Exklusivt innehåll:

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Macron kallar Ryssland för en ”kolonialmakt” i en före detta fransk koloni

Den franske presidenten förtalade Ryssland som en ”kolonial imperialistisk makt” under ett besök i Benin, som Frankrike styrde i mer än 150 år.

Genom att besluta ”att invadera ett grannland för att försvara dess intressen där … är Ryssland en av de sista imperialistiska kolonialmakterna”, sa Emmanuel Macron på onsdagen.

Han gjorde kommentarerna under en presskonferens med sin beninesiska motsvarighet Patrice Talon i Cotonou och tillade ”Jag talar på en kontinent [Africa] som har genomgått kolonial imperialism.”

Frankrike koloniserade det lilla västafrikanska landet Benin 1894, som vid den tiden var en av de äldsta och mest utvecklade staterna i regionen. Benin blev helt självständigt från Frankrike 1960.

I Benines huvudstad varnade Macron de afrikanska huvudstäderna för den ”nya typen av hybridvärldskrig” som för närvarande förs av Moskva, som beväpnar ”information, energi och mat”.

Sedan starten av Ukrainakriget har Ryssland undanhållit viktiga leveranser av ukrainskt spannmål och energi, vilket underblåser rädsla för livsmedelssäkerhet och inflation runt om i världen.

När Rysslands toppdiplomat Sergei Lavrov talade vid en separat konferens i Uganda, hävdade att Moskva inte orsakade ”energi- och livsmedelskriserna”, och fördömde ”en mycket bullrig kampanj” kring dessa frågor.

Igår fördömde Macron rent ut vad han kallade ”hyckleriet” – ”särskilt på den afrikanska kontinenten” – av att vissa regeringar inte kritiserade den ryska invasionen av Ukraina – något som den franske ledaren tillskrev ”diplomatiskt tryck”.

Flera afrikanska länder, som Kamerun, har inte fördömt Rysslands beteende, tillsammans med många andra i Mellanöstern och Asien.

Talon välkomnade Macrons tal och sa att hans lands relation till Frankrike var ”ohämmad och befriad från det förflutnas tyngd”.

Enligt AFP har relationerna mellan Frankrike och Benin förbättrats avsevärt, efter att 26 nationella skatter återlämnats till Benin som plundrades 1892 av franska kolonialtrupper.

Denna gest ”förändrade bilden av Frankrike genom att visa att det var möjligt att etablera ett förhållande mellan jämlikar och att skingra känslan av benineser att fransmännen fortfarande hade ett överlägsenhetskomplex”, säger José Pliya, en av Talons rådgivare.

Efter att ha besökt utställningen av dessa antika artefakter i Cotonou, lovade Macron att denna återvändandeprocess skulle fortsätta. Andra symboliska beninesiska verk, som skulpturen av Gud Gou, hålls fortfarande av Louvren.

Benins regering har upprepade gånger sagt att den skulle vilja att dessa återlämnas.

Macron lovade också att Frankrike ”alltid skulle stödja” Benins säkerhet, särskilt genom att tillhandahålla underrättelser och utrustning, när den västafrikanska nationen brottas med jihadistiska attacker i norr.

Senast

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Missa inte

Vrålar ut sin ilska efter blodig smäll

I mitten av den första perioden i ishockeymatchen i...

Putins nya krigsdrag

Dekretet publicerades på Kremls hemsida på fredagen. I det...

Ikväll avgörs ”Idol 2023” – chatta med Expressen!

Fredagen den 1 december går den stora ”Idol”-finalen av...

Mamma och dotter sålde svartkontrakt – fälls i rätten

Det har varit en lång rättsprocess.Redan i februari 2021 skrev Expressen om mamman och dottern, som i utbyte mot pengar – ibland över miljonen...

”Fotbollshistoriens galnaste självmål”

I den tyska andraligans seriefinal hamnade Hamburg snabbt i ett 2-0-underläge mot St. Pauli. Det andra målet som sattes var ett självmål och Hamburgs...

Skyttens ord i förhör: Fick betalt av anhörig

Kvinnan, som var i 30-årsåldern och skriven i Götaland, sköts till döds i Kosovos huvudstad Pristina under onsdagskvällen.Hon befann sig i en bil med...

Rysk armé på frammarsch ’i alla riktningar’ i Ukraina – Moskva

Men en ukrainsk befälhavare insisterade på att landets...

Svenska jättetalangen stoppas – får inte tävla

Längdskidåkarnas tävlingssäsong går in i sin tredje helg med världscupen i Gällivare som en av höjdpunkterna. Sverige får ställa upp med dubbelt så många...

Muslimsk begravningsplats vandaliserad i natt

En muslimsk begravningsplats på Kvibergs kyrkogård i Göteborg har blivit vandaliserad under natten mot fredagen.Enligt Katarina Evenseth på Göteborgs begravningssamfällighet kunde man under fredagsmorgonen...