Europaparlamentet har återigen betonat sitt stöd för Ukrainas nationella suveränitet och territoriella integritet, även om vissa politiska grupper anammar en alternativ tankegång som ställer dem i strid med majoritetens åsikter.
Halvcykeln gick med på att snabba upp ett nödpaket på 1,2 miljarder euro med ekonomiskt bistånd till Kiev med 598 röster för. En slutlig omröstning väntas senare i veckan i Strasbourg.
De Europeiska kommissionen vill skicka 600 miljoner euro till Ukraina så snart som möjligt, i form av långfristiga lån med förmånliga villkor, för att mildra störningarna som orsakats av gränsen mot Ryssland. Medlemsstaterna har redan ställt sig bakom förslaget.
Men den slutliga sammanställningen avslöjade sprickor i konsensus: 53 parlamentsledamöter röstade emot det ekonomiska stödet medan 43 lagstiftare valde att avstå.
”Det finns olika känsligheter [among MEPs] som har att göra med territoriet, med landet, med situationen såväl som med hur ekonomiska sanktioner kommer att påverka vissa sektorer”, säger Iratxe García, ledare för den socialistiska gruppen (S&D), som tillade ”sanktioner kommer att ligga på bordet. ” i händelse av en invasion.
”Dags att lämna Nato”
De flesta av dissidenterna vid måndagens omröstning kom från den högerextrema gruppen Identity and Democracy (ID), som ofta förespråkar en mjukare linje mot Ryssland, och Vänstern, som traditionellt förespråkar en alliansfri ståndpunkt i förhållande till Nato.
”Spänningarna finns på båda sidor. Tydligen å ena sidan gör Vladimir Putin någon form av provokation när han skickar några trupper över gränsen. Å andra sidan gör NATO och USA en viss provokation när de vill utvidga NATO till att den ryska gränsen, säger Manon Aubry, en fransk lagstiftare som är medordförande för Vänstern, till Euronews.
”NATO skapades vid tiden för det kalla kriget, i en tid då situationen var helt annorlunda på internationell nivå. Det är dags att lämna Nato”, tillade hon.
”Det är dags för Europeiska unionen att bli oberoende.”
Aubry tror att en neutralitetsförklaring av Ukraina under FN:s överinseende skulle kunna hjälpa till att lösa den pågående gränsstriden, som har sett mer än 100 000 ryska soldater kretsa i det före detta sovjetlandet och ökat rädslan för en blodig, oförutsägbar konflikt.
Putin ”vill ha Ukraina, inte säkerhetsgarantier”
Men för Radosław Sikorski, en polsk parlamentsledamot från mittenhögerpartiet European People’s Party (EPP), är ett sådant uttalande inte nödvändigt eftersom det skulle spegla en redan existerande verklighet.
”Ukraina är ett oberoende, alliansfritt, neutralt land och det finns inget behov av att ändra på det och det finns inget behov av att invadera Ukraina för att behålla det,” sa Sikorski till Euronews.
”Om president Putin invaderar Ukraina så är det för att han vill ha Ukraina, inte säkerhetsgarantier.”
Hans kommentarer upprepades av Ska Keller, medordförande för De gröna, som ser Ukraina som ett ”suverän land” som måste kunna fatta sina ”egna beslut”.
”Du ska inte vara rädd för vad din granne skulle säga när du bestämmer dig för vart du vill åka”, sa hon.
Moskva har upprepade gånger förnekat alla avsikter att genomföra något militärt intrång, men västerländska tjänstemän har de senaste dagarna varnat för att en attack var nära förestående. Flera länder har bett sin diplomatiska personal att lämna Ukraina medan deras ledare ägnar sig åt diplomati mot dygnet.
På tisdag, sade president Putin, bredvid Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, att han inte ville ha ett krig och att han var redo att förhandla. Hans kommentarer sammanföll med ett partiellt tillbakadragande av trupperna och lyfte utsikten till nedtrappning. Men skepsis och tvivel om Rysslands verkliga avsikter kvarstår.
Putin är ”inte en man som är imponerad av vädjanden till internationell rätt”, konstaterade Sikorski.
”Vi måste berätta för honom att om han invaderar Ukraina kommer han att ha ett gerillakrig, som vi kommer att bistå i 10 år om det behövs; att vi kommer att ta bort hans personliga pengar, gömda av hans cellist, av hans kock och av hans oligarker i skatteparadis i västerländska banker”, sa han.
”Om han vill ha en kapprustning, som den som gjorde Sovjetunionen i konkurs, kanske han bara får det.”