Exklusivt innehåll:

Förvånande hudproblem bland svenska soldater

Under 10 års tid har Försvarsmakten rekommenderat sina soldater...

Jon Olsson lyxliv med Janni Delér: ”Vi växte upp”

Extravaganta hus, båtar och bilar. Den tidigare skidstjärnan Jon Olsson,...

Hizbollahs ledare hotar att eskalera striderna med Israel

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah sade i fredags att hans mäktiga milis redan är engagerad i oöverträffade strider längs gränsen mellan Libanon och Israel.

ANNONS

Den islamiska prästen hotade sedan att ytterligare eskalera Israels krig med Hamas när det närmar sig en månadsgräns.

Men i tv-sända kommentarer – hans första sedan de palestinska militanternas dödliga intrång i södra Israel den 7 oktober – slutade Nasrallah att meddela att Hizbollah helt skulle gå in i kriget, ett drag som skulle få förödande konsekvenser för både Libanon och Israel.

USA, Israels starkaste stödjare, har varnat Hizbollah och dess beskyddare Iran för att gå in i striden och har skickat krigsfartyg till Medelhavet, ett drag som Nasrallah sa ”inte kommer att skrämma oss.”

Hizbollah är beredd på alla alternativ, förklarade han, ”och vi kan ta till dem när som helst.” Striderna skulle ”inte vara begränsade” till den omfattning som vi sett hittills, tillade han. Under de senaste veckorna har Hizbollah dagligen avfyrat raketer över gränsen, främst träffat militära mål i norra Israel, men de har en betydande arsenal som kan träffa var som helst i Israel och tusentals stridshärdade krigare.

Nasrallahs tal hade varit efterlängtat i hela regionen som en indikation på om Israel-Hamas-konflikten skulle utvecklas till ett regionalt krig.

”Vissa säger att jag kommer att meddela att vi har gått in i striden,” sa Nasrallah i fredags. ”Vi gick redan in i striden den 8 oktober.” Han hävdade att Hizbollahs gränsöverskridande attacker har dragit bort israeliska styrkor som annars skulle vara fokuserade på Hamas i Gaza.

I torsdags skedde den mest betydande eskaleringen på gränsen mellan Israel och Libanon sedan kriget startade, med Hizbollah som avfyrade en störtflod av granatgranater och pansarvärnsmissiler och, för första gången, självmordsdrönare.

Nasrallah kritiserade USA:s starka stöd till Israels bombardement av Gaza som har dödat mer än 9 000 människor, mestadels civila. Medan amerikanska tjänstemän de senaste dagarna har drivit mer offentligt för att skydda civila i Gaza, har de ännu inte krävt en vapenvila.

Hizbollah-ledaren sa att president Joe Biden hade framfört ett ”falskt argument att Hamas kapade barns huvuden (utan) bevis, men höll tyst för de tusentals barn i Gaza som halshöggs och deras lemmar slets isär” av israeliska bombningar.

Nasrallah berömde Hamas’ intrång i Israel den 7 oktober, när militanterna attackerade jordbruksbyar, städer och militära poster och dödade mer än 1 400 människor, medan israeliska styrkor var långsamma med att svara.

Det var ”bevis på att Israel är svagare än ett spindelnät” och en månad in i kriget har det ”inte kunnat göra någon prestation”, sa Nasrallah.

Han insisterade på att Hamas hade planerat attacken i hemlighet och att Hizbollah inte hade någon del i den. ”Denna stora, storskaliga operation var enbart resultatet av palestinsk planering och genomförande,” sa Nasrallah.

Inför ett obevekligt flygbombning och nu ett markinfall av israeliska styrkor i Gaza, har Hamas ledare drivit på – ibland offentligt – för att Hizbollah ska utöka sitt engagemang i kriget. Nasrallah träffade förra veckan i Beirut med den höga Hamas-tjänstemannen Saleh al-Arouri och med Ziad Nakhaleh från den allierade gruppen Islamic Jihad.

Emellertid har Hizbollah-tjänstemän undvikit att offentligt sätta en specifik röd linje och vagt sagt att de skulle gå med i kriget om de ser att Hamas är på gränsen till nederlag. Istället har Hizbollah vidtagit kalkylerade åtgärder för att hålla Israels militär sysselsatt vid gränsen till Libanon, men inte i den omfattning att det antänds ett heltäckande krig.

Den israeliska militären sa att sju av deras soldater och en civil hade dödats vid den norra gränsen i fredags. Mer än 50 Hizbollah-krigare och 10 militanter med allierade grupper, samt 10 civila, inklusive en Reuters-journalist, har dödats på den libanesiska sidan av gränsen.

Israel betraktar den iranskstödda libanesiska militanta shiitiska gruppen som sitt allvarligaste omedelbara hot, och uppskattar att Hizbollah har omkring 150 000 raketer och missiler riktade mot Israel, såväl som drönare och mark-till-luft- och yt-till-havs-missiler.

Men en fullständig konflikt skulle också bli kostsam för Hizbollah, som utkämpade ett 34 dagar långt krig med Israel 2006 som slutade med oavgjort – men inte innan israelisk bombning minskade delar av södra Libanon, östra Bekaadalen och Beiruts södra förorter till spillror.

Ett nytt heltäckande krig skulle också förskjuta hundratusentals av Hizbollahs anhängare i södra Libanon och orsaka omfattande skada i en tid när Libanon befinner sig i en historisk fyraårig ekonomisk härdsmälta.

Senast

Förvånande hudproblem bland svenska soldater

Under 10 års tid har Försvarsmakten rekommenderat sina soldater...

Jon Olsson lyxliv med Janni Delér: ”Vi växte upp”

Extravaganta hus, båtar och bilar. Den tidigare skidstjärnan Jon Olsson,...

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Missa inte

Förvånande hudproblem bland svenska soldater

Under 10 års tid har Försvarsmakten rekommenderat sina soldater...

Jon Olsson lyxliv med Janni Delér: ”Vi växte upp”

Extravaganta hus, båtar och bilar. Den tidigare skidstjärnan Jon Olsson,...

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

Ex-röda arméfraktionsmedlem fångad efter mer än 30 år på flykt

Klette, som anklagas för att ha deltagit i...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas Armalis ut en rejäl smocka mot Olli Palola framför mål. Oskarshamnsforwarden föll till isen och...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar fjällturismen.Skistar säger sig vilja leda omställningsarbetet – samtidigt som bolaget måste säkra sin snöproduktion.En del...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra vem som helst obekväm. Å andra sidan är det något som alla kan relatera till,...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...