Ex-påven Benedikt XVI har bett om förlåtelse för eventuella ”svåra fel” i hans hantering av fall av sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan
Men han erkände inte något personligt fel, trots den senaste tidens kritik av hans uppförande när han tjänstgjorde som ärkebiskop av München.
”Jag har haft ett stort ansvar i den katolska kyrkan,” den 94-årige pensionerade påven sa i tisdags.
”Desto större är min smärta för övergreppen och de fel som inträffade på de olika platserna under tiden för mitt mandat.”
En januarirapport anklagade Benedict för att ha misshandlat fyra anklagelser om sexuella övergrepp i Münchens ärkestift mellan 1977 och 1982.
Rapportens författare anklagade påven – då känd som kardinal Joseph Ratzinger – för att ha misslyckats med att begränsa de anklagade prästerna, även efter att de blivit kriminellt dömda.
Den tyska studien hade uppskattat att det fanns minst 497 offer för övergrepp mellan 1945 och 2019, och minst 235 misstänkta gärningsmän.
Vatikanen släppte på tisdagen två brev, inklusive ett skrivet av Benedikt som svar på anklagelserna.
Emerituspåven sa att han genom att träffa offer för övergrepp hade ”vid första hand sett effekterna av ett mycket allvarligt fel”.
”Jag har förstått att vi själva dras in i detta allvarliga fel när vi försummar det eller misslyckas med att konfrontera det med nödvändig beslutsamhet och ansvar, som alltför ofta hände och fortsätter att hända”, skrev han.
”Återigen kan jag bara uttrycka till alla offer för sexuella övergrepp min djupa skam, min djupa sorg och min innerliga begäran om förlåtelse.”
Den pensionerade påvens team hade tidigare korrigerat ett ”fel” som till en början förnekade att Benedictus hade deltagit i ett möte för att diskutera förflyttning av en präst i fråga
”Som ärkebiskop var kardinal Ratzinger inte inblandad i någon mörkläggning av övergrepp”, löd det andra brevet från hans rådgivare.
Benedicts advokater tillade att det inte fanns några bevis för att Benedict var medveten om de fyra prästernas kriminella bakgrund.
Benedikt – som avgick 2013 – tackade också sin efterträdare påve Franciskus för hans ”stöd” och ”förtroende” efter att den tyska rapporten publicerats.