Exklusivt innehåll:

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

Hur intensivt jordbruk förorenar Spaniens vatten

Hur rent är Europas vatten? Det uppskattas att ungefär hälften av Europas floder, sjöar och kustvatten innehåller farliga ämnen. I Spanien utgör föroreningarna från grisfarmer ett hot mot både människor och lokala ekosystem.

Zamora: hem för förorenat vatten

Zamora i Spanien är bara en av flera provinser där kranvattnet är förorenat. Emilia Román föddes här och det senaste året har hon rest runt i regionen för att regelbundet mäta mängden nitrater i dricksvatten och grundvattenkällor.

Jag följde med henne till byn Santovenia. Hon hade kommit med en nitratmätare för att kontrollera kranvattnet till sin vän, Sonsoles. Emilia är medlem i ett invånarnätverk skapat av Greenpeace för att övervaka vattenkvaliteten i Spaniens landsbygdsområden.

”Vi använder det här lilla verktyget för att göra tre mätningar,” berättade Emilia för mig.

”Du lägger kranvatten här och sedan läser du resultatet,” förklarade hon.

De tre mätningarna på Sonsoles kranvatten låg alla över den lagliga tröskeln. Emilia och Sonsoles är oroliga eftersom höga nivåer av nitrater kan öka risken för missfall, fosterskador och till och med cancer. De är arga, för de vet vad och vem som är skyldig.

”Det är väldigt tydligt vad som förorenar vattnet. Det är intensivt jordbruk och de som dumpar avfall på fälten, säger Sonsoles. ”Nitrat som kommer från gödselfiltret till grundvattnet och förorenar det.”

Mega grisfarmar: folkfiende nummer ett

Problemet med vattenföroreningar har blivit så illa att det har blivit en nationell skandal. Lokalbefolkningen har anklagat myndigheterna för att inte göra tillräckligt och går regelbundet ut på gatorna för att protestera mot de stora grisfarmerna.

”Problemet med megafarmarna är att de invaderar oss. Det finns 600 000 grisar i Zamora. Det här är outhärdligt. Det är en ohållbar bransch.” sa Luís de Nicolás Latorre, talesperson för Tierra de Alba, invånarföreningen.

Regionen Castilla y León är bland de tjugo bästa för antalet grisar i Europa. Spanien är också Europas största grisköttsexportör. I vissa områden är grisarna fler än invånare.

Inga bönder gick med på att prata med oss. Jag tog mig ut på vägen med Greenpeace för att se hur grisgödsel tas om hand.

Gårdarna kan lätt ses över hela Zamora. Vi stannade bredvid en av dem.

– Gödseln som produceras av dessa djur samlas in i dessa tankar och sprids sedan över hela närliggande fält. Förklarar Luís Ferreirim, chef för Agriculture Campaign för Greenpeace Spanien. ”När marken inte kan absorbera mer läcker avföring ut i grundvattnet och förorenar det.”

Även om denna praxis är vanlig och laglig i Spanien, säger miljöaktivister att det verkliga problemet är dess omfattning.

”Lagarna är väldigt slappa”, fortsatte Luís. ”De tillåter auktorisation utan en global vision av vad som händer på marken.”

I några av Spaniens främsta grisuppfödningsregioner har nitratnivåerna i grundvattnet visat sig vara upp till fyra gånger högre än det lagliga tröskelvärdet på 50 mg per liter. Även om detta inte är så vanligt, är lägre olagliga nivåer utbredda. Greenpeace berättade för mig att enligt officiella uppgifter är 23 % av det spanska grundvattnet förorenat av nitrater, liksom 22 % av ytvattnet.

Enligt Greenpeace är detta bara toppen av isberget. Miljögruppen fick invånare med i vattenövervakningen för att öka antalet och frekvensen av mätningar. De säger att resultaten är oroande.

”År 2000 drabbades cirka 60 kommuner av nitratföroreningar i regionen Castilla y León. För närvarande finns det mer än 700. Detta gäller inte bara denna region. Katalonien har 40 procent av sina underjordiska akviferer helt förorenade av nitrater, säger Luís till Euronews.

Bryssel har hänskjutit Spanien till EG-domstolen för att ha misslyckats med att ta itu med nitratföroreningar. Intensivt jordbruk, som uppfödning av boskap, får skulden. Det skarpaste exemplet på detta är ekokatastrofen vid Mar Menor.

Mar Menor: befruktad till döds

Nästan varje morgon krattas stranden i Los Nietos ordentligt för att förhindra att alltför mycket alger ruttnar på stranden. Men på sommaren blir denna uppgift nästan omöjlig. Alger växer okontrollerat och får näring av nitrater från jordbruksgödsel.

Denna process, kallad övergödning, ledde till två katastrofala händelser under 2019 och förra året. I båda fallen sköljde ton död fisk iland och chockade världen.

Jag tillbringade en dag med Pedro, en miljöaktivist, och Ramón, ordförande för en invånargrupp, för att bättre förstå hur detta hände.

”Intensivt jordbruk bedrivs runt om i Mar Menor. Näringsämnen läcker ut i lagunen.” Pedro förklarade.

”Dessa gödselmedel destabiliserar ekosystemet och producerar övergödning – överdriven algtillväxt. Havet förvandlas till ”grön soppa” på sommaren och dödar ibland fisken på grund av syrebrist i vattnet, som vi har sett. Ingen lösning har hittats ännu, eftersom lösningen finns i inlandet.”

Vi behövde inte gå särskilt långt för att hitta Campo de Cartagena, 60 000 hektar intensiv jordbruksmark runt lagunen. Enligt Ramón är bevattning huvudorsaken bakom Mar Menors kollaps.

”Den här typen av intensivt jordbruk har satt stopp för terrasserade fält. Detta område har blivit ett enormt plan som lutar mot Mar Menor. Intensiva regn orsakar enorm erosion och tar jord och gödsel till Mar Menor, säger Ramón.

Representanten för bevattningsbönder i Campo de Cartagena sa till mig att jordbruket inte är den enda faktorn att skylla på och insisterade på att de flesta bönder har gått över till hållbara produktionsmetoder.

”Välskött intensivt jordbruk orsakar inga problem.” sa Manuel Martínez Madrid, ordförande för Campo de Cartagenas konstbevattningsförbund. ”Det finns ingen anledning att tro att det bidrar till den fattiga staten Mar Menor. Vi använder mindre än hälften av det vatten som livsmedels- och jordbruksorganisationen rekommenderar, och mycket mindre gödningsmedel än vad FAO rekommenderar. Vi använder den minsta mängden gödningsmedel i världen.”

Ändå visar data att ton nitrater går in i lagunen varje dag. Föreningar och forskare har i flera år uppmanat lokala och nationella myndigheter att rädda lagunen. De klagar på att deras röst systematiskt ignoreras.

Den lokala konservativa administrationen gav mig en lång lista över åtgärder de genomför men fäste en del av ansvaret på Madrids styrande vänsterkoalition.

Verkligheten är dock att Mar Menor är döende. Forskare säger att det fortfarande är möjligt att rädda den, men ju längre tid det tar, desto mer oåterkallelig blir skadan.

Senast

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Missa inte

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra vem som helst obekväm. Å andra sidan är det något som alla kan relatera till,...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få in kapital efter att han förlorat sin mäklarlicens.– Syftet var att jag skulle få pengar...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...

Navalnyjs advokat gripen

Advokaten anklagas för att ha ”stört den allmänna ordningen”, skriver regimkritiska tidningen Novaja Gazeta i ett inlägg på X. Advokaten greps under tisdagen i Moskva,...