Efter att krig bröt ut i Ukraina förra veckan och tiotusentals började fly till EU:s grannländer, postade Diana Avram ett meddelande på sociala medier som erbjöd sig att hysa ukrainare i sin dansskola.
”Beslutet att hjälpa människor kom direkt i mina tankar eftersom vi hade en dansskola i Timişoara och vi har tillräckligt med utrymme för att ta emot människor,” sa Avram, en 37-årig danslärare i Rumänien, till Euronews.
Hon sattes snabbt i kontakt med flera familjer som flydde från våldet.
”Jag vet att det finns en stor gemenskap av dansare i Ukraina och jag älskar att tro att vi är en gemenskap och att vi måste hjälpa varandra”, sa hon.
Hon har gått med i en Facebook-grupp dedikerad till att dela information om människor som behöver boende och de som erbjuder hjälp.
En lokal borgmästare i Rumänien skrev nyligen i gruppen att hon kunde ta emot mer än 50 personer i sin stad och hade en buss redo vid gränsen.
Andra delar med sig av sina telefonnummer för att koppla familjer med möjliga boenden.
Humanitärt bistånd och människorättsorganisationer över hela Europa konverterar nu också sitt arbete för att hjälpa ukrainare som försöker fly landet.
I PolenMarta Lempart, ledaren för den polska kvinnostrejken, sa att nästan 80 % av hennes organisations arbete nu var inriktat på att hjälpa Ukraina.
Organisationen förvandlade sin 300 meter långa kontorsyta i Warszawa till boende för ukrainska familjer.
Volontärer tar med filtar, mat och vatten till gränsen och återvänder till Warszawa och andra delar av Polen med flyktingar.
”(Frivilligarbetet är i) en skala som jag aldrig har sett. Jag tror att det är tusentals och åter tusentals människor… det här är en nationell mobilisering,” sa Lempart till Euronews.
I Skottlandhar organisationer gått med i ansträngningen att samla in föremål för att hjälpa ukrainska flyktingar, efter en vädjan från en polsk kvinnoorganisation.
”Det var bara så rörande, det var det verkligen”, säger Danielle Flecher-Horn, VD för AberNecessities välgörenhet. ”Jag vet att många i samhället ville ta sig samman och göra något”, sa hon
Den här veckan har volontärer tagit emot leveranser av viktiga föremål som filtar och sovsäckar, toalettartiklar, föremål för barn, steriliseringstabletter, proteinbarer och kläder.
”Vi samlar fortfarande in torrfoder, barnblöjor och våtservetter. Massor av toalettartiklar. Det har levererats många första hjälpen-förnödenheter till oss som har varit fantastiska. Det har varit en av de högsta prioriteringarna, även enkla saker som plåster, det är varit riktigt viktigt”, säger Flecher-Horn.
”Men också saker som barnaktiviteter, en målarbok och kritor, det är bra också.”
Alla föremål är förpackade och märkta som humanitärt bistånd vid Aberdeens insamlingsställe och lastas sedan på skåpbilar som går ut till gränsen mellan Polen och Ukraina.
”Vi har fått ett riktigt bra gensvar från det lokala samhället också, vi har fått erbjudanden om skåpbilar och vi har en lastbil som ska åka över till Polen bara med våra föremål, vilket verkligen är fantastiskt.”
Kostnaden för bränsle för resan ut till Polen har täckts med en insamlingskampanj som inbringade mer än sju tusen euro.
Över 660 000 ukrainare har flytt landet sedan Ryssland invaderade, enligt FN:s flyktingorgan. Ytterligare en miljon beräknas vara internt fördrivna inom Ukraina.
Petr Štefan, som arbetar med tjeckiska NGO People In Need, bevittnade kaoset vid gränsen igår och hjälper till att samordna biståndet från västra Ukraina.
”Det är långa köer av bilar, människor som väntar i minusgrader där i upp till två dagar över gränsen från Ukraina till Polen”, sa han.
I Ukraina kommer organisationen att arbeta med att installera toaletter och varma måltider för de som står i kö för att ta sig in i Polen, Slovakien, Moldavien och Rumänien. De transporterar också humanitärt bistånd till Kiev.
I RumänienAvram sa att hon fortfarande väntar på information om en mamma och hennes lilla barn som försökte ta sig över gränsen men inte kunde eftersom barnet inte hade ett pass.
”Jag hörde från fyra personer som sprang iväg med kläderna de har på sig, du vet, utan pengar, utan något med sig. De bara flyr iväg så fort de kunde,” sa Avram.
Mobiliseringen i Rumänien påminner henne om när hon var barn under revolutionen 1989.
”Hela samhället samlades för att möta kommunismen, och vi var faktiskt Timișoara var den första fria staden i Rumänien eftersom folk var väldigt starka mot systemet”, sa hon.
Lempart säger att många ukrainare har blivit förvånade över stödet men hon säger att de håller fortet för resten av Europa.
”Ukrainska soldater kämpar för oss alla. Jag vet att västvärlden inte tror på det, och jag vet att västvärlden inte bryr sig. Men det här är kampen för europeiska värderingar”, sa Lempart.