Exklusivt innehåll:

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

Extrem vintertorka ödelägger skördarna i Spanien och Portugal

Tak som kikar upp ur vattnet har blivit vanliga varje sommar vid Lindoso-reservoaren i nordvästra Spanien.

Under uttorkade år skulle delar av den gamla byn Aceredo dyka upp för tre decennier sedan när en vattenkraftsdamm svämmade över dalen.

Men aldrig tidigare har byns skelett vuxit fram i sin helhet mitt under den vanligtvis blöta vintersäsongen.

Med nästan inget regn på två månader och inte mycket väntat inom kort, muddrar Aceredos ruiner upp en blandning av känslor för lokalbefolkningen när de ser det rostade kadaveret av en bil, en stenfontän med vatten som fortfarande sprutar och den gamla vägen som leder till det som brukade vara den lokala baren.

”Hela platsen brukade vara alla vingårdar, apelsinträd. Allt var grönt. Det var vackert”, sa 72-årige José Luis Penín, som brukade stanna till i baren med kompisar efter en dags fiske.

”Titta på det nu”, sa Penín och pekade på den spruckna, gula botten av reservoaren.” Det är så sorgligt.”

Långvarig torka äventyrar grödor

Medan de torra zonerna på den iberiska halvön historiskt har upplevt perioder av torka, säger experter att klimatförändringarna har förvärrat problemet.

I år, mitt i rekordnivåer av låg eller ingen nederbörd alls, är bönder i både Portugal och Spanien, som odlar produkter för hela Europa, oroliga för att deras skördar för den här säsongen kommer att förstöras.

Under de sista tre månaderna av 2021 registrerade Spanien bara 35 % av den genomsnittliga nederbörd som den hade sett under samma period från 1981 till 2010. Men det har nästan inte kommit något regn sedan dess.

Enligt den nationella väderbyrån AEMET har det varit en januari med nästan inget regn under detta århundrade först 2005. Om molnen inte släpper lös under de kommande två veckorna kommer nödsubventioner till bönder att behövas, sa myndigheterna.

Men Rubén del Campo, en talesman för vädertjänsten, sa att nederbörden under de senaste sex månaderna sannolikt kommer att fortsätta i flera veckor till, med hopp om att våren kommer att ge välbehövlig lättnad.

Medan endast 10 % av Spanien officiellt har förklarats under en ”utdragen torka”, står stora områden, särskilt i söder, inför extrema brister som kan påverka bevattningen av grödor.

Dalen runt floden Guadalquivir i Spaniens sydväst förklarades under långvarig torka i november.

Det är nu i fokus för en hård miljötvist om vattenrättigheter nära nationalparken Doñana, en världsarvsplats för våtmarker.

Regeringen i regionen Andalusien vill ge vattenrättigheter till bönder på mark nära parken. Ändå säger kritiker att flytten ytterligare kommer att äventyra en stor viltreservat som redan håller på att torka ut.

”De senaste två, tre åren har varit torra, med en tendens till mindre och mindre regn”, säger Andrés Góngora, en 46-årig tomatodlare i södra Almería.

Góngora, som förväntar sig att vattnet han använder från en avsaltningsanläggning ska ransoneras, har det fortfarande bättre än andra bönder som är specialiserade på vete och spannmål för djurfoder.

”Spannmålsskördarna för i år har gått förlorade,” sa Góngora.

Cikador sjunger sommarsånger i februari

Även andra områden i centrala och nordöstra Spanien känner av brännskadan.

Den ledande sammanslutningen av bönder och boskapsuppfödare i Spanien, COAG, varnar för att hälften av Spaniens gårdar hotas av torka i år.

Den säger att om det inte regnar kraftigt under den kommande månaden kan regnmatade grödor inklusive spannmål, oliver, nötter och vingårdar förlora 60 % till 80 % av sin produktion.

Men föreningen är också orolig för grödor som är beroende av bevattning, med reservoarer under 40 % av kapaciteten i större delen av söder.

Spaniens vänsterregering planerar att avsätta över 570 miljoner euro från EU:s pandemiåtervinningsfond för att göra sina bevattningssystem mer effektiva, inklusive förnybara energisystem.

Tidigare i veckan sa den spanske jordbruksministern Luis Planas att regeringen skulle vidta nödåtgärder om det inte regnar om två veckor.

Dessa skulle sannolikt begränsas till ekonomiska fördelar för att lindra förlusten av skördar och inkomster för jordbrukare.

Grannlandet Portugal har också sett lite regn sedan oktober förra året. I slutet av januari uthärdade 45 % av landet ”allvarlig” eller ”extrem” torka, enligt den nationella väderbyrån IPMA.

Nederbörden från 1 oktober till januari var mindre än hälften av det årliga genomsnittet för den fyramånadersperioden, vilket skrämmer bönder som har ont om gräs för sin boskap.

Ovanligt är även norra Portugal torrt, och där har skogsbränder brutit ut i vinter. Cikador sjunger redan på natten i söder, och myggor har dykt upp – traditionella sommartecken.

IPMA förutspår ingen lättnad före slutet av månaden.

Enligt IPMAs klimatolog Vanda Pires har Portugal sett en ökning av frekvensen av torka under de senaste 20-30 åren, med lägre nederbörd och högre temperaturer.

”Det är en del av klimatförändringens sammanhang,” sa Pires.

Och utsikterna är dystra: Forskare uppskattar att Portugal kommer att se en minskning av den genomsnittliga årliga nederbörden på 20 % till 40 % i slutet av århundradet.

Senast

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på...

Missa inte

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...

ISW: Ukraina har lyckats avsevärt begränsa Rysslands aktiviteter i Svarta havet

Eftersom slutet av februari också markerar 10-årsdagen av...

Svenskt fiasko i Stockholm

Under måndagskvällen hölls "Skidskyttekampen" på Stockholms stadion, där de svenska lagen kämpade mot Norge, Tyskland och Frankrike. Efter kvalet startade de svenska lagen åtta...

Ungern säger ja till Sverige i Nato – detta händer nu

Vad händer nu?När det ungerska parlamentet nu har godkänt Sveriges Natoansökan ska protokollet skickas vidare till Ungerns president för signering. László Kövér är både talman...

Fortsatt inga konserter bokade på Ullevi i sommar

2022 och 2023 blev succéår för Ullevi med flera stora spelningar. 2024 väntas bli raka motsatsen. Våren och sommaren närmar sig med stormsteg,...

Allierad Alexei Navalny säger att han var på väg att befrias i ett fångbyte

Maria Pevchikh säger att förhandlingarna om ett fångbyte...