Exklusivt innehåll:

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Europa ”hjälper och bistår” Israels krig i Gaza

Data som delas med Euronews visar att flera europeiska stater har tillhandahållit viktiga vapen och utrustning som troligen använts av Israels armé i dess offensiv.

ANNONS

I ett nyligen fyra sidor långt brev kritiserade före detta FN-tjänsteman Craig Mokhiber det internationella samfundet för att ha misslyckats med att stoppa ett ”folkmord som utspelar sig framför våra ögon” i Gaza.

Den amerikanska människorättsadvokaten anklagade USA, Storbritannien och stora delar av Europa för att vara ”helt delaktiga i det fruktansvärda överfallet” på den palestinska enklaven av israeliska styrkor, som började den 7 oktober när Hamas dödade mer än 1 400 människor i södra Israel.

Israel har hämnats med obönhörliga attacker mot Gaza och strömmat in trupper och stridsvagnar, vilket hittills dödat mer än 9 000, säger palestinska myndigheter.

Nu visar information som delas med Euronews att europeiska stater sannolikt ”hjälper och assisterar” Israels offensiv direkt.

De Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) tillhandahöll data om vapenförsäljning från Europa till Israel mellan 2013 och 2022, vilket visade att Italien och Tyskland hade försett Israels militär med avgörande vapen och utrustning som den nu använde på marken i Gaza.

Storbritannien har under tiden lukrativa affärer som förser det israeliska flygvapnet, enligt Kampanj mot vapenhandeln (CAAT).

Men gruppen sa till Euronews att ogenomskinliga licensarrangemang innebär att det kan vara svårt att avgöra exakt vad som har överförts.

SIPRI, ett oberoende forskningsinstitut baserat i Sverige, berättade i detalj att Tyskland hade skickat mer än 1 000 tankmotorer till Israel.

Enligt en exportlicens från 2000, hävdade den att de användes i Merkava-4 stridsvagnar och Namer pansarvagnar (APC). Dieselmotorer har också tillhandahållits för stridsfordonet Eitan som tillverkats i Israel.

”Enligt våra uppskattningar är några av dessa förmodligen redo att användas på marken i Gaza,” sa SIPRI-forskaren Zain Hussain till Euronews.

Under det senaste decenniet sa institutet att Tyskland också har levererat – och delvis finansierat med skattebetalarnas pengar – delfinklassade ubåtar och Sa’ar-korvetter till Israels flotta, även om de är utrustade med israeliska vapen och missiler.

Av fartygen säger Hussain att ”några har tagits i bruk [and] förmodligen används för att beskjuta mål i Gaza.”

”Tyskland har finansierat en del av den israeliska upphandlingen av ubåtar och korvetter som en form av militärt bistånd till Israel, för att stödja Israel i dess försvar och i en sorts kompensation för nazistiska brott”, tillade han i ett uttalande skickat till Euronews.

Det finns också ett betydande försvarsindustriellt samarbete mellan Tyskland och Israel, inklusive utveckling av missiler och annan ammunition, som bland annat involverar företag som Rheinmetall, MBDA Deutschland och Krauss-Maffei Wegmann – säger SIPRI.

I oktober berättade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz för sitt lands parlament att han erbjudit militär hjälp till Israel.

”I detta ögonblick finns det bara en plats för Tyskland – platsen vid Israels sida”, sa han till lagstiftare. ”Vår egen historia, vårt ansvar som härrör från Förintelsen, gör det till en evig uppgift för oss att stå upp för säkerheten för staten Israel.”

Medan de är i mindre skala än Tyskland, har Italien levererat delar till tränings- och stridsflygplan, inklusive M-346 Master och AW-119 lätt helikopter, enligt SIPRI.

Även om Rom ännu inte har lovat militärt stöd till Israel, uttryckte Italiens premiärminister Giorgia Meloni sitt stöd för och närhet till den israeliska befolkningen, efter Hamas attack.

ANNONS

Mellan 2013 och 2022 sålde italienska företag vapen för nästan 120 miljoner euro till Israel: i genomsnitt runt 12 miljoner euro per år, enligt Pagella Politica.

Data som delas med Euronews av Campaign Against Arms Trade (CAAT) visar att Storbritannien också är en betydande leverantör av vapen till Israel.

Den levererar komponenter som utgör 15 % av varje F35-stridsflygplan som för närvarande används i Israels obönhörliga bombardement av Gaza, som har drabbat skolor, sjukhus och bostadsområden.

De uppskattade ”konservativt” att detta är värt 336 miljoner pund (386 miljoner euro) sedan 2016.

Men gruppen sa att den ”mest betydande” exporten sker via öppna licenser, vilket gör det svårt att avgöra exakt vad som överförs på grund av deras ”brist på transparens”.

ANNONS

CAAT pekade på flera ”angående” öppna licenser som ”lätt kunde involvera” utrustning som kan användas i Gaza, såsom utrustning, mjukvara och teknik för stridsflygplan och helikoptrar, plus komponenter för artilleri, marinvapen och stridsfartyg, missiler och ammunition utrustning och militära radar.

”Vapenförsäljningen till Israel måste stoppas omedelbart”, säger Emily Apple, CAAT:s mediakoordinator i ett uttalande som skickats till Euronews.

”Israel begår krigsförbrytelser mot det palestinska folket i sin pågående belägring och bombardement av Gaza, vilket orsakar en humanitär katastrof och dödar tusentals civila.”

Hon skickade vitala delar som användes för att bomba Gazaremsan och hävdade att den brittiska regeringen och industrin var ”medskyldiga till dessa krigsförbrytelser”.

I ett uttalande som skickats till Euronews sa Amnesty International att de länge har krävt ett ”omfattande vapenembargo mot Israel, Hamas och andra palestinska väpnade grupper.”

ANNONS

”Vi har antagit denna ståndpunkt på grund av mönster av allvarliga kränkningar av internationella mänskliga rättigheter och humanitär rätt som sträcker sig flera år tillbaka i många konflikter”, säger Patrick Wilcken, forskare i militära, säkerhets- och polisiära frågor vid Amnesty International, till Euronews.

Han sa att Amnesty har dokumenterat bevis på krigsförbrytelser av israeliska styrkor, såväl som Hamas och andra väpnade grupper.

När det gäller israeliska styrkor inkluderade detta att ”underlåta att vidta genomförbara försiktighetsåtgärder för att skona civila, utföra urskillningslösa attacker som misslyckades med att skilja mellan civila och militära mål, eller att utföra attacker som kan ha varit riktade mot civila föremål”, enligt Wilcken.

Hamas har begått ”massamord, gisslantagande och urskillningslösa raketattacker mot Israel”, tillade han.

Överföringar av militär utrustning till Israel strider mot EU:s politik vilket kräver ”respekt för mänskliga rättigheter i slutdestinationslandet samt respekt av internationell humanitär rätt från det landet”, säger Amnesty.

ANNONS

Artiklarna 6 och 7 i vapenhandelsfördraget hindrar också överföringar där det finns en övervägande risk att vapen kan användas för att begå eller underlätta ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt.

”Stater som fortsätter att överföra vapen till Israel eller Hamas och andra palestinska väpnade grupper med vetskap om att mottagarstaten eller gruppen använder dessa vapen för att begå ”internationellt olagliga handlingar” – vilket inkluderar brott enligt internationell lag såsom krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten – själva riskerar att hjälpa och hjälpa till med dessa fel, tillade Wilcken.

Senast

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons...

Missa inte

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...

Ukrainas krig: Två dödade när Ryssland fortsätter att slå sig söderut och österut

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Svenskens agerande väcker avsky i Italien

Emil Holm, den 23-årige landslagsbacken från Sverige, har hamnat i centrum för uppmärksamheten i Italien efter en kontroversiell händelse under en match mot Milan....

15-åringens svar till beställarna: ”Hundra”

Ismail ”Jordgubben” Abdos mamma mördades i sitt hem i Gränby i Uppsala i september förra året. Mordet har kallats startskottet på den våldsvåg som...