Exklusivt innehåll:

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

”Harrande” antal dödade Gazabarn, antisemitiskt upplopp i Ryssland

Alla de senaste händelserna från Israel Hamas-kriget.

Vattenbristen i Gaza tvingar palestinierna att förlita sig på havet

ANNONS

Den belägrade Gazaremsan 2,3 miljoner människor har inte tillgång till rent, rinnande vatten efter att Israel stängt av nödvändiga försörjningar till enklaven.

Om vatten rinner ur kranen säger invånarna att det är så förorenat med avloppsvatten och havsvatten att det är odrickbart. Under dessa omständigheter tvingas vissa använda havet för att bada, tvätta kläder och rengöra sina köksredskap.

På söndagen kom 33 lastbilar med vatten, mat och medicin in på Gazas enda gränsövergång från Egypten.

Israel sa att de har öppnat två vattenledningar i södra Gaza under den senaste veckan, även om det inte är klart om de fungerar.

Sedan den 9 oktober har Israel infört en ”total belägring” av Gaza och stängt av försörjningen av vatten, elektricitet och mat. Eftersom territoriet redan är föremål för en israelisk blockad, tillfogar detta en svår humanitär avgift för civila.

Hundratals stormar rysk flygplats i antisemitiskt upplopp

Människor stormade Dagestans största flygplats och landningsfält på söndagen, skanderade hatiska slagord mot judar och letade efter israeler, rapporterade ryska nyhetsbyråer och sociala medier.

Myndigheterna stängde flygplatsen i Makhachkala, huvudstaden i den övervägande muslimska regionen i södra Ryssland, och polis samlades på anläggningen.

60 personer har gripits, uppgav ryska myndigheter på måndagen.

Dagestans hälsoministerium sa att mer än 20 skadades, varav två i kritiskt tillstånd. Detta inkluderade poliser och civila.

Video på sociala medier visade några i folkmassan som viftade med palestinska flaggor och andra försökte välta en polisbil. Antisemitiska slagord ropades av folkmassan och några undersökte ankommande passagerares pass, uppenbarligen i ett försök att identifiera de som var israeler.

I ett uttalande på söndagskvällen sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kontor att Israel ”förväntar sig att de ryska brottsbekämpande myndigheterna ska skydda säkerheten för alla israeliska medborgare och judar var de än befinner sig och att agera resolut mot upprorsmakarna och mot den vilda hetsen riktad mot judar och israeler.”

Medan den uttryckte stöd för palestinier i Gaza, vädjade den regionala Dagestani-regeringen till medborgarna att förbli lugna och inte delta i sådana protester.

”Vi uppmanar invånare i republiken att behandla den nuvarande situationen i världen med förståelse. Federala myndigheter och internationella organisationer gör allt för att få till stånd en vapenvila mot civila i Gaza … vi uppmanar invånare i republiken att inte ge efter för provokationerna från destruktiva grupper och att inte skapa panik i samhället”, skrev Dagestani-regeringen på Telegram.

Journalister ”uttryckligen riktade” i anfall nära den israeliska gränsen – rapportera

Videoanalyser och vittnesmål från platsen för strejker som dödade en journalist och skadade sex andra i södra Libanon denna månad har visat att de var ”uttryckligen riktade”, sade Reportrar utan gränser i ett uttalande på söndagen.

Reuters journalist Issam Abdallah dödades nära byn Alma al-Shaab när han bevakade skärmytslingar mellan israeliska trupper och medlemmar av Libanons militanta Hizbollah-grupp.

”Två attacker på samma plats på så kort tid … från samma riktning indikerar tydligt exakt målinriktning”, heter det i uttalandet.

Analysen noterade att journalisterna hade filmat på en sluttning i mer än en timme tills attackerna träffade cirka 37 till 38 sekunders mellanrum, båda från Israels riktning.

Den första dödade Abdallah; Den andra träffade ett fordon som tillhörde ett Al Jazeera-team och skadade journalister som stod bredvid, enligt uttalandet. Den noterade att journalisterna bar hjälmar och västar märkta ”press”, och bilen var märkt ”press” på taket.

ANNONS

Den tillade att vittnen rapporterade att de sett en israelisk helikopter flyga över platsen strax före attackerna. Rapporten sa inte specifikt att Israel var ansvarigt för branden, utan att utredningen pågick.

Den israeliska militären svarade inte omedelbart på söndagen på en begäran om kommentar om analysen.

Militär talesman överstelöjtnant Richard Hecht har tidigare sagt att Israel ”undersöker” episoden. Han bekräftade inte om journalisterna hade drabbats av israelisk beskjutning.

Mer än 3 000 barn dödades i Gaza

Antalet barn som dödats i den blockerade Gazaremsan sedan starten av kriget mellan Hamas och Israel tidigare denna månad har överskridit antalet dödade i väpnade konflikter varje år globalt sedan 2019, sade den internationella välgörenhetsorganisationen Rädda Barnen på söndagen.

I ett uttalande citerade välgörenhetsorganisationen siffror från Gazas hälsoministerium på minst 3 195 barn som dödats i kriget som utlöstes efter en överraskande Hamasattack den 7 oktober.

ANNONS

Den nämnde också döden av 33 barn på den ockuperade Västbanken och 29 barn som dödats i Israel.

”Siffrorna är skrämmande och med våldet som inte bara fortsätter utan expanderar i Gaza just nu, är många fler barn fortfarande i allvarlig risk”, säger Rädda Barnens landschef i det ockuperade palestinska territoriet Jason Lee i ett uttalande.

”En vapenvila är det enda sättet att garantera deras säkerhet.”

Efter den oöverträffade blodiga attacken från Hamas den 7 oktober på israelisk mark sa Israel att de ville förstöra den palestinska islamistiska rörelsen och har sedan dess genomfört oupphörliga bombningar på Gazaremsan, som de kontrollerar.

Barn utgör ungefär hälften av Gazas befolkning, enligt Rädda Barnen.

Senast

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Missa inte

De försökte stoppa Sverige från Nato

På måndagen godkände Ungerns parlament Sveriges ansökan om att...

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad kl 20.19PremiumPsykedeliska droger, filmiska bröllop.Klockspel, barnböcker, Marvel – och Heath Ledgers ex.Så gick det sedan...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...