Exklusivt innehåll:

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

Faktakontroll: Brittisk polis utreder inte vaccinprogrammet mot COVID-19

Flera polisstyrkor i Storbritannien har förnekat påståenden om att en utredning har inletts om landets vaccinationsprogram.

Falska påståenden på nätet har antytt att brittisk polis har inlett ”världens största brottsutredning” om covid-19-jabs.

Flera videor har nyligen visat anti-vaccindemonstranter som konfronterar hälsotjänstemän och räddningspersonal, felaktigt hävdar att vacciner är ett påstått hot mot folkhälsan.

Men myndigheterna i London och Yorkshire har förnekat att någon brottsutredning har inletts.

Under de senaste månaderna har protester mot vaccin drabbat många europeiska länder när regeringar började införa vaccinmandat.

Globala hälsotjänstemän har upprepat att covid-19-vacciner är säkra och effektiva, och alla risker är extremt sällsynta.

Över hela Storbritannien har flera demonstranter filmat sig själva när de går in på sjukhus, polisstationer och vaccincenter.

Väl inne delar de ut falska juridiska dokument för att tvinga sjukvårdspersonal eller polis i ett försök att stänga av vaccinationsprogram.

Dessa falska juridiska dokument innehåller en mängd ogrundade påståenden, inklusive ogrundade anklagelser om att den brittiska regeringen har begått ”mord” och ”krigsförbrytelser”.

Några av dessa demonstranter identifierar sig som ”suveräna medborgare” – en rörelse som grundades i USA på 1970-talet.

Denna grupp tror att de har makten att föra politiker och tillsynsmyndigheter inför så kallad ”common law” rättvisa.

De nedlagda ”lagarna” de ofta citerar – såsom Magna Carta – är gamla och har ingen juridisk status idag.

Rutinärendenummer används som falskt bevis på utredning

Ett missvisande påstående fokuserar på ett polisärendenummer ”60929679/21”, inlämnat av en polisstation i västra London.

Men flera inlägg på sociala medier som hänvisar till samma siffror har stämplats som vilseledande av Facebook och andra plattformar.

Metropolitan Police har upprepade gånger sagt att ett rutinärendenummer inte betyder att någon utredning har inletts.

”Den 20 december lämnades ett antal dokument in vid en polisstation i västra London till stöd för anklagelser om brottslighet i samband med Storbritanniens vaccinprogram”, sa en talesperson.

”Ett brottsreferensnummer skapades och gavs till de klagande. Detta är inte en indikation på att en utredning pågår eller att ett brott har begåtts, det erkänner bara att ett anklagelser har tagits emot och registrerats”, tillade de.

”Till dags dato finns det inget som tyder på att ett brott har begåtts och ingen brottsutredning har inletts.”

På andra håll i Storbritannien, West Yorkshire Police också berättade Full Fact att de inte har inlett någon brottsutredning, avvisar påståenden på Facebook.

”Material presenterades för poliser vid två West Yorkshire-polisstationer i början av 2022 och referensnummer skapades”, sa en talesman.

”Inga brott har dock registrerats och inga brottsutredningar pågår av polisen i West Yorkshire angående vaccinationsprogrammet.”

”Vi kan kategoriskt konstatera att West Yorkshire-polisen inte har några utredningar i samband med denna rapport eller någon annan påstådd brottslighet relaterad till vaccinprogrammet.”

Brittisk polis har också uppgett att uppmuntran online att lämna in ytterligare påstådda ”bevis” till dem har förlängt deras arbete.

”Alla ansträngningar att skrämma, trakassera eller begå övergrepp mot räddningspersonal, personal och volontärer kommer inte att tolereras och kommer att behandlas och utredas som ett brottsligt ärende av polisstyrkor”, tillade Metropolitan Polices talesman.

På måndagen, oppositionens arbetarpartiledare Sir Keir Starmer var tvungen att skyddas av polis efter att ha blivit omringad och verbalt attackerad av en grupp demonstranter.

Londons Metropolitan Police sa att två personer, en man och en kvinna, greps efter måndagens incident efter att en trafikkon kastades mot en polisbil.

I en av videorna som lagts ut på nätet kan man höra en man skrika om Magna Carta och andra högerextrema konspirationer. Två personer har gripits efter händelsen, uppger polisen.

Senast

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Missa inte

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland,...

Rysk armé på frammarsch ’i alla riktningar’ i Ukraina – Moskva

Men en ukrainsk befälhavare insisterade på att landets...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med världscupen i Gällivare som en av höjdpunkterna. Sverige får ställa upp med dubbelt så många...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har blivit vandaliserad under natten mot fredagen.Enligt Katarina Evenseth på Göteborgs begravningssamfällighet kunde man under fredagsmorgonen...

Titta: Etna får ett utbrott igen och skickar varm lava nerför sina snöiga sluttningar

Etna på den italienska ön Sicilien bröt ut...

Klubbarna degraderas

2018 spelade Dalkurd i herrallsvenskan men nästa säsong måste de spela i division 2. Klubben, numera stationerad i Uppsala istället för Borlänge, har inte...

Detta är mycket han inte minns, den här pappan

Det är sjätte dagen i Lunds tingsrätt. Pappan hörs för första gången. Också rent bokstavligt – för det är första gången som han ger...