Exklusivt innehåll:

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

EU undviker förebyggande sanktioner mot Ryssland trots Ukrainas vädjanden

Europeiska unionen kommer att avstå från att slå nya sanktioner mot Ryssland som ett sätt att förhindra en invasion av Ukraina och kommer istället att hålla linjen tills en militär attack beordras av president Vladimir Putin.

Vänta-och-se-metoden kommer som svar på Ukrainas uttryckliga vädjanden om internationell handling, mitt i ökande spänningar vid gränsen och intensifierad beskjutning i de östra delarna av landet.

”Vi anser att det finns goda och legitima skäl att införa några av sanktionerna nu för att visa att Europeiska unionen inte bara går på vandringen om sanktioner utan också går på promenad”, sa Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister, på måndagsmorgonen. .

”Det finns massor av beslut som EU kan fatta nu för att skicka tydliga budskap till Ryssland att denna upptrappning inte kommer att tolereras och Ukraina kommer inte att lämnas på egen hand.”

Kuleba uppmanade blocket att gå bortom ”politiska signaler” och erbjuda ”några mycket specifika handlingar”, som han inte specificerade. Representanten uppmanade till handling i början av ett möte för EU:s utrikesfrågor i Bryssel, där han deltog som gäst för att informera sina motparter om den senaste utvecklingen av konflikten.

Situationen vid gränsen har aldrig varit mer ansträngd: Washington talar nu om mer än 190 000 ryska soldater som omringar Ukraina medan Kiev har fördömt flera brott mot vapenvilan i östfronten.

Ryssland fortsätter att förneka planerna på att invadera Ukraina, trots den imponerande uppvisningen av militär styrka och fortsatta varningar från amerikansk underrättelsetjänst om att ett intrång är nära förestående.

Västerländska tjänstemän varnar för att attackerna i de ryskkontrollerade områdena kan användas som förevändning för att genomföra invasionen och störta den nuvarande pro-europeiska ukrainska regeringen.

”Sanktioner på lägre nivå”

Gabrielius Landsbergis, Litauens utrikesminister, uttryckte sin solidaritet med Kuleba och sa att den försämrade händelseutvecklingen faktiskt förtjänar ett starkare svar från EU.

”Vi måste verkligen vara väldigt tydliga med att den ekonomiska skadan redan görs. Det förekommer ständiga cyberattacker och faktiska militära skador eftersom kontaktlinjen beskjuts ständigt”, säger Landsbergis, vars land delar gräns med Ryssland, till Euronews.

”Mitt förslag är att verkligen se situationen som den är och skicka ett mycket tydligt budskap till Moskva att detta inte är tillåtet, att säga att vi inte bara väntar på en invasion som en faktisk utlösande faktor, utan det finns ytterligare utlösare på lägre nivå. som kan utlösa sanktioner på lägre nivå.”

Landsbergis föreslog att ”tjänstemän på hög nivå” bakom ”falsk-flaggade operationer” borde läggas till den befintliga listan över EU-sanktioner, som har funnits sedan annekteringen av Krim 2014.

Men hans motsvarigheter, inklusive Danmarks Jeppe Kofod, Spaniens José Manuel Albares och Österrikes Alexander Schallenberg, sa att diplomatin ännu inte har uttömts och att förhandlingarna bör fortsätta innan radikala åtgärder vidtas. Ministrarna insisterade också på att Ryssland måste dra tillbaka sina trupper från gränsen, visa återhållsamhet och inleda en meningsfull dialog.

”Vi hoppas på det bästa men vi förbereder oss på det värsta om Putin fortsätter sina provokationer och ignorerar diplomati”, säger Kofod.

När Kuleba lämnade mötet meddelade Kuleba att EU och Ukraina nått en överenskommelse ”i princip” om att rulla ut ett militärt rådgivande utbildningsuppdrag i Ukraina. Han förklarade att utplaceringen inte kommer att uppgå till ”stridsstyrkor” och praktiska detaljer måste fortfarande diskuteras.

”Jag uppmanade också EU-kollegor att ge Ukraina ett europeiskt perspektiv”, sade han.

Oöverträffade handlingar

Kulebas kommentar ekade president Zelenskyys ord vid säkerhetskonferensen i München, där han bad västländerna att offentliggöra sanktionerna för att avskräcka Ryssland från att gå framåt.

”Vi behöver inte era sanktioner efter att bombardementet kommer att ske och efter att vårt land kommer att beskjutas mot eller efter att vi inte kommer att ha några gränser, eller efter att vi inte kommer att ha någon ekonomi”, sa Zelenskyy.

Bönerna räckte inte för att övertyga Josep Borrell, EU:s toppdiplomat, att ändra den överenskomna färdplanen: även om sanktionspaketet redan är utarbetat kommer det inte att tillämpas som en förebyggande åtgärd.

”Arbetet är klart. Vi är redo”, sa Borrell till reportrar på måndagen.

”Vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina i det mest kritiska ögonblicket – om detta händer”, tillade han. ”Jag hoppas och vi jobbar [to ensure] ögonblicket kommer inte.”

Borrell sa att, så snart en invasion börjar, kommer han att kalla till ett extra möte med EU:s utrikesministrar för att rösta om sanktionerna, som måste godkännas enhälligt av de 27 medlemsländerna.

Påföljderna kommer inte att överraska regeringarna: Europeiska kommissionen har utformat vedergällningspaketet i nära kontakt med alla huvudstäder för att se till att enigheten bevaras och den ekonomiska effekten minskar så mycket som möjligt.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare sagt att Ryssland kommer att möta ”allvarliga konsekvenser” och ”massiva kostnader” i händelse av ett militärt intrång.

Sanktionsregimen ”skulle begränsa Rysslands tillgång till Europeiska unionens finansiella marknader, och det skulle begränsa Rysslands tillgång till viktiga varor och teknologi som det behöver och som inte enkelt kan tillhandahållas och ersättas”, sa von der Leyen Tidigare den här månaden.

Senast

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Missa inte

Ny dokumentär riktar fler sexanklagelser mot skådespelaren Gérard Depardieu

I april kunde sajten Mediapart dela med sig av...

Kritiken mot domen: ”Hur orkar man det?”

Hockeysäsongen är i full gång och enligt Expressens hockeypanel...

JUST NU: Flera personer döda efter hissolycka

Vid 09.43 på måndagsmorgonen kom larmet om en arbetsplatsolycka...

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Ångest över ”förbud” för de flesta brittiska medborgare att gifta sig med utländska medborgare

"Regeringen är villig att offra rättigheterna för brittiska...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på Åby genom att ta fyra V75-segrar, varav två var med egentränade hästar. Danao Degli Dei...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en privatperson i Haninge, söder om Stockholm. Personen hade hittat en död kropp i ett skogsparti...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken fick priset för bästa biroll redan för sex år sedan för miniserien ”Big little lies”....

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...

Är tillbaka i landslaget – efter tuffa petningen

Daniela de Jong skadade sig i en handfraktur under en match mot Kamerun och kommer nu missa resten av VM. Förbundskapten Tomas Axnér har...