Exklusivt innehåll:

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

För Taiwan känns Rysslands invasion av Ukraina långt borta

När Ryssland går vidare med sin attack mot Ukraina har många analytiker och internetanvändare gjort jämförelser med Taiwan, en annan plats som kan möta en invasion av sin större granne – Kina.

Även om det finns likheter – Taiwan är en demokrati som har motstått hot från en mer kraftfull auktoritär regering – är skillnaderna mycket större. För många på ön känns kriget i Ukraina, och kriget i allmänhet, långt borta.

”Jag tror att vår situation inte är särskilt lik Ukrainas, vare sig den är politisk eller i termer av förbindelser”, säger Ethan Lin, en 40-åring som arbetar i tjänstebranschen. ”Kina har många utbyten med Taiwan på flera områden, så jag tror inte att det är så farligt.”

Taiwan, en ö med 23 miljoner människor cirka 160 kilometer utanför Kinas östra kust, är självstyrande men hävdas av Kina. Den decennier gamla frågan har blivit mer intensiv sedan den självständiga presidenten Tsai Ing-wen tog rodret i Taiwan 2016, och Kina ökade det militära trycket på ön och skickade fartyg in i närliggande vatten och stridsflyg i dess riktning.

På tisdagen meddelade Kinas folkets befrielsearmés östra kommando att de nyligen hade genomfört landningsövningar på en okänd plats i Östkinesiska havet.

Den kritiska frågan för Taiwan är om USA, som inte skickar trupper för att försvara Ukraina, skulle ingripa om Kina invaderade. USA har inga officiella band med Taiwan men har historiska relationer och säljer vapen för miljarder dollar till Taiwan. Den är också bunden av sin egen lag för att säkerställa att Taiwan kan försvara sig.

Taiwan är också en dominerande aktör inom tillverkning av halvledare som används i allt från smartphones till bilar.

”Taiwans ekonomi och teknologi är viktig för USA, och kanske kommer USA att värdera Taiwan mer, men vi måste se hur konflikten utspelar sig”, säger Kao-Cheng Wang, professor vid Graduate Institute of International Affairs and Strategic Studies vid Tamkang University i Taiwan.

Taiwan tillkännagav på fredagen att de skulle ansluta sig till globala sanktioner mot Ryssland, även om de inte gav detaljer om vilka åtgärderna skulle vara.

”Vi kan inte sitta vid sidan av medan en stor makt mobbar en liten granne”, skrev Wang Ting-yu, en lagstiftare från Tsais regerande demokratiska progressiva parti, på Twitter.

Kina och Taiwan splittrades under ett inbördeskrig 1949. USA bröt de formella diplomatiska förbindelserna med Taipei 1979 för att erkänna Peking.

Medan Kinas president Xi Jinping har betonat att ”fredlig återförening” är i båda sidors bästa, utfärdar Kinas regeringskontor för Taiwan angelägenheter rutinmässigt arga hot om att krossa drag från taiwanesiska politiker att fortsätta driva på för ett självständigt land, även om det har lämnats med endast 14 diplomatiska allierade.

Kina har inte uteslutit våld om det skulle behövas för att uppnå återförening, men för närvarande är militära åtgärder osannolika och händelser utifrån kommer att ha relativt liten effekt på Pekings beräkningar, säger Li Minjiang, en kinesisk expert på internationella relationer vid Singapores Nanyang Technological University.

”Extern påverkan på Kinas beslut över Taiwan är minimal”, sa Li och tillade att Kina skulle fortsätta att använda informationskampanjer och fredliga incitament för att påverka opinionen om Taiwan.

Rysslands president Vladimir Putin skiljer sig från Xi och har tidigare använt våld mot andra länder, som grannlandet Georgien, säger Wang, professor vid Tamkang University. ”Xi Jinping är ganska stark, men han ökade militär aktivitet, snarare än att starta ett krig.”

I Taipei, den livliga huvudstaden, tvivlade säljaren Peter Chiang på att Kina skulle attackera. ”Jag tror att de inte ens internt är så stabila just nu,” sa han.

Det kinesiska kommunistpartiets ägda tidningen Global Times har jämfört Taiwan med Ukrainas separatistiska östra Donetsk-region, där konflikten först bröt ut 2014. USA:s förre president Donald Trump förutspådde att Taiwan skulle attackeras i en intervju denna vecka där han hyllade Putins agerande.

Men kinesiska tjänstemän är mer försiktiga. ”Taiwan är verkligen inte Ukraina,” sa Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesministerium, denna vecka och insisterade på att Taiwan är en integrerad del av Kina.

På Matsu, en grupp av taiwanesiska öar vars närmaste punkt ligger bara 10 kilometer från Kina, avvisar den taiwanesiske politikern Wen Lii inte en eventuell invasion. Men han avvisade förenklade jämförelser med Ukraina.

”Lata jämförelser underblåser ofta en oundviklig, triumfalistisk berättelse för Kina, eller försvagar förtroendet för demokratier, samtidigt som man ignorerar olika sammanhang för varje region”, skrev Wen, chef för Matsu-avdelningen i det demokratiska progressiva partiet, i ett mejl.

”Människor i Matsu är alltid uppmärksamma, men diskussioner om kinesiska hot baseras vanligtvis på konkret observation istället för en utländsk kris”, sa han och sa att det inte finns någon militär uppbyggnad för närvarande.

Senast

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Missa inte

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...