Exklusivt innehåll:

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

”Ingenting, det finns ingenting”: Senegals sjunkande fiskbestånd driver migranterna till Europa

Att utveckla välstånd och förhindra illegal invandring är några av diskussionsämnena vid toppmötet mellan Europeiska unionen och Afrikanska unionen denna månad.

I den här utgåvan av Witness tar Euronews Valerie Gauriat oss till Senegal för att se hur dessa två frågor är intrikat sammankopplade. Hon reste till Saint Louis, en hotspot för fiske, där samhället nu kämpar på grund av en utarmning av fiskebestånd. Många där säger att fiskeavtalet mellan EU och Senegal förstör deras försörjning och uppmuntrar massor av unga människor att göra den farliga och illegala resan till Europa. Vår reporters berättelse från fältet.

En annan värld, en annan era

När jag nådde kuststaden Saint Louis efter en 4-timmars bilfärd från Dakar, Senegals huvudstad, kunde jag inte låta bli att le av förväntan. Minnen från mitt tidigare besök, för cirka 20 år sedan, i denna turist- och fiskehotspot var fortfarande levande i mitt sinne.

Mängder av färgglada piroger (båtar) som landar på de solstänkta vita sandstränderna vid Atlantkusten. Besättningar av stolta Lebou-fiskare, de mest välrenommerade i Senegal, lastar av backar fyllda till brädden med fisk. Kvinnor följs av spår av glada barn, som kämpar för att få sin del, för att bearbeta eller sälja lokalt.

För många båtar, för få fiskar

Uppäten av erosion och täckt av skräp har Barbarie-remsan sedan dess varit öde av fiskebåtarna, som nu landar sina fångster vid stranden av floden Senegal.

Agitationen finns fortfarande kvar. Men glädjen jag hade sett så länge sedan, har ersatts av ilska, ”Fisken är ruttet! Utländska båtar förorenar vårt hav, titta på det här!” ropade en fiskhandlare och vinkade förlåt för en liten fisk framför min kamera. ”Vi kommer att gå precis som vi kom, utan någonting,” ekade en annan och visade mig de tomma hinkarna hon skulle ta med sig hem.

Uttömningen av denna naturresurs skylls på utländska fiskefartyg: ”De hindrar fisket, de förorenar havet och fångar allt vi brukade fånga.” säger Kala, en fiskebåtskapten, innan han går ombord på sin pirog med sin besättning.

Moustapha Dieng, en pensionerad fiskare och lokal hjälte, lyssnar på. Nu är han chef för två fackföreningar för småfiskare, han slår ut mot de illegala metoderna hos många kinesiska fartyg som verkar i området. Han är ännu mer upprörd över vad han säger är de ohyggliga effekterna av fiskeavtalet mellan Europeiska unionen och Senegal, som tillåter europeiska fartyg att fiska tonfisk och kummel, bortom den sex nautiska milen (12 km) som är reserverad för traditionellt fiske.

”De européer som fiskar tonfisk måste köpa ungfisk för att användas som levande bete, som borde få växa så att de kan befolka haven. Och båtarna som fiskar kummel, de är bottentrålning och det är förbjudet i Europa! Dessa avtal skrapar upp all fisk och skapar orättvis konkurrens för traditionellt fiske!” ryter han till medan en grupp fiskare står bakom.

Amadou Laine Diagne, den regionala fiskeriinspektören vattnar ner anklagelserna. Han erkänner att dålig praxis är vanligt förekommande och insisterar på att överfiske är allas ansvar, oavsett om det är industri- eller hantverksfiskebåtar. Och påpekar att utarmningen av bestånden inte har hindrat traditionella fiskare från att öka sin flotta av piroger, som länge har varit i överskott.

Tomma nät: ”Det är inte rätt.”

En dag efter vårt första möte möter jag kapten Kala igen, strax efter hans återkomst från havet. Utmattning utstrålar från hans och hans besättnings blick och uppträdande.

”Ingenting, det finns ingenting” suckar han. Det fanns många trålare inte långt från oss. Spanska och kinesiska fartyg. Vissa ligger bara 7 km från kusten. Det är inte rätt.

Det är inte heller rätt för Amina, en traditionell fiskberedare som flyttade till Saint Louis med sin familj från en fiskeby som ödelades av krisen, sex timmars bilresa från Saint Louis. De kom på jakt efter ett bättre liv, ett beslut som verkar ha varit förgäves.

”Förutom idag har vi inte kunnat förädla någon fisk på två månader. Vi är så trötta”, suckar hon. ”Om det var upp till oss skulle vi söka hjälp mot dessa båtar. Så att de stoppas och allt görs för att vi ska få fisk. Det finns ingen mer fisk. Vi skickade till och med några av våra barn på piroger till Europa. Vissa åkte till Spanien, vissa klarade det och andra inte.”

En skugga korsar hennes ansikte. Tre av hennes söner har försökt smuggla sig till de spanska Kanarieöarna på fiskebåtar. Bara en har klarat det. En saknas. För fyra månader sedan fick hon beskedet att den tredje dött till sjöss.

Europeiska unionens ambassadör som jag talade med i Dakar känner alltför väl till klagomålen från Senegals fiskesamhällen. Men insisterar på att fiskeavtalet stödjer hållbarhet.

”Det här avtalet bygger på att det finns ett överskott av resurser; om detta inte finns kan fiskeavtalet inte genomföras. Den andra punkten är att kummel och tonfisk inte är arter som fiskas av senegalesiska hantverksfiskare. Så det finns ingen konkurrens, säger hon.

Argument som bryter lite is med fiskarna i Saint Louis. De unga män jag möter är orubbliga. ”När du säljer fisken finns det nästan ingenting kvar. Det finns ingen vinst! Och vi har inget annat jobb, från födseln har vi bara känt havet, vi är beroende av det. Ingen kommer att stanna här, vi ska alla åker till Spanien!” lovar en arg ung man, omedelbart ekat av sina vänner.

PASPED, ett europeiskt program för att stödja ungdomssysselsättning i den privata sektorn, syftar till att tillhandahålla ett alternativ till det växande antalet unga kandidater för europeisk exil. Ousmane Sow, chef för Regional Development Agency i Saint-Louis medger att omfattningen är begränsad: cirka 300 ungdomar har kunnat dra nytta av utbildningsprogrammet som tillhandahålls inom ramen för detta projekt, som han också är samordnare för. Men erfarenheten lönar sig, säger han och hoppas få staten ta över, för att utöka den till så många som möjligt.

”Om vi ​​lyckas stödja små och medelstora företag i våra territorier kommer unga människor att ha en verklig chans att få jobb”, understryker han entusiastisk. ”Och med konkreta svar kommer vi att kunna få unga människor att drömma, övertyga dem om att deras territorium är en framtid”

Abibou Ka har rekryterat flera av dem, efter att ha tagit dem som praktikanter i sin restaurang, Darou Salam. Den energiska och godmodiga entreprenören är övertygad om att unga människor kan bygga en framtid i sitt eget land.

”Vad vi vill är att förmedla det vi har till dem, förmedla viljan, energin, att uppnå något.

”Vad jag vill är att innan Darou Salam firar sitt tio- eller femtonårsjubileum har flera entreprenörer kommit härifrån.”

“Barcelona eller döden”

En dröm som delas av Younouss, en av hans skyddslingar, och en sous-chef på restaurangen. Han är en av de många som försökte ta sig över till Europa med båt, innan han fångades av kustbevakningen. Något han nu ser som ett lyckokast.

”Jag har vänner som kapsejsade förra året. Det slog mig riktigt hårt”, minns han sorgset. ”Så jag ångrar ingenting. För nu har jag mitt eget liv. Jag har planer,,,att ha något eget.”

Att ha något att kalla ditt eget är fortfarande en möjlighet reserverad för endast ett fåtal ungdomar i Saint Louis.

Själva anledningen till att Kala, kaptenen, en robust och lugn man i början av trettioårsåldern, berättar att han såg till att alla hans barn gick i skolan. Han kommer från generationer av fiskare och har lärt sig sitt yrke sedan han var tio. Men det finns ingen framtid inom fisket, säger han, och vill inte att hans barn ska hålla i familjetraditionen. Eller följ devisen jag hör i Wolof från alla som drömmer om att ta sig över till Europa: ”Barça mba barzakh ” – ”Barcelona eller döden”.

Senast

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Missa inte

Finska stjärnan pekas nu ut: ”Han är fruktad”

Iivo Niskanen är en finsk skidåkare som är känd...

Larm om smällar

Publicerad 2 mar 2024 kl 20.47”Ett stort antal personer”...

2,5 timmar – så lång tid tar förvandlingen till Elecktra

Att få Robin att bli Elecktra vet vi tar...

Succén fortsätter – tionde raka segern

Färjestad fortsätter att visa upp imponerande prestationer inför slutspelet...

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för dörren att äntra Melodifestivalens final via det nya kvalupplägget som avgörs i Karlstad på lördagskvällen.–...

Fartyg som tidigare träffats av Jemens Houthi-rebeller sjunker i Röda havet

Fartyget är det första förlorade som förstördes helt...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland när laget krossar Viborg med 5-1 och är en del av titelstriden i den danska...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som första land i Asien, avkriminaliserade cannabis för så kallad ”rekreation”. Det gällde både odling, innehav,...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i hamn är Marcus och Martinus Gunnarsen, 22, favorittippade till att bli Sveriges bidrag i Eurovision...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...