Exklusivt innehåll:

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

FN:s skolor ger en fristad och andrum till barn i Gaza

Euronews reporter Nebal Hajjo pratar med personal på en FN-driven skola i Khan Younis för att förstå hur striderna mellan Israel och Hamas tar ut sin rätt.

ANNONS

Chefen för FN:s hjälp- och arbetsbyrå har fördömt israeliska strejker på dess skolor i Gazaremsan som fungerar som en tillflyktsort för tusentals fördrivna människor i den belägrade enklaven.

UNRWA-skolan i al-Maghazi-lägret, där omkring 4 000 palestinier har skydd, bombarderades av Israels försvarsstyrkor den 17 oktober och led av allvarliga strukturella skador.

”Minst sex människor dödades och dussintals skadades”, säger Philippe Lazzarini, UNRWA:s generalkommissionär.

”Detta är upprörande, och det visar återigen en flagrant ignorering av civilas liv. Ingen plats är säker längre i Gaza, inte ens UNRWA-anläggningar”, tillade han.

Längre söderut vid en FN-driven skola i Khan Younis står fördrivna palestinier inför en humanitär kris. Viktiga förråd som rent vatten, mat och medicin håller på att ta slut. Trots krigets kaos försöker personal och volontärer på centret ge fördrivna barn ett sken av normalitet genom nöje och lek.

”Vi vet att det viktigaste språket för barn är lekens språk, och de har berövats dessa spel, berövats skolor och alla sina mänskliga rättigheter. Ljudet av bombningar, dag och natt, orsakar tillstånd av rädsla och panik, särskilt bland barn”, säger barnpsykologen Mahmoud Al-Baraghiti.

FN uppskattar att mellan 2 000 och 3 000 palestinska barn har dödats, medan mer än 30 israeliska barn tros ha dött i händerna på Hamas-militanter i deras räd den 7 oktober.

Mot bakgrund av explosioner och trots de ständigt närvarande riskerna, lyckas barn hitta stunder av andrum när de leker med sina vänner.

”Till och med att försöka ta sig hit och nå barnen är också farligt. Men vår roll som ungdomsledare är att ge barnen leenden och leka med dem, och det här är ett pågående arbete”, säger ungdomsarbetaren Ammar Shaat.

För att se Nebal Hajjos fullständiga rapport klicka på videon i spelaren ovan

Senast

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto...

Missa inte

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...

Uppgifter: Redo att dumpa tolv spelare

Manchester United står inför stora förändringar under den nya ägaren sir James Ratcliffe, som har som mål att reformera klubben och återställa ekonomin. Detta...

Hur går det i kriget? – ställ dina frågor här

Två år har gått sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.  Men hur går det egentligen för de stridande? Vad väntas hända på årsdagen av...

Grattis Estelle! Familjen visar upp lekfulla stunden

Prinsessan Estelle, Hertiginna av Östergötland, föddes klockan 04.26 på Karolinska universitetssjukhuset i Solna den 23 februari 2012. Där meddelade pappa prins Daniel stolt...

Expertens tips: Det här är A och O för en fin hy: ”Det torkar bara ut huden”

Publicerad: 23 feb 2024, kl 11:00 Premium Vilka är de största missarna som görs med huden under vintern och den kommande våren?Hur ska man...