Exklusivt innehåll:

Polisbil och taxi i krock

Olyckan inträffade vid 21.12 på lördagskvällen. En polisbil ute...

De går vidare till final i årets Melodifestival

På lördag den 9 mars är det dags för...

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

FN: Mer än hälften av Gazas befolkning rycktes upp från sina hem

Efter fyra veckors krig har nu en och en halv miljon Gazabor, av uppskattningsvis 2,7 miljoner fördrivits.

ANNONS

Men vid gränsövergången i Rafah till Egypten har endast omkring 800 personer – nästan alla två medborgare och några dussin skadade, fått fly.

Det är den enda vägen ut från Gaza som ibland är öppen: alla Gazas andra gränsövergångar, som kontrolleras av Israel, är stängda.

För dem som är fångade inne på Gazaremsan förvärras också ständigt förhållandena.

Den genomsnittliga palestiniern i Gaza lever på två bitar arabiskt bröd gjorda av mjöl som FN hade lagrat i regionen, men den viktigaste refrängen som nu hörs på gatan är ”Vatten, vatten”, Gazas direktör för FN-organet för Det sa palestinska flyktingar på fredagen.

Thomas White, som sa att han rest ”gazas längd och bredd under de senaste veckorna”, beskrev platsen som en ”scen för död och förstörelse.” Ingen plats är säker nu, sa han, och människor fruktar för sina liv, sin framtid och sin förmåga att föda sina familjer.

Den palestinska flyktingorganisationen, känd som UNRWA, stöder cirka 89 bagerier runt om i Gaza, som syftar till att få bröd till 1,7 miljoner människor, berättade White för diplomater från FN:s 193 medlemsländer i en videobriefing från Gaza.

Men, sa han, ”Nu är människor bortom att leta efter bröd. Den letar efter vatten.”

FN:s biträdande Mellanösternsamordnare Lynn Hastings, som också är den humanitära samordnaren för de palestinska territorierna, sa att endast en av tre vattenledningar från Israel är i drift.

”Många människor förlitar sig på bräckt eller salt grundvatten, om alls,” sa hon.

I briefingen sa också FN:s humanitära chef Martin Griffiths att intensiva förhandlingar pågår mellan myndigheter från Israel, Egypten, USA och FN om att tillåta bränsle att komma in i Gaza.

Bränsle, sade han, är avgörande för att institutioner, sjukhus och distributionen av vatten och el ska fungera. ”Vi måste tillåta dessa leveranser på ett tillförlitligt, repetitivt och beroende sätt in i Gaza.”

Backupgeneratorer, som har varit avgörande för att hålla sjukhus, vattenavsaltningsanläggningar, livsmedelsproduktionsanläggningar och andra viktiga tjänster i drift ”stoppar en efter en när bränsletillförseln tar slut”, sa Hastings.

White pekade på andra stora problem.

Avloppsvatten renas inte utan pumpas istället ut i havet, sa han. ”Men när du pratar med kommunalarbetare är verkligheten att när deras bränsle tar slut kommer avloppsvatten att flöda på gatorna.”

Dessutom, sade han, är matlagningsgas som fördes in i Gaza från Egypten av den privata sektorn före kriget alltmer en bristvara. Biståndsorganisationer som UNRWA ”kommer inte att kunna gå in och replikera nätverket för distribution av den privata sektorn för detta viktiga föremål”, sade han.

White sa att nära 600 000 människor har skydd i 149 UNRWA-anläggningar, de flesta av dem skolor, men byrån har tappat kontakten med många i norr, där Israel genomför intensiva mark- och luftoperationer efter Hamas överraskande attacker den 7 oktober.

I genomsnitt bor 4 000 fördrivna människor i Gaza i skolorna utan resurser för att upprätthålla ordentlig sanitet, sade han. ”Förhållandena är desperata”, med kvinnor och barn som sover i klassrummen och män som sover ute i det fria, sade han.

FN kan inte ge dem säkerhet, sa White och pekade på över 50 UNRWA-anläggningar som påverkats av konflikten, inklusive fem direktträffar. ”Vid den senaste räkningen har 38 personer dött i våra härbärgen. Jag fruktar att med de strider som pågår i norr just nu kommer den siffran att växa avsevärt”, sa han.

ANNONS

Griffiths, den humanitära chefen, sa att 72 UNRWA-personal hade dödats sedan den 7 oktober. ”Jag tror att det är det högsta antalet FN-anställda som förlorats i en konflikt”, sa han.

Gazas hälsoministeriums totalt över 9 000 människor dödade i Gaza är fyra gånger så många dödsfall som under den 50 dagar långa konflikten mellan Israel och Hamas i Gaza 2014 då drygt 2 200 palestinier dödades, sa Griffiths. Han tillade att den verkliga tullavgiften bara kommer att dyka upp när byggnader har röjts och skräp har tagits bort.

Griffiths efterlyste humanitära pauser för att få hjälp till miljontals människor. Han uppmanade också till omedelbar frigivning av alla gisslan och skydd av alla civila från båda sidor som krävs enligt internationell humanitär rätt.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har upprepade gånger krävt en fullständig vapenvila, och Riyad Mansour, den palestinske FN-ambassadören, kritiserade Griffiths för att han pratade om humanitära pauser, något som USA också efterlyser.

Det betyder att ”Israel fortsätter att döda palestinierna, men ger oss några timmar då och då för att få mat och andra saker”, sa Mansour.

ANNONS

Han sa att en vapenvila är avgörande för att rädda liv, och sa att ”nästan 50 % av alla strukturer på Gazaremsan” har förstörts av Israel och att situationen för palestinierna ”är bortom begriplighet och bortom beskrivning.”

”Det kräver av oss alla att göra allt vi kan för att stoppa det,” sa han.

Senast

Polisbil och taxi i krock

Olyckan inträffade vid 21.12 på lördagskvällen. En polisbil ute...

De går vidare till final i årets Melodifestival

På lördag den 9 mars är det dags för...

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

Missa inte

Polisbil och taxi i krock

Olyckan inträffade vid 21.12 på lördagskvällen. En polisbil ute...

De går vidare till final i årets Melodifestival

På lördag den 9 mars är det dags för...

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet i SHL. Laget har nu vunnit tio raka matcher, och senaste segern kom mot bottenlaget...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av möjliggörare i statlig, kommunal och privat sektor.En möjliggörare är någon som missbrukar sin anställning eller...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för dörren att äntra Melodifestivalens final via det nya kvalupplägget som avgörs i Karlstad på lördagskvällen.–...

Fartyg som tidigare träffats av Jemens Houthi-rebeller sjunker i Röda havet

Fartyget är det första förlorade som förstördes helt...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland när laget krossar Viborg med 5-1 och är en del av titelstriden i den danska...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som första land i Asien, avkriminaliserade cannabis för så kallad ”rekreation”. Det gällde både odling, innehav,...