Exklusivt innehåll:

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

EU kan inte hoppas på enighet förrän det har löst sitt Schengenproblem

De åsikter som uttrycks i denna artikel är författarens och representerar inte på något sätt Euronews redaktionella position.

En kedja är lika stark som dess svagaste länk, som man säger, och Bryssel har inte råd med brist på enhet eller samstämmighet när det gäller fri rörlighet. Om ett land förtjänar att vara en del av Schengen ska det släppas in, skriver Cristian Gherasim.

ANNONS

Det är 2023, och världen verkar sitta på en krutdurk på väg att explodera, och det är knappast tid för tvetydighet och lösa trådar.

Ändå har Europeiska unionen släpat med fötterna för att reda ut en av de mer omtvistade men grundläggande principerna som ligger bakom dess existens – medborgarnas fria rörlighet.

Schengenavtalet är kärnan i denna princip, där området avskaffar alla typer av kontroller vid inbördes gränser för så många som 23 av dess medlemsländer.

Men under åren har avtalet som kom till stånd 1985 och fortsatte att expandera i takt med att blocket växte blivit ett stridspunkt bland vissa på grund av två huvudfrågor: en klausul i fördraget som tillåter medlemsländerna att tillfälligt återinföra gränskontroller, och utvidgningsprocessen av Schengenområdet som kräver en enhällig omröstning av alla medlemsländer.

De breda villkoren i Schengenavtalet slutar ibland med att missbrukas, där politik spelar en stor roll, och frågan om öppna gränser kan snabbt bli en viktig diskussionspunkt på kampanjens spår.

Vem stoppar Schengen och varför?

I kölvattnet av delstatsvalet i Tyskland har den styrande ”trafikljuskoalitionen” beslutat att försöka verka hård mot invandringen genom att återinföra gränskontrollerna med Polen och Tjeckien, och hävdar att det var en del av en push för att stoppa människohandel.

Slovenien hade också intensifierat övervakningen vid gränsen till Kroatien med hänvisning till oro för illegal invandring. Ett år in i jobbet har det regerande liberala partiet i Ljubljana tagit en djupdykning i opinionsmätningarna – och det blir tydligt att tanken bakom flytten är att spela invandringskortet kan hjälpa till att vända det.

Det populistiska partiet Smer som vann det senaste allmänna valet i Slovakien kräver nu gränskontroller mot Ungern med åberopande av invandring.

Polens populistiska PiS-parti hoppades också kunna hålla fast vid makten genom att införa gränskontroller med Slovakien i frågan om immigration. Även om de förlorade på att bilda den nya regeringen, förväntas PiS fortfarande vara en stark röst mot invandring i både det inhemska parlamentet och EU.

Utöver det finns det också oro som uttryckts av Danmark och Sverige, de två nordliga länderna som också beslutat att återinföra gränskontroller efter de senaste koranbränningarna.

Den senaste terrorattacken i Bryssel – som sägs ha utlösts av Koranens brännande i Sverige – och Hamas våldsamma intrång i Israel den 7 oktober har också sporrat Italiens premiärminister Giorgia Meloni att ta fullt ansvar för att återinföra gränskontrollerna med Slovenien, med hänvisning till oro. ytterligare våldsbejakande extremism.

Vad betyder detta för blivande medlemmar och vad kommer EU att förlora?

Varför lämnas Bulgarien och Rumänien utanför i kylan?

En av de senaste årens mest omtvistade frågor kopplat till Schengen är att Österrike respektive Nederländerna blockerar både Rumänien och Bulgarien från att ansluta sig till det gränsfria området.

Det holländska argumentet för att hålla Bulgarien utanför kretsade kring förekomsten av organiserad brottslighet och korruption i Balkannationen, en EU-medlem sedan 2007.

Bulgarien och Rumänien har dock båda framgångsrikt slutfört samarbets- och verifieringsmekanismen, och enligt Europeiska kommissionen har båda länderna gjort framsteg i kampen mot korruption och i rättsliga reformer. För Bulgarien innebar detta också förnyade förhoppningar inför Schengenanslutningen.

Under de senaste åren har både EU-kommissionen och EU-parlamentet upprepade gånger sagt att de två har uppfyllt kraven för att bli Schengenmedlemmar och uppmanat alla medlemsländer att rösta in dem.

Ändå motiverade Österrike – som inte har någon gräns till Rumänien – sitt veto genom att säga att landet är en ingångspunkt för migranter till Österrike och EU. Allt detta trots att Rumänien, precis som resten av blockets östra gräns, enligt Frontex inte utgör någon större migrationsrisk.

I somras utfärdade Europaparlamentet ett pressmeddelande som lyfter fram den ekonomiska bördan som att hålla båda länderna utanför Schengen har på företag och befolkning, vilket bidrar till det ökade priset på varor och resor.

ANNONS

Intressant nog anser Europaparlamentet också att hinder för det fria flödet av varor mellan europeiska medlemsländer ökar föroreningarna och fungerar som en extra belastning för EU:s klimatneutralitetsmål.

Det finns alltid utrymme för förbättringar

Allt är dock inte rosa. Även om både Bukarest och Sofia verkligen har uppfyllt alla krav för att vara en del av Schengenområdet, trots förbättringar, anses Bulgarien fortfarande vara det mest korrupta landet i EU, med Rumänien som följer efter.

Rumäniens östra gräns mot Ukraina är bland de mest lukrativa gränserna när det gäller cigarettsmuggling och olaglig handel i EU.

Vissa framsteg har gjorts eftersom Stop Contrabanda, en webbplats som övervakar cigarettbyster, rapporterade att myndigheterna beslagtog miljontals smuggelcigaretter förra året. Ändå kvarstår problemet och kan verkligen visa sig vara ett ansvar för EU och Nato i en tid av konflikt.

Ändå skulle en anslutning till Schengen för båda länderna vara mer meningsfull för EU. Det skulle hjälpa till att hantera de yttre gränserna bättre genom att slå samman resurser och säkra avgörande vägar för att få ut spannmål från Ukraina.

ANNONS

Med Black Sea Grain Deal i spillror och ukrainska hamnar beskjutas nästan varje dag, spelar Rumänien en avgörande roll för att få ut spannmål ur Ukraina.

Att försena transporter över EU:s gränser kan påverka livsmedelsförsörjningen, vilket kan leda till brist och till och med prishöjningar.

Vad kan göras?

En kedja är lika stark som sin svagaste länk, som man säger, och Bryssel har inte råd med brist på enhet och sammanhållning när det gäller fri rörlighet.

Om ett land förtjänar att vara en del av Schengen bör det vara tillåtet att göra det. Med uppkomsten av populism behöver EU definitivt inte att medlemsländer tror att de har blivit orättvist behandlade, eller söker andra partners utanför blocket.

Detta leder till slut samtalet till enhällighet som kan behöva omprövas.

ANNONS

Det kanske inte ligger i EU:s bästa att i en tid av krig och stort behov av mer enighet skulle ett lands nycker råda över besluten från alla andra medlemsländer.

När allt kommer omkring står EU:s framtid på spel, och tillsammans med den, dess 27 medlemsländers framtid.

Cristian Gherasim är analytiker, konsult och journalist med över 15 års erfarenhet med fokus på öst- och centraleuropeiska frågor.

På Euronews tror vi att alla åsikter spelar roll. Kontakta oss på view@euronews.com för att skicka pitcher eller bidrag och vara en del av konversationen.

Senast

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

Missa inte

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar fjällturismen.Skistar säger sig vilja leda omställningsarbetet – samtidigt som bolaget måste säkra sin snöproduktion.En del...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra vem som helst obekväm. Å andra sidan är det något som alla kan relatera till,...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få in kapital efter att han förlorat sin mäklarlicens.– Syftet var att jag skulle få pengar...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...