Exklusivt innehåll:

Paret befaras mördade i kapningen på Grenada

Det var i söndags som fångarna Ron Mitchell, 30,...

Danny Saucedo och Dotter vidare till final i Melodifestivalen

Melodifestivalenturnén har passerat halvvägs och på lördagskvällen avgjordes den...

McDonald’s Rosengård stänger – dementerar rykten om bojkott

I början av februari redovisade hamburgerjätten McDonald's sina försäljningssiffror...

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är författarens och representerar inte på något sätt Euronews redaktionella position.

Ytterst till höger är inte uppåtgående i den meningen att det knackar på dörren. Den finns redan i rummet och upptar en del av möblerna, skriver Tom Junes.

ANNONS

I slutet av november verkade Geert Wilders och hans högerextrema PVV:s seger i det snabba holländska allmänna valet häpna politiska observatörer över hela mediespektrat.

Analytiker var snabba med att påpeka hur framgången för extremhögern var resultatet av ”mainstreaming” av övervägande mitten-högerpartier som tenderade att ta över extremhögerns retorik och programmatiska diskussionspunkter om invandring.

Och medan Wilders resultat på 23,5 % av rösterna i ett mycket splittrat partilandskap utan tvekan var en politisk ”jordbävning” i Nederländerna, följde hemska uttalanden om extremhögerns framgång i Europa och pessimistiska förutsägelser om det kommande valet till Europaparlamentet.

Du vinner en del, du förlorar en del

Det verkade snabbt bortglömt att bara en månad tidigare i oktober, i Polen – ett land med mer än dubbelt så många invånare i Nederländerna – lyckades en bred allians av oppositionspartier slå de konkurrerande radikala och högerextrema partierna i ett fult och hårt omtvistat parti. val som signalerar det sannolika slutet på åtta år av illiberalt styre under lag och rättvisa (PiS).

Också i oktober underpresterade extremhögern i lokala val i Bulgarien, ett land där olika högerextrema partier (ATAKA, NFSB, VMRO) hade varit juniora regeringspartner eller erbjudit nödvändigt tyst stöd till minoritetsregeringar under större delen av det senaste decenniet och en halv.

Visserligen har varken Polen eller Bulgarien, på grund av sina postkommunistiska övergångar efter 1989, några traditionella center-högerpartier av det västeuropeiska slaget som kristdemokratiska eller liberala partier som skulle ha mainstreamat en generisk extremhöger.

Att motsätta sig invandring är inte heller en exklusiv diskussionspunkt för extremhögern eller mittenhögern i Central- och Östeuropa, vilket den nominellt vänsterorienterade och populistiska SMER Robert Fico i Slovakien bevisar.

Trots påståendena om högerextrema dominans, har populistiska, radikala högerpartier och extremhögerpartier effektivt varit ”mainstream” och en del av det politiska status quo över Central- och Östeuropa under ganska lång tid.

Polens PiS har varit den erforderliga hälften av ett politiskt ”duopol” i landet sedan 2005, och Victor Orbans Fidesz har styrt Ungern med en supermajoritet sedan 2010.

Slovakiens SMER har regerat under större delen av de senaste två decennierna, medan Bulgariens högerextrema har uppvisat en dynamisk pluralism och en rad metamorfoser under de senaste två decennierna med sin nuvarande inkarnation som representerar den tredje största parlamentariska styrkan.

Sett som ”EU:s fattigare periferi” lyckas Central- och Östeuropa ofta inte passa in politiska modeller som är skräddarsydda för att passa den västeuropeiska verkligheten. Men den sistnämnda har ett bestående högerextrema fenomen som också går tillbaka nästan en generation.

Väst är inte immunt mot en bestående högerextrema närvaro

Italien, det tredje största EU-medlemslandet efter befolkning, styrs för närvarande av ett högerextrema parti, Georgia Melonis Fratelli d’Italia, eller Brothers of Italy.

Och även om Meloni är landets första högerextrema premiärminister sedan Benito Mussolini, så är hennes parti – som Matteo Salvinis Lega eller League – en del av ett högerblock som har styrt Italien till och från sedan Silvio Berlusconis uppgång på 1990-talet.

Om det inte skulle vara ironiskt att tala om överlägsenhet samtidigt som man noterar att Geert Wilders för närvarande är Nederländernas riksdagsledamot som suttit längst, kan den nederländska extremhögerns genombrott spåras till de allmänna valen 2002 med framväxten och omedelbar regeringsdeltagande av den Lijst Pim Fortuyn.

Den holländska extremhögerns historia överskuggas av den angränsande flamländska extremhögerns bana i Belgien efter den första så kallade ”svarta söndagen” 1991 med statligt deltagande förhindrat av en tredecennium gammal cordon sanitaire mot Vlaams Belang (tidigare Vlaams Blok).

Så var inte fallet i Österrike, där FPÖ under Jörg Haider lyckades gå in i regeringen år 2000, vilket utlöste omfattande bestörtning och ramaskri om extremhögerns framväxt.

Motstridiga intressen innebär att extremhögern skulle kämpa för att enas

På senare tid har högerextrema partier sett genombrott i flera länder och gått in i regeringen i Finland och Sverige, men det kanske mest mediaiserade fallet har varit Frankrike med Marine Le Pens på varandra följande nederlag för presidentvalet mot Emmanuel Macron.

Ändå byggde Le Pens presidentkampanjer på hennes fars överraskande prestation redan 2002, som – även om det i slutändan försåg den sittande presidenten Jacques Chirac med en röstandel i vitryska stil – redan signalerade den begynnande uppgången för den franska extremhögern.

ANNONS

I slutändan har högerextrema partiers inflytande vuxit under de senaste två decennierna eftersom ”mainstream”-partier i allt högre grad efterliknade deras agenda medan deras egna prestationer i sin tur har gjort att högerextrema partier nu blivit ett av flera ”acceptabla” alternativ för väljarna i många länder.

Betyder detta att någon bred internationell högerextrem allians är möjlig i Europa? I teorin kanske. I praktiken skulle detta vara ganska osannolikt eftersom högerextrema partier tenderar att ha fler motstridiga intressen än vad som skulle kunna förena dem utöver att motsätta sig invandring.

Dessutom tenderar val till Europaparlamentet att ge andra resultat än nationella val.

För tillfället finns det två grupper som samlar högerradikala och högerextrema partier (ID och ECR) i Europaparlamentet. Ändå kommer mer än hälften av deras parlamentsledamöter från endast tre länder: Polen, Frankrike och Italien.

Mer så, Wilders har inte ens en enda parlamentsledamot, medan Melonis europeiska politik har varit så mainstream att hon troligen skulle kunna leda sitt parti in i EPP snarare än att gå med i någon stor ännu inte materialiserad anti-etablering av högerextrema allians.

ANNONS

Längst till höger sitter redan i din soffa

Betyder detta att extremhögern inte har något slag? Tvärtom, det gör det, men just för att det redan är en del av mainstream i många länder och kan utöva ett djupgående inflytande på andra partiers politik.

Ytterst till höger är inte uppåtgående i den meningen att det knackar på dörren. Det finns redan i rummet och upptar en del av möblerna vilket kräver en förändring i tänkande, mening, hur man hanterar en högerextrem som inte försvinner på kort sikt.

Och det borde också berätta för dem som vill motsätta sig extremhögern att dessa partiers framgångar och det faktum att de nu anses salongfähig beror på att det finns en stor andel människor som stöder rasistiska, homofobiska, sexistiska, antisemitiska, islamofobiska, illiberala och auktoritära åsikter.

Kanske är det något mer djupgående att reflektera över när vi tänker på Europas politiska framtid.

Tom Junes är historiker och biträdande professor vid institutet för politiska studier vid den polska vetenskapsakademin. Han är författare till ”Studentpolitik i det kommunistiska Polen: Generationer av samtycke och avvikande mening”.

ANNONS

På Euronews tror vi att alla åsikter spelar roll. Kontakta oss på view@euronews.com för att skicka pitcher eller bidrag och vara en del av konversationen.

Senast

Paret befaras mördade i kapningen på Grenada

Det var i söndags som fångarna Ron Mitchell, 30,...

Danny Saucedo och Dotter vidare till final i Melodifestivalen

Melodifestivalenturnén har passerat halvvägs och på lördagskvällen avgjordes den...

McDonald’s Rosengård stänger – dementerar rykten om bojkott

I början av februari redovisade hamburgerjätten McDonald's sina försäljningssiffror...

Sågas i stormötet: ”Får inte se ut så”

Alexander Isak var tillbaka i Newcastles startelva efter närmare...

Missa inte

Paret befaras mördade i kapningen på Grenada

Det var i söndags som fångarna Ron Mitchell, 30,...

Danny Saucedo och Dotter vidare till final i Melodifestivalen

Melodifestivalenturnén har passerat halvvägs och på lördagskvällen avgjordes den...

McDonald’s Rosengård stänger – dementerar rykten om bojkott

I början av februari redovisade hamburgerjätten McDonald's sina försäljningssiffror...

Sågas i stormötet: ”Får inte se ut så”

Alexander Isak var tillbaka i Newcastles startelva efter närmare...

Nya anfall mot Huthirörelsen

Anfallet är ett svar på den senaste tidens ökade...

Dubbla loggor i rutan – SVT: ”Kan bli 100 000”

Under fredagens genrep inför den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen uppträdde Danny Saucedo i skor av märket Adidas. Efter genrepet meddelade Anders Wistbacka,...

Nobbade Göteborg – och vann 1,5 miljoner kronor

Hoppryttaren Malin Baryard Johnsson vann nyligen en femstjärnig GP-hoppning i Doha med sin häst Indiana och tog hem över 1,5 miljoner kronor i prispengar....

Ny urspårning på Malmbanan

Malmtåget, som var tomt, spårade ur vid Vassijaure, nära gränsen till Norge. Det är samma plats där ett av gruvbolaget LKAB:s malmtåg spårade ur...

Gunilla Persson: ”När jag öppnade dörren fick jag mitt livs chock”

Hollywoodfrun Gunilla Persson, 65, är van att det stormar kring henne. Inget undantag i samband med förra veckans medverkan i Melodifestivalens deltävling...

Avgjorde med 36 sek kvar i sudden

Färjestad vann mot Örebro efter en dramatisk match som slutade 4-3 efter förlängning i Löfbergs Arena. Linus Johansson såg ut att bli matchhjälte när...

Kvinna överfallen av maskerade knivmän

Minst fem polispatruller med ledningsbefäl och sökhund har under lördagskvällen haft en insats vid Bärby utanför Uppsala. Detta efter att en kvinna i 20-årsåldern larmat...