Restauranger säger att de känner av det svåra när kriget i Ukraina gör att priset på matolja når rekordnivåer.
Mer än hälften av världens produktion av solrosolja är gjord av blommor som odlas i Ukraina och Ryssland.
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations livsmedelsprisindex, som spårar månatliga förändringar i internationella priser för en korg med råvaror, såg vegetabiliska oljor öka med 23,2 % i mars – den största ökningen av de varor som övervakades.
Det betyder att kostnaden för att producera mat har skjutit i höjden.
Anisa Khan, en restaurangägare i London, sa till Euronews ”med det ökade oljepriset har det ökat våra kostnader ganska mycket, det har gått upp 200 till 300%, en betydande ökning”.
I den brittiska huvudstaden har köparna också begränsats till två tunnor solrosolja vardera som ett tydligt tecken på oro för brist.
”Oljan är kärnan i matlagningen, det första första steget”, sa Khan. ”Prishöjningen har varit för 20 liter, den var 20 pund (24 euro). Och nu ser vi runt £60 (€72).”
Det finns lite hopp om att saker och ting kommer att förbättras på kort sikt. Kriget har fångat miljontals ton solrosolja öronmärkt för europeiska köpare i Ukraina, vilket har orsakat en stor utbudschock som kan pågå så länge konflikten fortsätter.
”Den lilla biten av solros som finns kvar i systemet kommer att ta slut under de närmaste veckorna”, säger Gary Lewis, chef för import på KTC Edibles. ”Problemet är att vi inte vet hur mycket och hur länge. Solrosens konsekvenser kan fortsätta långt in i 2023 beroende på situationen under de kommande månaderna.”