Exklusivt innehåll:

Adem Sarihan frias

Den 19 januari 2023 avlossades flera skott mot en...

Justin Timberlake spelar i Sverige – då blir konserten

Timberlake har spelat i Sverige flera gånger...

EU motsätter sig krav på IP-avstående men går med på att överföra mRNA-teknik

Europeiska unionen har gått med på att överföra mRNA-teknologi till sex afrikanska länder för att hjälpa dem att producera afrikanskt tillverkade coronavirusvacciner i stor skala och överbrygga inokulationsgapet med väst.

Messenger RNA är en ny och komplex teknik som lär mänskliga celler hur man gör ett protein som kommer att utlösa ett immunsvar mot en viss sjukdom som kommer in i kroppen, i detta fall covid-19

Tekniken har använts i de vacciner som produceras av Pfizer-BioNTech och Moderna, som har visat sig vara mer effektiva än de som använder det traditionella virala vektorsystemet.

Tack vare sitt stora och väletablerade nätverk av tillverkningsanläggningar har Europa blivit en potent producent av mRNA-vacciner, vilket gör att dess medborgare har gott om och fri tillgång till livräddande behandling.

Afrikanska länder har dock kämpat för att få tag i de dyra skotten, som skyddas av immateriella rättigheter, nitiskt bevakade av läkemedelsföretag.

Detta har resulterat i en häpnadsväckande vaccinationsklyfta: över 12 % av den afrikanska befolkningen är helt vaccinerade mot covid-19, till skillnad från 81 % av EU:s befolkning, av vilka många redan har fått en booster-spruta.

Den enorma skillnaden har lett till krav på patentavskrivningar från afrikanska ledare, som hävdar att ett hävande av IP-restriktioner skulle säkerställa universell tillgång till vaccinet. Förra åretSydafrikas president Cyril Ramaphosa sa att den oerhört ojämlika fördelningen uppgick till ”vaccinera apartheid”.

Trots växande internationellt tryck har EU:s ledare stått emot kraven och istället valt att försvara de kommersiella intressena hos sina inhemska företag, som förlitar sig på immateriella rättigheter för att göra vinst och säkerställa att deras produkter skyddas mot förfalskning.

Den svåra frågan kom tillbaka till bordet under en två dagars personligt toppmöte mellan EU och Afrikanska unionen som samlade mer än 70 stats- och regeringschefer i Bryssel.

I slutet av dagen valde ledare en slags medelväg: tekniköverföring.

Som en del av ett projekt som stöds av Världshälsoorganisationen (WHO) kommer EU-kommissionen, Tyskland, Frankrike och Belgien att investera 40 miljoner euro i ett teknologinav som gör det möjligt för afrikanska länder att öka sin tillverkningskapacitet och så småningom producera mRNA-jabs vid en kommersiell skala.

På längre sikt kan navet tjäna till att massproducera vacciner mot tuberkulos och malaria.

De första sex länderna som kommer att delta i initiativet är Egypten, Kenya, Nigeria, Senegal, Sydafrika och Tunisien.

”I dag, av alla vacciner som administreras i Afrika, produceras 1% i Afrika – av alla vacciner. Och med rätta är målet att år 2040 ha nått en nivå på 60% av de vacciner som produceras i Afrika, som administreras i Afrika”, sa Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

”Målet är verkligen att se till att tekniken överförs, och demonteras och visas i full omfattning.”

”Sök efter vanliga lösningar”

EU lovade också att fortsätta donera vaccin till den afrikanska kontinenten: hittills har blocket levererat cirka 148 miljoner doser och avser att nå 450 miljoner till sommaren.

Afrikanska ledare har upprepade gånger sagt att deras länder inte kan förlita sig enbart på donationer från väst och ökat sina krav på patentavskrivningar inför toppmötet. Men EU:s medlemsländer stod på sitt.

”Det är inte ett misslyckande alls. När det finns två motsatta positioner försöker vi hitta en kompromiss, en lösning som gör att båda positionerna kan tillfredsställas”, sa den senegalesiske presidenten Macky Sall, som för närvarande innehar Afrikanska unionens ordförandeskap, till Euronews på slutet av toppmötet.

”Ofta blev vi inte lyssnade på”, tillade han. ”Jag noterar ett grundläggande paradigmskifte i [EU-Africa] relation, byggd på vänskap, omtanke, ömsesidigt lyssnande och sökandet efter gemensamma lösningar.”

När han talade bredvid Sall beskrev Europeiska rådets ordförande Charles Michel immateriella rättigheter som en ”kraftig hävstång för att främja innovation och forskning.”

Caritas Europa reagerade på nyheterna och sa att det var en besvikelse att se EU:s fortsatta vägran att upphäva patentavståenden.

”Detta är väsentligt för ett balanserat partnerskap. Vi hoppas verkligen att EU, på väg framåt på WTO-nivå, äntligen kommer att stödja förhandlingar om ett undantag”, säger Maria Nyman, organisationens generalsekreterare.

Samtalet är ännu inte över: EU-kommissionen kommer att sammankalla ett gemensamt möte med African Union Commission, AU:s verkställande gren, för att återigen diskutera frågan om immateriella rättigheter och tvångslicenser.

”Vi delar samma mål. Vi har olika sätt att nå det målet. Det måste finnas en bro mellan dessa två vägar”, sade von der Leyen, som noterade att mötet mellan EU och AU kommer att äga rum i Bryssel under våren.

”Och senast vid den tidpunkten måste vi leverera en lösning.”

Senast

Adem Sarihan frias

Den 19 januari 2023 avlossades flera skott mot en...

Justin Timberlake spelar i Sverige – då blir konserten

Timberlake har spelat i Sverige flera gånger...

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Missa inte

Adem Sarihan frias

Den 19 januari 2023 avlossades flera skott mot en...

Justin Timberlake spelar i Sverige – då blir konserten

Timberlake har spelat i Sverige flera gånger...

Svensk kross

I det första mötet mellan Sverige och Bosnien-Hercegovina i...

Norska kängan: Tackar nej till pengar från Sida

I samband med att Sverige valde att pausa de...

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar låten ”October rain” om sorgen efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Man...

Så många som 15 personer saknas fortfarande efter branden i Valencia

Stadens borgmästare gav en uppdatering när räddningstjänsten fortsätter...

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands, med spel i danska Aalborg BK och österrikiska WSG Tirol. Den 21-årige anfallaren har skrivit...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna. Polis och räddningstjänst är på plats. – Räddningstjänst är på plats, men vid det här tillfället...

Fjärde gången i Melodifestivalen och storfavorit. Men nu får Dotter kritik för att härma Loreens ”Tattoo”-nummer från i fjol.

När Johanna ”Dotter” Jansson framför sin egenskrivna låt ”It's not easy to write a love song” i Melodifestivalen i Eskilstuna på lördag...

Kriget i Ukraina: Dödligt drönareanfall, USA:s senatsbesök, nya sanktioner mot Iran

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...