Guatemalas president Alejandro Giammattei har besökt Kiev för att uttrycka sin solidaritet med president Volodymyr Zelenskyy när Ryssland fortsätter sitt brutala angrepp mot Ukraina.
Giammattei träffade Zelenskyy i huvudstaden på måndagen och blev den första latinamerikanska presidenten som gjorde resan.
Många latinamerikanska ledare har undvikit att ta ställning till den ryska invasionen av Ukraina, vilket i vissa fall återspeglar decennier gamla band till Ryssland och i andra en försiktighet mot USA:s utrikespolitiska mål.
”Vi står i solidaritet med det ukrainska folket, som har gjort motstånd med mod”, sa Giammattei vid en gemensam presskonferens. ”Så länge människoliv går förlorade kan vi inte tysta våra röster.”
”Låt det vara klart att sedan början av denna konflikt har Guatemala höjt sin röst,” sa han. ”Vi kommer alltid att vara konsekventa med våra ord. Guatemala förblir inte och kommer inte att förbli tyst.”
Zelenskyy tackade Giammattei för hans stöd för sanktioner mot Ryssland och Guatemalas stöd för en internationell tribunal om brott som begåtts under kriget.
Ukrainas president noterade att Latinamerika, liksom många andra delar av världen, har drabbats av högre priser på grund av striderna i Ukraina, som är en stor producent av jordbruksprodukter och andra råvaror.
”Endast tillsammans kan vi skydda vår värld,” sa Zelenskyy.
Kritiker av Giammatteis regering sa att presidenten har mer angelägna frågor han borde ta itu med hemma, inklusive korruption och mänskliga rättigheter.
”Hela världen vet på vilket sätt president Alejandro Giammattei har urholkat demokratin och främjat straffrihet i sitt land”, säger Carolina Jiménez, president för Washingtonkontoret för Latinamerika. ”En resa till Ukraina kommer inte att förändra den verkligheten.”
Den amerikanska regeringen har skarpt kritiserat försvagningen av Guatemalas anti-korruptionsinsatser och förra året avbröt det amerikanska visumet för Guatemalas justitieminister Consuelo Porras, som har förföljt tidigare åklagare.
Istället för att gå efter korruption har regeringen lämnat in rättsliga anklagelser mot de tidigare antikorruptionstjänstemännen själva, vilket fått över 20 av dem att fly landet.
Giammatteis regering och åklagare påskyndade de ansträngningar som inletts av hans föregångare för att ångra en FN-stödd anti-korruptionskampanj som satte flera topptjänstemän, inklusive tidigare presidenter, bakom lås och bom. De säger att dessa åtal var oregelbundna.