Exklusivt innehåll:

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

Israel Hamas-krig: Netanyahu avvisar påtryckningar för Gazas humanitära paus tills gisslan släpps

Den senaste utvecklingen från Israel Hamas-kriget.

Netanyahu avvisar USA:s vädjan om en humanitär paus i Gaza

ANNONS

Israel och USA verkar ha olika tillvägagångssätt för att säkra frigivningen av de mer än 200 gisslan som Hamas hållit i Gaza.

En hög tjänsteman i Biden-administrationen sa på fredagen att USA tror att striderna kommer att behöva ta en ”ganska betydande paus” för att möjliggöra deras frigivning – modellerad på ett mindre upplåtande förra månaden som gjorde att två amerikanska gisslan kunde friges.

Tjänstemannen, som talade på villkoret av anonymitet enligt Vita husets regler, sa att frigivningen var en ”testpilot” för hur en bredare överenskommelse kunde träffas och att förhandlingar om ett ”större paket” av gisslan pågår. Tjänstemannen betonade att det skulle kräva ett betydande stopp i striderna för att säkerställa deras säkerhet.

Israel har insisterat på att frigivningen av gisslan måste föregå varje paus, eftersom de försöker öka trycket på Hamas och tvinga den militanta gruppens hand.

Efter ett möte på fredagen med Antony Blinken, den amerikanske utrikesministern, avvisade Benjamin Netanyahu idén om ”en tillfällig vapenvila” utan att släppa gisslan.

Samtidigt som USA är emot en vapenvila har man krävt pauser i striderna för att tillåta leverans av humanitärt bistånd som har börjat ta sig in i Gazaremsan via Egypten, men i otillräcklig mängd enligt FN.

Gazaremsan, ett litet territorium på 362 kvadratkilometer befolkat av 2,4 miljoner invånare, har sedan den 9 oktober placerats under ”fullständig belägring” av Israel, som har stängt av försörjningen av vatten, elektricitet och mat.

Territoriet var redan föremål för en israelisk land-, luft- och sjöblockad sedan Hamas tog makten där 2007.

FN fördömer israelisk attack mot ambulans i Gaza

FN har fördömt bombningen av en ambulans som dödade femton personer på fredagen i Gaza, en attack som bekräftats av den israeliska armén.

De hävdade att deras attack var avsedd att rikta sig mot medlemmar av Hamas – något som militärgruppen har förnekat.

”Jag är förskräckt”, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett uttalande och tillägger: ”Bilderna av kropparna som är strödda på gatan utanför sjukhuset är hjärtskärande.”

Israeliska flygplan ”slog en ambulans som identifierades av styrkorna som användes av en Hamas-terroristcell nära deras position i stridszonen”, sade den israeliska armén i ett uttalande.

Israels påståenden ”om närvaron av krigare inuti de riktade ambulanserna är falska, och de är nya lögner som läggs till de ständiga lögnerna… som används för att rättfärdiga dess brott”, sade Hamas i ett uttalande publicerat på Telegram.

Enligt Hamas hälsoministerium har strejken 15 döda och 60 skadade.

Talesperson Ashraf al-Qidreh sa att ambulansen var en del av en konvoj som transporterade ”flera skadade människor på väg till sjukhus i Egypten”.

Avgiften bekräftades av Röda halvmånen, som tillade att en läkare skadats lindrigt av splitter i ena benet.

De tillade att ”avsiktlig inriktning mot medicinska team utgör ett allvarligt brott mot Genèvekonventionen”.

Generaldirektör för Världshälsoorganisationen (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, postade på Twitter – tidigare X – och sa att han var ”fullständigt chockad” och upprepade att: ”patienter, vårdpersonal, anläggningar och ambulanser måste skyddas hela tiden. Alltid”, samtidigt som man återigen uppmanade till vapenvila.

ANNONS

Israeler slår ”terroristceller” på Hizbollahs positioner – armén

Den israeliska armén meddelade på lördagen att den hade slagit till ”två terroristceller” och en ”observationspost” från Hizbollah som svar på skjutningsförsök från Libanon mot israeliskt territorium.

”Som svar på två terroristceller som försökte skjuta från Libanon mot israeliskt territorium, slog den israeliska armén till cellerna och en Hizbollahs observationspost”, sade armén i ett uttalande.

De angav också att de hade svarat på morteleld som kom från Libanon mot israeliska lokaliteter ”i norra Israel”, och specificerade att de inte hade orsakat några skador.

Sedan den 7 oktober har den libanesisk-israeliska gränsen varit skådeplatsen för frekventa skottväxlingar mellan den israeliska armén på ena sidan och den mäktiga libanesiska rörelsen Hizbollah och dess allierade på den andra, som stödjer Hamas.

I sitt första tal sedan konfliktens början anklagade Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i fredags USA för att vara ”helt ansvarig” för kriget mellan Israel och Hamas.

ANNONS

Han varnade också Israel för den ”dumhet” som en attack mot Libanon skulle representera och tillade att ett stoppande av ”aggressionen mot Gaza” skulle förhindra en regional konflikt.

Den ökade spänningen vid den israelisk-libanesiska gränsen har väckt farhågor för en regional förlängning av kriget mellan Israel och Hamas.

Senast

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

Missa inte

Nollade Skellefteå – i heta rivalmötet

Luleå lyckades ta ledningen mot Skellefteå i den första...

Advokat misstänkt för mord på Norr Mälarstrand

En advokat sitter sedan i söndags kväll anhållen som...

JUST NU: Armalis får matchstraff

Med 2.40 kvar av den andra perioden delade Mantas...

Hotet mot fjällturismen: ”Måste vara beredda”

Sälen Publicerad 27 feb 2024 kl 20.00PremiumSÄLEN. Klimatförändringarna hotar fjällturismen.Skistar säger sig vilja leda omställningsarbetet – samtidigt som bolaget måste säkra sin snöproduktion.En del...

FANNY SVÄRD: Tror regissören på riktigt att det är så här flickor onanerar?

Fanny SvärdBarns kåthet är ett ämne som kan göra vem som helst obekväm. Å andra sidan är det något som alla kan relatera till,...

Oväntade läkemedlet kan ge dig håret tillbaka

Publicerad: 27 feb 2024, kl 20:00 Premium Håravfall är något som drabbar de flesta män någon gång i livet.Men det finns behandlingar som både...

Rumänska taxichaufförer fortsätter att protestera mot samåkningsföretag

Förarna kommer att hungerstrejka på onsdag om deras...

Toppmäklare misstänkta har lurat sina vänner på flera miljoner

Mäklaren säger att han gjorde det för att få in kapital efter att han förlorat sin mäklarlicens.– Syftet var att jag skulle få pengar...

Förlänger med Timrå – presenterades i matchen

Under förra säsongen kom 20-årige Simon Forsmark till Timrå IK och har sedan dess utvecklats mycket i klubben. Trots att han redan hade ett...