Exklusivt innehåll:

USA varnar Israel: ”Strategisk förlust”

PremiumIsrael riskerar ett ”strategiskt nederlag” i Gaza – om...

Eyeballers vinner Svenska Cupen: ”Det här betyder så sjukt mycket”

Eyeballers dominerade finalen av Svenska cupen i Counter-Strike och...

Israeliska stridsvagnar rullar mot storstaden

Fram till den tillfälliga vapenvilan, som pågick i en...

Kanadensisk polis arresterar två ledare för den så kallade ”Freedom Convoy”

Hundratals lastbilschaufförer som täppte till Kanadas huvudstad stod på sitt och slog trotsigt sina horn på torsdagen.

Det kom även när polisen arresterade två protestledare och hotade att bryta upp den nästan tre veckor långa protesten mot landets covid-19-restriktioner.

Busslaster med poliser anlände nära Ottawas Parliament Hill och arbetare satte upp extra staket runt regeringsbyggnader.

Polisen började också i huvudsak stänga av en stor del av centrumområdet för utomstående för att förhindra dem från att komma till hjälp för demonstranterna.

”Handlingen är nära förestående”, säger tillförordnade Ottawa-polischefen Steve Bell. ”Vi är absolut fast beslutna att få ett slut på denna olagliga demonstration.”

Polisen arresterade arrangörerna Tamara Lich och Chris Barber runt Parliament Hill, men poliserna rörde sig inte mot demonstranterna.

Polisen tog Lich i förvar sent på torsdagen.

De fortsatte att förhandla med demonstranterna och försökte övertala dem att åka hem, sa Bell.

”Vi vill att den här demonstrationen ska sluta fredligt”, sa han, men tillade: ”Om de inte lämnar fredligt har vi planer.”

Många av lastbilsförarna i den självutformade Freedom Convoy verkade oberörda av dagar av varningar från polis och regering om att de riskerade arrestering och kunde se deras riggar beslagtas och bankkonton frysas.

”Jag är beredd att sitta på min rumpa och se dem slå mig med pepparspray”, sa en av deras ledare, Pat King. När det gäller lastbilarna parkerade stötfångare till stötfångare, sa han: ”Det finns inga bärgningsbilar i Kanada som kommer att röra dem.”

King sa senare till lastbilschaufförer att låsa sina dörrar.

Mitt i de ökande spänningarna tutade lastbilschaufförer utanför parlamentet i trots av ett domstolsföreläggande mot tutning, utfärdat till förmån för grannskapets invånare.

Ottawa representerade rörelsens sista fäste efter veckor av demonstrationer och blockader som stängde gränsövergångar till USA, tillfogade båda länderna ekonomisk skada och skapade en politisk kris för Trudeau.

Protesterna har skakat Kanadas rykte för artighet och regelföljande och inspirerat liknande konvojer i Frankrike, Nya Zeeland och Nederländerna.

”Det är hög tid att dessa illegala och farliga aktiviteter upphör”, förklarade premiärminister Justin Trudeau i parlamentet, inte långt från där de mer än 300 lastbilarna stod parkerade.

”De är ett hot mot vår ekonomi och vår relation med handelspartners”, sa han. ”De är ett hot mot allmän säkerhet.”

Polisen i Ottawa började låsa in ett brett stycke av stadskärnan och släppte endast in de som bor eller arbetar där efter att de passerat en av mer än 100 kontrollpunkter, sa den tillfälliga chefen.

Polisen var särskilt orolig för barnen bland demonstranterna. Bell sa att polisen arbetade med barnskyddsbyråer för att avgöra hur man säkert kan ta bort ungdomarna innan myndigheterna flyttar in.

I början av denna vecka åberopade premiärministern Kanadas Emergencies Act, som bemyndigade brottsbekämpande myndigheter att förklara blockaderna olagliga, bogsera bort lastbilar, arrestera förarna, dra in deras körkort och vidta andra åtgärder.

På torsdagen turades Trudeau och några av hans högsta ministrar om att varna demonstranterna för att lämna, i ett uppenbart drag från regeringen för att avvärja en sammandrabbning, eller åtminstone visa att den hade gått den extra milen för att undvika en.

Vice premiärminister Chrystia Freeland sa att regeringen började frysa lastbilschaufförers konton som hotade. ”Det händer. Jag har siffrorna framför mig, säger hon.

Polisen i Ottawa delade också ut flygblad för andra dagen i rad och krävde att lastbilschaufförerna skulle avsluta belägringen, och de placerade också hjälpsamt meddelanden på fordon som informerade ägare om hur och var de skulle hämta sina lastbilar om de bogseras.

Ockupationen har gjort många invånare i Ottawa upprörda.

”Vi har sett människor skrämda, trakasserade och hotade. Vi har sett flerbostadshus som har kedjats ihop. Vi har sett bränder anlagda i korridorerna. Invånarna är terroriserade, säger den kanadensiska ministern för allmän säkerhet Marco Mendicino.

Protesterna från demonstranter i lastbilar, traktorer och husbilar fokuserade till en början på Kanadas vaccinkrav för lastbilschaufförer som kommer in i landet, men förvandlades snart till en bredare attack mot försiktighetsåtgärder mot COVID-19 och Trudeaus regering.

Den största, mest skadliga av blockaderna vid gränsen ägde rum vid Ambassador Bridge mellan Windsor, Ontario och Detroit. Innan myndigheterna arresterade dussintals demonstranter förra helgen och hävde belägringen, störde det flödet av bildelar mellan de två länderna och tvingade industrin att minska produktionen.

Den sista blockaden, i Manitoba, slutade fredligt på onsdagen.

Rörelsen har fått stöd från högerextremister och veteraner, några av dem beväpnade – en anledning till att myndigheter har tvekat att gå emot dem.

Fox News-personligheter och amerikanska konservativa som Donald Trump har tjatat om protesterna. Trudeau klagade på torsdagen över att ”ungefär hälften av finansieringen till barrikaderna här kommer från USA.”

Vissa säkerhetsexperter sa att det kan vara knepigt och farligt att skingra protesterna i Ottawa, med risk för våld, och att ett hårt brottsbekämpande svar kan användas som propaganda av antiregeringsextremister.

Lastbilar parkerades axel mot axel i centrum, några med däck borttagna för att hindra bogsering.

”Det finns egentligen ingen lekbok”, säger David Carter, professor vid Michigan State Universitys School of Criminal Justice och en före detta polis. ”Jag vet att det finns polischefer i USA som tittar på detta och utvecklar strategiska planer och partnerskap för att hantera en protest som denna om den skulle inträffa i deras städer.”

Närvaron av barn komplicerade också planeringen. När en uppgörelse verkade närma sig sade den kanadensiska krisberedskapsministern Bill Blair: ”För dem som har barn med sig är det här ingen plats för barn. Ta hem dem direkt.”

Senast

USA varnar Israel: ”Strategisk förlust”

PremiumIsrael riskerar ett ”strategiskt nederlag” i Gaza – om...

Eyeballers vinner Svenska Cupen: ”Det här betyder så sjukt mycket”

Eyeballers dominerade finalen av Svenska cupen i Counter-Strike och...

Israeliska stridsvagnar rullar mot storstaden

Fram till den tillfälliga vapenvilan, som pågick i en...

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Missa inte

USA varnar Israel: ”Strategisk förlust”

PremiumIsrael riskerar ett ”strategiskt nederlag” i Gaza – om...

Eyeballers vinner Svenska Cupen: ”Det här betyder så sjukt mycket”

Eyeballers dominerade finalen av Svenska cupen i Counter-Strike och...

Israeliska stridsvagnar rullar mot storstaden

Fram till den tillfälliga vapenvilan, som pågick i en...

Stjärnans markering – trots klubbens vädjan

Inför söndagens möte uttryckte Atletico Madrids president Enrique Cerezo...

Här blir politikerna helt ställda av frågan i SVT

Under söndagskvällens ”Agenda” i SVT debatterades det klimatpolitik och...

Skickade Inter upp i topp med drömträff

Inter har haft en fantastisk säsong i italienska Serie A och har bara förlorat en match hittills. Under söndagen spelade de mot Napoli borta...

Orden i förhör efter mordet på Liridona

Uddevallabon Liridona Ademaj Murseli, 30, mördades när hon färdades i en bil i Kosovos huvudstad Pristina.Tre män sitter häktade för mordet på tvåbarnsmamman. En...

Danska diamantdottern släppt från fängelset i Dubai – får inte lämna landet

Det var på fredagen som den 26-åriga Elvira Pitzner greps av polis i Dubai misstänkt för otrohet – ett brott som kan resultera i...

Europas högerextrema ledare samlas i Italien för att förbereda EU-valet

Matteo Salvini, som är Italiens vice premiärminister, var...

Ilskan: ”Kriminellt – ville han att han skulle dö?”

I lördagens UFC-gala i Austin i Texas blev Jalin Turner kritiserad för att ha fortsatt att slå Bobby Green, trots att Green inte gjorde...