Exklusivt innehåll:

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

HGBTI-asylsökande i EU möter ”dubbel diskriminering”, varnar NGO

Situationen för HGBTI-asylsökande i ett antal europeiska länder är kantad av svårigheter med många som möter dubbel diskriminering, har en ny rapport varnat.

Den årliga översynen av människorättssituationen för HGBTI-personer i Europa och Centralasien från International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) som hittats med HGBTI-asylsökande möter ”specifika svårigheter och orättvisor” även i länder som rankas högt i sina rankningar för positiv lagstiftningsändring.

Dessa inkluderar Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Malta, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige och Storbritannien, där ILGA sa att ”HGBTI-asylsökande möter dubbel diskriminering.”

I Danmark har aktivister dokumenterat fall av transasylsökande utan tillgång till transspecifik sjukvård, eller trakasserats, medan icke-statliga organisationer i Spanien har varnat för underrapportering av diskriminering och våld som HGBTI-asylsökande måste utstå, och bristande tillgång till sociala och hälso- och sjukvårdstjänster.

Tyskland flaggades för ”den osäkra praxisen att genomföra undersökningar av asylsökande i sina hemländer och ta ut dem.”

Flera länder, inklusive Frankrike, Malta och Grekland, kritiserades för att ha lagt till vissa länder på sin lista över ”säkra länder” som tidigare ansågs vara osäkra för HBTI-personer.

När det gäller Grekland ses Turkiet nu som säkert medan Frankrikes statsråd, som fungerar som högsta domstol för administrativ rättvisa, i mars beslutade att asylsökande HBTQI+ som kommer från ett land som kriminaliserar eller förföljer HBTQI+-personer inte ska automatiskt beviljad status

Malta och Sverige flaggades under tiden för ny policy som gör det svårare för asylsökande att hitta arbete eller bosätta sig permanent med Medelhavsön och inte tillåta asylsökande från ”säkra länder” att arbeta under de första nio månaderna efter ankomsten medan det skandinaviska landet passerade nya bestämmelser som gör tillfälliga uppehållstillstånd till standard för flyktingar och gör det betydligt svårare för vem som helst att skaffa permanent uppehållstillstånd i landet.

”Rikta människors liv står på spel”

Sammantaget varnade rapporten för att 2021 har sett en ökning av officiell anti-HBTI-retorik som har underblåst en våg hatbrott i alla länder i Europa – och inte bara i Ungern och Polen som har tillrättavisats av Bryssel för viss lagstiftning eller s.k. ”HBT-fria zoner”.

ILGA noterade dock att en ”särskild låg punkt” kom den 15 juni när Ungern införde lagstiftning som förbjuder ”skildring och främjande av könsidentitet som skiljer sig från sex vid födseln, byte av kön och homosexualitet” för personer under 18 år.

Tyskland hade under tiden en 39% ökning av anti-HBTI-hatbrott, medan i Frankrike, en ny app där användare kan rapportera anti-HBTI-hatbrott, samlade in rapporter om 3 896 incidenter under sitt första år, sa ILGA också.

”Spredningen av anti-HBTI och transexkluderande retorik som beskrivs i denna rapport har en mycket verklig negativ inverkan på människors liv. I land efter land ser vi hur det negativt påverkar människors mentala hälsa och deras känsla av säkerhet, deras tillgång till arbete och den övergripande förmågan att utveckla välbehövligt rättsskydd, säger Evelyne Paradis, ILGA-Europes verkställande direktör för ILGA-Europe, i ett uttalande.

”I det här ögonblicket är det viktigt att vi påminner politiker, media, akademiker – och tyvärr även vissa aktörer från det civila samhället – att verkliga människors liv står på spel i alla länder i regionen, på grund av den politiska syndabockandet av hbti-personer.” tillade hon.

”Allierad beslutsamhet” mot anti-HBT-politik

Men på ett mer positivt sätt framhåller rapporten också att även om användningen av anti-HBTI-retorik och hatbrott ökar, utmanas de alltmer av en växande institutionell beslutsamhet att ta itu med hat och utanförskap, särskilt från rättsväsendet och EU:s institutioner. .

Det välkomnade avgöranden från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna om hatbrott, mötesfrihet, LGR och familjerättigheter, en resolution från Europaparlamentet om HBTIQ-rättigheter i EU samt Europeiska kommissionens beslut att inleda ”riktmärke” intrångsförfaranden mot både Ungern och Polen.

”Denna rapport berättar om ett år utan motstycke i Europa, med regionala och nationella institutioner och domstolar som tar sina skyldigheter gentemot hbti-personers mänskliga rättigheter med största allvar mitt i den nu kristallklara eskaleringen av instrumentaliseringen av hat mot hbti-personer för politisk vinning och utökad makt ”, sa Katrin Hugendubel, Advocacy Director på ILGA-Europe.

”Framstegen med att använda hat mot vilken minoritet som helst som ett instrument för politisk vinning, som vi har sett genom historien, måste åtgärdas och stoppas med allierad beslutsamhet i hela regionen”, betonade hon.

Dessutom flaggade den att även om tjänstemän i allt högre grad använder anti-HBTI-retorik, finns det en koppling till den allmänna opinionen.

En undersökning från Amnesty International fann till exempel att nästan tre fjärdedelar av ungrarna avvisar regeringens falska påstående att homosexuella människor misshandlar eller skadar barn medan 59 % stöder samkönade äktenskap.

I Serbien tycker 60 % av människorna att transpersoner bör skyddas, medan över två tredjedelar av rumänerna anser att alla familjer, inklusive regnbågsfamiljer, borde skyddas.

Senast

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en...

Missa inte

Wibergs trauma under förlossningen: ”Skam”

Pernilla Wiberg drabbades av förlossningsdepression efter att hon fick...

Fem raka – doldisen är landets hetaste kusk

I lördags visade en kusk upp stor dominans på...

Häktas för mordet på Milo, 13

Det var i september som larmet inkom från en...

Golden Globe-nominering till Skarsgård

Alexander Skarsgård kan få sin andra Golden Globe. Hollywoodsvensken...

Extremhögern är redan en del av den europeiska mainstreamen

De åsikter som uttrycks i denna artikel är...

Är tillbaka i landslaget – efter tuffa petningen

Daniela de Jong skadade sig i en handfraktur under en match mot Kamerun och kommer nu missa resten av VM. Förbundskapten Tomas Axnér har...

Ny avrådan: Skriv inte ut Ozempic för viktnedgång

Läkemedelsverket har analyserat förskrivningen av diabetesläkemedel och konstaterat att antalet patienter utan historik av diabetes som fått läkemedlen utskrivna har ”ökat kraftigt” sedan 2021.–...

Iran anklagar svensk EU-diplomat för att ha konspirerat med Israel

Floderus ställs inför rätta för "korruption på jorden",...

Lovar gott inför fortsättningen

Tre spelare i Veckans lag och fyra bubblare har utmärkt sig under den gångna veckan. Målvakten Emil Kruse från Oskarshamn har stått för en...

Utreder arbetsmiljöbrott

I fredags gjorde Arbetsmiljöverket en åtalsanmälan mot polisen kopplat till polischefen Mats Löfvings död tidigare i år.Nu har åklagare beslutat att inleda en förundersökning...