Exklusivt innehåll:

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Frankrike och Tyskland i frontlinjen för klimatförändringar

Klimatförändringarna äter bort Europas kuster. I tyska Vadehavet är holmar och öar hotade – och i franska Normandie faller gigantiska klippor allt oftare sönder. Erosionen ökar snabbare. Havsnivåerna stiger. Klimatförändringarna börjar bli allvarliga.

Destination: Etretats kritklippor

För mycket vind, för höga vågor – kapten Stéphane Dodivers tvivlade på att bekräfta denna resa. Men äntligen, låt oss gå. Destination: Etretats kritklippor.

Trots de starka strömmarna riskerar den franske skepparen på La Mer Pour Tous passagen.

Här i regionen Normandie spricker stenar ner. Vi reser till de platser där den globala uppvärmningen är synlig, där klimatförändringarna redan har börjat.

Hur länge kan Normandies kritklippor motstå klimatförändringar? Brutala temperaturväxlingar, extrema regn och vågorna av stigande havsvatten gräver sig starkare och högre in i klippornas källare.

– Förändringarna här är enorma. Vi flyttade från cirka tre stora klippkrascher per år till nu ett dussintal krascher”, säger Dodivers. ”Och vi pratar bara om den här 30 km långa delen av Normandies kust. Personligen känner jag mig väldigt ledsen över detta, eftersom det betyder att klipporna kommer att få ett annat ansikte och om några decennier kommer Etretats bågar inte att existera längre”.

Den globala uppvärmningen är mycket att skylla på: vi har höga temperaturer och mycket nederbörd. Det rikliga vattnet infiltrerar klipporna uppifrån och ner. Detta vatteninträngning utlöser nedbrytningen av krita.

Byns borgmästare Raphaël Lesueur tar mig nedför till den berömda klapperstensstranden ”Tilleul”. Han förbjöd tillträde till riskzonen och jagar bort oförsiktiga turister.

Vi går vidare för att se platsen för en andra krasch, ännu större i storlek jämfört med den första här. Hur förklarar du denna händelse?

”Jag tror att det är stormarna, regnet”, säger Lesueur. ”Men det är sant, vi bör fråga i vilken utsträckning klimatförändringar är inblandade. Det är ett verkligt bekymmer för om det händer här riskerar det att hända även andra klippor i regionen. Vår kustlinje kommer att förändras. Det får dig att känna dig ledsen”.

Criel-sur-mer är känt för sina hus i linje med kanten av klippan. Tjocka stenlager skyddar en del av bosättningen från vågorna, men bara några meter längre ligger klippans fot naken. Erosion påskyndar inte bara på grund av klimatförändringarna, betonar borgmästaren i Criel, det finns ytterligare orsaker, också av människan.

”Byggandet av pirer och vallskor längs hela kusten har bromsat denna sedimentära transit”, säger Alain Trouessin. ”Detta har effekten att klippans fötter ibland är nakna, så vågorna angriper klippans fot direkt.”

”Prognoserna ger oss ett dussin hus som påverkas inom 20 år. Om ett femtiotal år kommer vi förmodligen inte att ha fler konstruktioner i en 150m / 200m region. Vi befinner oss verkligen i en logik av strategiskt tillbakadragande.”

Riskerar att försvinna från kartan

Låt oss flytta till Tyskland. Om den globala uppvärmningen fortsätter kommer enorma delar av kustlinjen att ligga under översvämningsnivåerna redan 2050. Finns det ett hot på väg mot öarna och holmarna vid Vadehavet?

Det UNESCO-skyddade biosfärområdet är hem för 10 000 arter – och för över 200 människor som bor på Halligen: platta holmar gjorda av torv och kärr, omgivna av Nordsjön.

Varannan vecka räknar nationalparksvakten Martin Kühn fåglarna vid kusten. Och han kontrollerar turister för att få dem att respektera reglerna. Men hans främsta oro är klimatförändringarna.

”För mig är det nästan ett skräckscenario som kommer”, säger han. – Problemet är de högre vattennivåerna. De kommer att krympa Vadehavet och därigenom minska matslätterna för de miljontals flyttfåglar som stannar här. Vi ser redan de första förändringarna här, som påverkar Vadehavet. Delar av fågelbestånden minskar. Strandsångaren har till exempel förlorat hälften av sin befolkning under de senaste tjugo åren.”

Det är inte lätt att ta sig till holmarna. Postskepparen Petersen tar mig ombord. För ett sekel sedan byggdes en smal vagndamm för att nå Öland, holmen där Petersen föddes.

Öland är tre kilometer långt och cirka 800 meter brett. Men när stormfloden vadar in ligger bara boningshögen med sina 18 hus ovanför vattnet.

”Varje år sjunker vi 3 till 5 millimeter, det är 40 centimeter fram till sekelskiftet”, säger Petersen. ”Klimatförändringens inverkan kommer att lägga till cirka en meter till det fram till 2100, tillsammans är det 1,40 meter vi måste ta igen.”

Hittills har lilla Öland kunnat hålla sig ovanför vattnet, tack vare inkommande sediment. Men om Grönlandsisen smälter ner kommer det att bli ett problem

En av familjerna som bor i Vadehavet vidtog rättsliga åtgärder mot regeringen – och stämde dem för att de inte gjorde tillräckligt för att skydda klimatet. Familjen Backsen kämpade upp sin sak till författningsdomstolen – och de vann! Regeringen var tvungen att skärpa lagarna och var skyldig att upprätta ett exakt klimatskyddsplan.

Vad kommer att hända med Halligen och Vadehavet, om inte den globala uppvärmningen stoppas?

”En sak är höjningen av havsnivån där ute … och den andra är ökningen av extrema nederbördshändelser”, säger Silke Backsen, en anspråkare från Pellworm.

– Det här kommer att leda till enorma dräneringsproblem. Jag tror att det finns en risk att allt drunknar, egentligen. Alla vet om det, men ingen vågar säga det rakt ut. Båda kommer på sätt och vis att dränka Vadehavet inklusive all dess flora och fauna – och de holmar och öar vi har här i Nationalparken Vadehavet, eftersom vallar inte kan byggas högre och högre utan några begränsningar.”

Jag tar en tur från Öland till Langeness, Hallig i närheten. Där bygger samhället ett pilotprojekt – en boningshög högre än alla andra.

Bonden Johannsen är också en av vice borgmästarna. Han visar mig runt den gigantiska sandhögen med den platta vallen gjord för att ta ut energi från inkommande översvämningsvågor.

Det är en hög på nio miljoner euro… och lägg ytterligare nio miljoner ovanpå den för att få husen byggda. Det finns planer på en hälsostation, en stormarknad och lägenheter att hyra.

För att fördröja sänkningen på medellång sikt kan hydrauliska sandfyllningar och spolningar hjälpa. Men i längden? Postskepparen Petersen har en dyster syn:

”I det långa loppet skulle jag utan tvekan evakuera Halligen”, säger han. ”Vi kan anta att Halligen, hela den lerra regionen kommer att vara de första som åker ner, för att försvinna från kartan. I Europa kommer vi att vara de första som slutar existera, att avstå från existensen på grund av klimatförändringarna.”

Senast

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Missa inte

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...