska Aalborg BK och österrikiska WSG Tirol. Den 21-årige anfallaren har skrivit...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna. Polis och räddningstjänst är på plats. – Räddningstjänst är på plats, men vid det här tillfället...

Fjärde gången i Melodifestivalen och storfavorit. Men nu får Dotter kritik för att härma Loreens ”Tattoo”-nummer från i fjol.

När Johanna ”Dotter” Jansson framför sin egenskrivna låt ”It's not easy to write a love song” i Melodifestivalen i Eskilstuna på lördag...

Kriget i Ukraina: Dödligt drönareanfall, USA:s senatsbesök, nya sanktioner mot Iran

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...