Exklusivt innehåll:

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

”Folkmord utspelar sig framför våra ögon” i Gaza, hävdar före detta FN-tjänsteman

Den senaste utvecklingen från Israel Hamas-kriget.

FN kritiseras för att ha misslyckats med att stoppa ”folkmordet” i Gaza

ANNONS

En högt uppsatt FN-tjänsteman kritiserade starkt FN i ett pensionsbrev för att inte stoppa vad han kallade ”ett folkmord som utspelar sig framför våra ögon” i Gaza.

Craig Mokhiber, en amerikansk människorättsadvokat, hävdade att ”den nuvarande grossistslakten av det palestinska folket” bottnar i årtionden av förföljelse av Israel ”helt baserat på deras status som araber och i kombination med uttryckliga avsiktsförklaringar från ledare i den israeliska regeringen och militär.”

Mokhiber lämnade sitt jobb som chef för kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i New York den 31 oktober.

Hans fyrasidiga brev till FN:s människorättschef Volker Türk nämner inget om Hamas överraskningsattack mot Israel den 7 oktober, som dödade 1 400 människor.

Mokhiber hade meddelat FN i mars att han skulle gå i pension.

I brevet anklagade Mokhiber USA, Storbritannien och stora delar av Europa för att vara ”helt delaktiga i de israeliska styrkornas fruktansvärda attack” mot Gaza.

Mokhiber, som gick med i FN 1992 och sa att han har undersökt palestinska mänskliga rättigheter sedan 1990-talet, skrev också att en tvåstatslösning för den decennier gamla israelisk-palestinska konflikten är en omöjlighet.

Han krävde avvecklingen av Israel och upprättandet av ”en enda, demokratisk, sekulär stat i hela det historiska Palestina, med lika rättigheter för kristna, muslimer och judar.”

Biden kräver humanitär ”paus”

USA:s president har sagt att det borde finnas en humanitär ”paus” i kriget mellan Israel och Hamas efter att ett kampanjtal på onsdagskvällen avbröts av en demonstrant som uppmanade till vapenvila.

”Jag tror att vi behöver en paus,” sa Joe Biden.

Uppmaningen var en subtil avgång för Biden och Vita husets toppassistenter, som under hela den nuvarande krisen har insisterat på att de inte kommer att diktera hur israelerna ska genomföra sina militära operationer.

Demokraternas ledare möter dock ett ökande tryck från människorättsgrupper, andra världsledare och till och med liberala medlemmar av hans eget demokratiska parti, som säger att Israels överfall är ett kollektivt straff för Hamas agerande och att det är dags för vapenvila.

I sina kommentarer utövade Biden påtryckningar på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att ge palestinierna åtminstone en kort uppskov från den obevekliga militära operationen som har lämnat tusentals döda och fastnat i en förödande humanitär kris.

Bistånd till Israel diskuteras i den amerikanska kongressen

Kommer USA att begränsa sig till ekonomiskt stöd till Israel? Eller kommer de att anta det häpnadsväckande paket som president Biden ville ha med medel till Gaza, Ukraina och partners i Asien?

Den amerikanska kongressen börjar på torsdag för att diskutera denna svåra fråga.

Kongressen, som äntligen fungerar med sin nya ”talare”, är delad i två om vilken typ av stöd de ska ge sina allierade utomlands.

Både demokrater och republikaner vill omedelbart anta militärt bistånd till Israel, en långvarig partner till USA, när det bekämpar Hamas.

Det blir dock komplicerat när det gäller Ukraina.

ANNONS

Uppmaningar växer inom högerlägret att skära ned biståndet till Kiev, som uppgår till miljardbelopp.

Medveten om denna växande trötthet bland vissa i den politiska klassen, beslutade Biden att kombinera sin begäran om hjälp till Ukraina – mer än 61 miljarder dollar (57,5 miljarder euro) – med den för Israel, cirka 14 miljarder (13 miljarder euro).

Den 80-årige ledaren uppskattar också att han skulle behöva lite mer än 9 miljarder dollar (8,5 miljarder euro) för att svara på internationella humanitära kriser, bland annat i Gazaremsan.

Det är totalt nästan 106 miljarder (100 miljarder euro).

Den republikanska ledningen i kammaren vill stå upp mot USA:s president, och planerar att organisera en omröstning på torsdag om ett kuvert som endast är avsett för Israel.

ANNONS

”Vi kan inte tillåta den brutalitet som för närvarande sker mot Israel att fortsätta”, sade den nya talaren Mike Johnson.

Flera stater evakuerar sina medborgare från Gaza

Flera länder har meddelat evakueringen av den första gruppen av deras medborgare från Gaza till Egypten genom Rafah-övergången.

Australiens utrikes- och handelsdepartement sa att 20 australiensare, tillsammans med tre personer som antingen var permanent bosatta eller närmaste familjemedlemmar till en medborgare, hade evakuerats på onsdagen genom korsningen.

Men Australiens biträdande utrikesminister Tim Watts sa att 65 medborgare, invånare och nära släktingar ännu inte har evakuerats.

”Vi fortsätter att driva på för att de ska kunna göra den passagen över Rafah-övergången så snart som möjligt,” sa Watts.

ANNONS

Bulgariens regering meddelade också att 36 bulgariska medborgare och deras familjemedlemmar framgångsrikt lämnat Gaza.

Bulgariens utrikesminister Mariya Gabriel sa att evakueringen genom Rafah-övergången genomfördes ”i en komplex och extremt dynamisk situation” och att alla bulgariska medborgare i den första möjliga gruppen som fick lämna Gazaremsan ”var i gott skick.”

Tidigare onsdag meddelade Frankrike, Storbritannien och USA att de första av deras medborgare kunde evakuera Gaza genom Rafah-övergången.

Senast

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto...

Missa inte

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...

Uppgifter: Redo att dumpa tolv spelare

Manchester United står inför stora förändringar under den nya ägaren sir James Ratcliffe, som har som mål att reformera klubben och återställa ekonomin. Detta...

Hur går det i kriget? – ställ dina frågor här

Två år har gått sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.  Men hur går det egentligen för de stridande? Vad väntas hända på årsdagen av...

Grattis Estelle! Familjen visar upp lekfulla stunden

Prinsessan Estelle, Hertiginna av Östergötland, föddes klockan 04.26 på Karolinska universitetssjukhuset i Solna den 23 februari 2012. Där meddelade pappa prins Daniel stolt...

Expertens tips: Det här är A och O för en fin hy: ”Det torkar bara ut huden”

Publicerad: 23 feb 2024, kl 11:00 Premium Vilka är de största missarna som görs med huden under vintern och den kommande våren?Hur ska man...