Exklusivt innehåll:

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Kris i Ukraina: Biden lovar Zelenskyy ”snabbt, beslutsamt” svar

Samtidigt talade Ukrainas president Volodymyr Zelensky i telefon med sin amerikanska motsvarighet Joe Biden på söndagen om krisen.

De två kom överens om att driva ”diplomati” och ”avskräckning” mot Ryssland i ett telefonsamtal som varade i cirka 50 minuter, rapporterade Vita huset.

”De två ledarna var överens om vikten av att eftersträva diplomati och avskräckning som svar på den ryska militära uppbyggnaden vid Ukrainas gränser”, heter det i ett sammanfattande uttalande.

Under utbytet lovade Biden återigen ett ”snabbt och beslutsamt” USA:s svar, i samordning med sina allierade, i händelse av en rysk attack.

Tidigare i helgen ifrågasatte Zelenskyy de senaste dagarnas varningar från amerikanska tjänstemän om att Ryssland kan planera att invadera så snart som mitt i veckan, och sa att han ännu inte hade sett övertygande bevis.

”Vi förstår alla risker, vi förstår att det finns risker”, sa han i en direktsändning. ”Om du, eller någon annan, har ytterligare information om en 100 % rysk invasion som börjar den 16:e, vänligen vidarebefordra den informationen till oss .”

Samtidigt flyger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till Ukraina och Ryssland denna vecka i ett försök att hjälpa till att lindra eskalerande spänningar när västerländska underrättelsetjänstemän varnar för att möjligheten för en rysk invasion av Ukraina ökar.

För att öka spänningarna lanserade Ryssland nya marinmanövrar i Svarta havet på lördagen för att öva på att ”försvara” Krim, halvön som landet annekterade från Ukraina 2014.

På lördagen hävdade även försvarsministeriet att den ryska flottan hade drivit en amerikansk ubåt från dess vatten i Stilla havet.

Pentagon uttalade ”det finns ingen sanning” i Moskvas påståenden om USA:s operationer i ryskt territorialvatten.

Ryssland har koncentrerat mer än 100 000 soldater nära Ukrainas gränser och inlett en serie militära manövrar i regionen men säger att de inte har några planer på att invadera nationen.

Moskva vill ha garantier från väst om att Nato inte kommer att tillåta Ukraina och andra före detta sovjetländer att ansluta sig som medlemmar och att alliansen stoppar vapenplaceringar till Ukraina och rullar tillbaka sina styrkor från Östeuropa. USA och Nato avvisar blankt dessa krav.

Vad är Scholz plan?

Inför sina första besök som kansler i Kiev i måndags och Moskva på tisdagen för möten med de ukrainska och ryska presidenterna, har Scholz förnyat sin varning till Ryssland och sitt förespråkande för fortsatt diplomati i flera format.

”Det är vår uppgift att se till att vi förhindrar ett krig i Europa, genom att vi skickar ett tydligt budskap till Ryssland att varje militärt angrepp skulle få konsekvenser som skulle bli mycket höga. […] och att vi är förenade med våra allierade”, sa Scholz till det tyska parlamentets överhus på fredagen.

”Men det inkluderar samtidigt också att använda alla möjligheter för samtal och vidareutveckling,” sa Scholz.

Scholz har upprepade gånger sagt att Moskva skulle betala ett ”högt pris” i händelse av en attack. Ändå har hans regerings vägran att leverera dödliga vapen till Ukraina eller precisera vilka sanktioner den skulle stödja mot Ryssland har väckt kritik utomlands och hemma och väckt frågor om Berlins beslutsamhet att stå upp mot Ryssland.

På fredagen om Scholz kommer att ta något nytt initiativ till Kiev och Moskva eller de positioner som redan finns på bordet, svarade hans talesman, Steffen Hebestreit, att han skulle hålla fast vid ”de positioner som vi redan har fastställt”.

Tysklands motvilliga ställning är delvis rotad i dess historia av aggression under 1900-talet när landets militarisering i Europa under två världskrig ledde till att många tyska ledare efter kriget såg varje militärt svar som en allra sista utväg.

Experter säger att trots denna historiska börda är det av yttersta vikt nu när Scholz betonar att Tyskland är i synk med sina europeiska och amerikanska allierade, särskilt när han träffar Rysslands president Vladimir Putin.

”Scholz måste förmedla ett mycket tydligt budskap i Moskva, och det kan egentligen bara vara: Det finns enighet och enhet i den västerländska alliansen”, säger Markus Ziener, expert på den tyska Marshallfonden.

”Samtidigt måste han göra det klart att kostnaderna är höga”, tillade Ziener. ”Det är i grunden det budskap som med största sannolikhet kommer att fångas även i Moskva. Så en militär invasion av Ukraina har betydande konsekvenser för Ryssland.”

Scholz har inte uttryckligen sagt vilka konsekvenser eller sanktioner Ryssland skulle möta om det invaderar Ukraina. Ändå är det tydligt att framtiden för den kontroversiella Nord Stream 2-ledningen som försöker föra rysk naturgas till Tyskland under Östersjön, förbi Ukraina, står på spel.

USA:s president Joe Biden hotade förra veckan att rörledningen skulle blockeras vid en invasion.

Det skulle skada Ryssland ekonomiskt men också orsaka försörjningsproblem för Tyskland. Rörledningen har färdigställts, men den är ännu inte i drift.

”Tyskland är mycket mottagligt för utpressning. Vi kan inte göra för mycket, säger Claudia Kemfert, chef för avdelningen för energi, transport och miljö vid det tyska institutet för ekonomisk forskning.

”Vi har åtagit oss att skaffa gasförsörjningen, till skillnad från andra europeiska länder har vi inte diversifierat vår gasförsörjning och vi har släpat fötterna på energiomställningen. Så vi gjorde många saker fel, och nu betalar vi priset. ”

Ukrainskt ledarskap trotsigt

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy talade om behovet av lugn när han observerade militärövningar i lördags nära Krim, halvön som Ryssland tog från Ukraina 2014.

”Vi är inte rädda, vi är utan panik, allt är under kontroll”, sa han.

USA och flera västerländska regeringar har uppmanat sina medborgare att lämna Ukraina, och Washington sa på lördagen att de beordrade de flesta av sin ambassadpersonal i Kiev att lämna. Kanada har också stängt sin ambassad i landet.

Men Zelenskyy tryckte tillbaka mot vad han stämplade som överdrivna mängder information om förestående krig.

”Våra fienders bästa vän är panik i vårt land. Och all denna information framkallar bara panik och kan inte hjälpa oss”, sa han.

”Jag kan inte hålla med eller inte hålla med om det som inte har hänt ännu. Än så länge finns det inget fullskaligt krig i Ukraina.”

”Vi måste vara redo varje dag. Det började inte igår. Det började 2014, så vi är redo och det är därför vi är här”, sa Zelenskyy och syftade på Rysslands annektering av Krim och stöd för en anti-Kiev separatist uppror i öst.

I ett separat uttalande sa chefen för de ukrainska väpnade styrkornas generallöjtnant Valery Zaluzhny och försvarsminister Oleksii Reznikov att någon inkräktare inte skulle ta Kiev, Odessa, Charkiv eller någon annan stad i Ukraina.

”Vi har stärkt försvaret av Kiev. Vi har gått igenom kriget och vederbörlig förberedelse.”

”Vi är redo att möta fienden, och inte med blommor, utan med Stingers, Javelins och NLAWs” – pansarvärns- och flygvapen, sa de. ”Välkommen till helvetet!”

I Kiev marscherade tusentals demonstranter på lördagen och sa att de vägrade ge efter för panik, även om de tog hotet på allvar.

”Panik är värdelös. Vi måste enas och kämpa för vårt oberoende”, sa studenten Maria Shcherbenko och höll i en skylt med texten ”Jag förblir lugn. Jag älskar Ukraina”.

KLM:s flyg till Ukraina stoppades när ambassaderna stänger

Det holländska flygbolaget KLM har ställt in flyg till Ukraina tills vidare, uppger företaget i lördags.

Nederländernas känslighet för potentiella faror i ukrainskt luftrum är hög i kölvattnet av 2014 års nedskjutning av ett malaysiskt flygplan över ett område i östra Ukraina som hålls av ryskstödda rebeller.

Alla 298 personer ombord dog, inklusive 198 holländska medborgare.

Det ukrainska charterflygbolaget SkyUp sade i söndags att dess flygning från Madeira, Portugal, till Kiev omdirigerades till Moldaviens huvudstad Chisinau efter att planets irländska hyresvärd sagt att det förbjuder flygningar i ukrainskt luftrum.

Som ett tecken på att amerikanska tjänstemän gör sig redo för ett värsta scenario tillkännagav USA planer på att evakuera de flesta av sin personal från ambassaden i den ukrainska huvudstaden och uppmanade alla amerikanska medborgare i Ukraina att lämna landet omedelbart.

Kanada har stängt sin ambassad i Kiev och flyttat sin diplomatiska personal till ett tillfälligt kontor i Lviv, beläget i den västra delen av landet, sade utrikesminister Melanie Joly i lördags.

Lviv är hem för en ukrainsk militärbas som har fungerat som huvudnavet för Kanadas 200-soldaters utbildningsuppdrag i det före detta sovjetlandet.

Ubåtsanklagelser dyker upp, Pentagon skickar fler trupper

Ytterligare spänningar mellan USA och Ryssland uppstod på lördagen när försvarsministeriet tillkallade den amerikanska militärattachén efter att den sa att flottan upptäckt en amerikansk ubåt i dess territorialvatten nära Kurilöarna i Stilla havet.

Ubåten avböjde order om att lämna, men avgick efter att flottan använt ospecificerade ”lämpliga medel”, sade ministeriet.

För att öka känslan av kris beordrade Pentagon ytterligare 3 000 amerikanska soldater till Polen för att lugna allierade.

Förutom de mer än 100 000 marktrupper som amerikanska tjänstemän säger att Ryssland har samlats längs Ukrainas östra och södra gränser, har ryssarna placerat ut missil-, luft-, sjö- och specialoperationsstyrkor, samt förnödenheter för att upprätthålla ett krig.

Den här veckan flyttade Ryssland sex amfibiska anfallsfartyg in i Svarta havet, vilket ökade dess förmåga att landa marinsoldater vid kusten.

Biden har stärkt USA:s militära närvaro i Europa som en trygghet till allierade på Natos östra flank. De ytterligare 3 000 soldater som beordrats till Polen kommer ovanpå 1 700 som är på väg dit.

Den amerikanska armén flyttar också 1 000 soldater från Tyskland till Rumänien, som liksom Polen delar gräns med Ukraina.

Orbán beklagar potentiell flyktingkris

Ungerns nationalistiska premiärminister varnade i lördags för att en rysk invasion av Ukraina kan skicka hundratusentals ukrainska flyktingar på flykt över gränsen till hans land.

Den högerpopulistiske ledaren Viktor Orbán, som talade i ett årligt tal som i år inledde sin politiska kampanj inför Ungerns parlamentsval den 3 april, uppmanade till en fredlig lösning på de ökande spänningarna i Europa som härrörde från rädsla för en förestående rysk invasion av Ukraina.

Orbán – en fast motståndare till all immigration – sa att det ligger i Ungerns bästa intresse att ”undvika krig”, vilket han sa skulle orsaka en våg av ukrainska flyktingar och en störning av ekonomin.

Samtidigt som han uppmanade till en lösning av spänningarna genom dialog sa Orbán att han motsatte sig Europeiska unionens planer på att använda sanktioner mot Ryssland – som har byggt upp över 100 000 soldater längs Ukrainas gränser – som ett avskräckande medel.

”Sanktioner, straffpolitik, föreläsningar eller någon annan form av arrogans från stormakternas sida är uteslutet”, sa Orbán.

Orbán, som har lett Ungern sedan 2010, har en av de närmaste relationerna med Rysslands president Vladimir Putin av någon europeisk ledare.

I ett möte med Putin i Kreml förra veckan lobbad Orbán för ökade gasleveranser från Ryssland och lovordade sitt lands ökade samarbete med Moskva inom områdena energi, handel och säkerhet.

Sedan Ryssland annekterade Ukrainas Krimhalvö 2014, har Ungern under Orbán konsekvent motsatt sig att EU:s sanktioner utjämnas mot Moskva, även om det alltid i slutändan har röstat för dem.

Ungern har också blockerat ministermöten mellan Ukraina och Nato på grund av en ukrainsk språklag som Budapest hävdar kränker rättigheterna för den ungerska etniska minoriteten i västra Ukraina.

Ändå sa Orbán på lördagen att Ukraina fungerar som en avgörande buffertzon mellan Ungern och Ryssland och att dess ”oberoende och livskraft är därför av direkt ungerskt intresse.”

Orbán förklarade att ”Europas militära styrka åtminstone borde vara jämförbar med Rysslands,” sa Orbán att Ungern stöder utvecklingen av europeisk militär kapacitet och en gemensam europeisk försvarsstyrka.

Ungern har avböjt att acceptera militära förstärkningar från Nato och USA – som har mobiliserats i flera andra östeuropeiska länder som svar på uppbyggnaden av ryska trupper längs Ukrainas gränser. Han säger att Ungerns inhemska militär är tillräcklig för att skydda landet.

Senast

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som...

Missa inte

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...

Politikern Søren Pape Poulsen är död

Danmark Publicerad 2 mar 2024 kl 17.38, uppdaterad kl 17.44Partilederen for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har dött.Han blev 52 år gammal, rapporterar...

Gustafssons vågade skämt om Carl Philip i Melodifestivalen

Kronprinsessan Victoria hyllas som drottningStorasyster kronprinsessan Victoria kommer dock vara en del av lördagens Melodifestival. Hon besjungs nämligen som ”drottning Victoria” av Elecktra som...

Spansk turistgrupp våldtagen i Indien

Denna artikel publicerades ursprungligen på spanska En spansk turist...

Mästarna utslagna

IFK Göteborg försvarade titeln som Svenska Cupen-mästare genom att besegra AIK med 2-0 i finalen. Göteborg hade ett övertag från början av matchen och...

USA har släppt första lufthjälpen över Gaza

Totalt innehåller lördagens första sändning motsvarande 38 000 mål mat.President Joe Biden sade på fredagen att USA skulle följa flera andra länder och leverera luftburen...