Exklusivt innehåll:

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är...

Goda nyheter: Fem saker som gick bra i världen den här veckan

Välkommen till en sammanfattning av goda nyheter. Här är veckans val av vad som går bra i världen:

  1. Forskare har avkodat hela det mänskliga genomet
  2. Nytt rekord i damfotbollen
  3. Den mystiska återkomsten av Charles Darwins försvunna anteckningsböcker
  4. Hur att rädda planeten kommer att spara oss pengar
  5. Och några goda nyheter för sjöhästar

Se videon ovan för mer om varje berättelse, eller läs vidare nedan

1. Forskare har avkodat hela det mänskliga genomet, fylla i miljontals saknade bitar av DNA

Genomet täcker nu varje kromosom från ände till ände utan luckor och oöverträffad noggrannhet.

Genombrottet är så betydelsefullt att professor Benedict Paten, biträdande direktör för biomolekylär ingenjör vid UC Santa Cruz Genomics Institute, sa att många inom området inte förväntade sig att det skulle hända.

Utvecklingen, kallad T2T-CHM13, möjliggjordes av den senaste tekniken och arbetade på av mer än 100 forskare.

Det första arbetsutkastet till en mänsklig genomsekvens uppnåddes redan år 2000, och forskningen ledde till enorma framsteg i vår förståelse av mänsklig biologi och sjukdomar, även om viktiga regioner i genomet fortfarande var dolda för forskare.

”Nu med den här referensen kan vi börja titta närmare på genomet och se om det finns ny information som kan vägleda nya upptäckter”, säger Karen Miga, en av de ledande forskarna inom upptäckten och biträdande professor i biomolekylär teknik vid Genomics Inleda.

Att kunna se hela sekvensen låser upp potentialen för forskare att bättre förstå rollen av genetiska varianter i sjukdomar, vilket möjliggör utveckling som förbättrad hälsoscreening, bättre identifiering av behandlingsalternativ för cancerpatienter, mer exakt tidig screening under graviditeten och bättre förståelse för mänskligt genetiskt arv.

Sekvensen gjordes allmänt tillgänglig när den upptäcktes första gången år 2000, och den nyupptäckta fullständiga sekvensen är också fritt tillgänglig, vilket gör det möjligt för forskare runt om i världen att fortsätta tänja på gränserna för vad som är möjligt inom sjukvården.

2. Ett nytt rekord för damfotboll sattes

En publik på mer än 91 000 slog publikrekordet för en damklubbsmatch när Barcelona spelade mot Real Madrid på Barcelonas Camp Nou-stadion – första gången damlaget har spelat på den ikoniska planen inför en publik, eftersom den vanligtvis är reserverad för herrlag.

Den spanska sportjournalisten Paula Vilaplana sa till Euronews: ”Damlaget spelar normalt på en mycket mindre träningsarena, med en kapacitet på endast 7 000 åskådare. Men klubben såg möjligheten att stå värd för denna match på Camp Nou, för det var först och främst en mycket viktig match i Champions League och för att Barça-kvinnor har arbetat sig fram till detta under de senaste åren.

”Förra säsongen vann de Champions League, La Liga, Copa del Rey – alla möjliga titlar, med rekordmånga mål; ett snitt på sju per match. Och denna bra period för Barças damfotboll har sammanfallit med en av de värsta fotbollsperioderna i herrlaget, som är det viktigaste laget här i Barcelona. Och vad ledde det till? Tja, att Barcelona-fansen såg damlaget som sitt enda hopp.”

Vilaplana säger att många fans och pressmedlemmar tillskrev rekordpubliken till det faktum att laget spelade mot Real Madrid, Barcelonas största rivaler. Men hon tillägger: ”Deras nästa motståndare är Wolfsburg, ett tyskt lag som knappast är känt här i Barcelona, ​​och historien har upprepat sig… matchen kommer att spelas igen på Camp Nou och om mindre än 24 timmar var biljetterna slutsålda. ”

Damfotboll har varit på uppgång ända sedan VM för damer 2019 – det mest sedda fotbolls-VM för damer hittills och nått 993,5 miljoner människor. Det var en ökning med 30 procent jämfört med räckvidden för VM för kvinnor 2015, som hade 764 miljoner tittare.

3. Två anteckningsböcker som tillhörde Charles Darwin har återlämnats anonymt, 22 år efter att de mystiskt försvann

Anteckningsböckerna, som dök upp på Cambridge University Library, är fyllda med Darwins anteckningar och skisser, inklusive den berömda teckningen ”livets träd” som visar hans tidiga teori om hur besläktade arter kan ha sitt ursprung från samma utgångspunkt.

”Den viktigaste teorin inom naturvetenskapen är förmodligen teorin om evolution genom naturligt urval som upptäcktes av Charles Darwin, och det här är anteckningsböckerna där Charles Darwin arbetade fram sin teori”, säger professor Jim Secord, chef för Darwin Correspondence Projekt vid Cambridge University.

Anteckningsböckerna dök upp utanför biblioteket – på en plats där det inte finns några kameror – i en knallrosa presentpåse med en lapp där det stod ”Glad påsk.” Prof. Secord har bekräftat att de är äkta och att inga sidor saknas.

Återkomsten av relikerna har väckt glädje och lättnad – men också många frågor. Vem tog dem i första hand och hur? Var har de varit i 22 år? Och varför har de lämnats tillbaka nu?

4. Att mildra klimatförändringarna kommer att bli billigare än att inte göra det

FN:s senaste klimatrapport har visat att för att stoppa den globala uppvärmningen måste utsläppen av växthusgaser nå en topp senast 2025. Och att utsläppen måste minska med 43 procent i slutet av 2030. Så de närmaste åren är avgörande för mänsklighetens framtid.

Men rapporten betonar att det inte är för sent att vidta åtgärder, och ger oss en positiv nyhet som du kanske inte hade väntat dig: att rädda planeten kommer att spara oss pengar. Att mildra klimatkrisen kommer att bli billigare än att inte göra det.

”Vi borde vara mer optimistiska om vad begränsning kan åstadkomma. Koldioxidutsläppet av energisystemet blir mycket tillgängligt och potentiellt till och med billigare än den fossila bränslebanan som är ”business-as-usual”, säger Dr Alexandre Köberle, en av forskarna i en nyligen publicerad artikel i Nature Climate Change med titeln The Cost of Mitigation Revisited.

Dr Köberle sa till Euronews att det finns tre saker att tänka på. För det första kostnaderna: ”De direkta kostnaderna [for mitigating climate change] har kommit ner. Förnybar energi har sjunkit i kostnad mycket snabbt, mycket snabbare än vi hade förväntat oss.”

För det andra är skadorna vi kommer att undvika betydande, ”så det kommer också att tippa balansen. Och tre, det finns ytterligare bifördelar, såsom hälsoresultat i synnerhet som också borde väga in i denna ekvation”.

Global Electricity Review 2022 fann också att vind- och solenergi, de snabbast växande elkällorna, nådde en ny rekordanvändning 2021.

Läs mer om de ekonomiska fördelarna med klimatåtgärder här.

5. Beståndet av sjöhästar i Rio de Janeiro är på uppgång, tack vare positiv politik ändringar

”Sjöhästhandeln hade ingen specifik lagstiftning så folk kom, samlade in dem och sålde dem till många akvariebutiker, vare sig det var i Brasilien eller för export, och det fanns inga regler”, säger professor Natalie Freret-Meurer, biolog vid Santa Ursula University.

Men en dom som fattades 2014 förbjöd insamling, hantering och förvaring av sjöhästar. Och det förändrade allt för dessa extraordinära varelser.

”2015 hade vi två djur var 400:e kvadratmeter. Under 2018 steg detta antal till åtta djur var 400:e kvadratmeter, och förra året 2021 hade vi 13 djur var 400:e kvadratmeter. Så det är klart att efter den nya lagen hade vi en viktig ökning av den vilda populationen, säger prof Freret-Meurer.

Lokala fiskare har också fått lära sig hur de kan hjälpa till med bevarandeprojektet.

”När vi sätter ut våra fiskenät ibland går sjöhästarna förbi och fastnar. Så när vi drar nätet återför vi dem till vattnet. När de är försvagade, genom vårt samarbete med sjöhästprojektet tar vi dem till universitet för att behandla dem och senare återföra dem till havet”, förklarar Manasi Rebouças, president för fiskekolonin Copacabana.

En liten bonus: Se videon ovan för att se vad invånarna i Dinoša i Montenegro kallar ett ”mirakel” från Moder Natur

Tack för att du läser och tittar på sammanfattningen av goda nyheter.

Har du sett en upplyftande historia som du skulle vilja se visad i programmet? Vad skulle du vilja se mer av? Vi vill gärna höra dina tankar – tagga oss på sociala medier med #GoodNewsEuronews för att skicka dina kommentarer till teamet.

Och om du fortfarande är sugen på fler positiva nyheter, finns det mer nedan…

Goda nyheter från veckan den 1 april: Lovande teknik för cancerbehandling och hur pandemin har gjort oss trevligare.

Goda nyheter från veckan den 8 april: Den österrikiska regeringen betalar för att människor ska få sina gamla grejer reparerade och vi lever längre och hälsosammare liv.

Senast

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få...

Missa inte

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå...

Navalnyjs advokat gripen

Advokaten anklagas för att ha ”stört den allmänna ordningen”, skriver regimkritiska tidningen Novaja Gazeta i ett inlägg på X. Advokaten greps under tisdagen i Moskva,...

Ryssland omstrukturerar militärdistrikt efter varningar om Nato-krig

Kreml är uppenbarligen i ett tidigt skede av...

Stjärnan sparkad minuter innan match – sågar valet av svensken: ”Förstår inte”

Dota 2-världen blev chockad när Ivan ”Mind_Control” Ivanov meddelade att han letade efter ett nytt lag efter att ha blivit sparkad från Tundra Esports...

Uppgifter: Ungern försenar Natointräde

Det ungerska parlamentet godkände Sveriges Natoansökan på måndagen. De var det sista landet att ratificera anslutningsprotokollet och röstningen slutade 188 ja mot 6 nej.Det...

Nederländsk domstol dömer knarkbaron till livstids fängelse för mord på gängland

Två andra misstänkta dömdes också till livstid för...

Sverige är slitet, redo att kollapsa

Claes HembergPublicerad 27 feb 2024 kl 17.00PremieSverige är slitet. Varje dag missar 1 200 tåg sin tidtabell. Vi har elbrist, cyberkaos och farliga ras...