Exklusivt innehåll:

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Macron på uppdrag att stärka banden mellan Frankrike och Kazakstan

På onsdagen efterlyste han att det strategiska partnerskapet mellan Paris och Astana skulle påskyndas.

ANNONS

Frankrikes president Emmanuel Macron är på uppdrag i Kazakstan och Uzbekistan för att stärka banden mellan Frankrike och dess centralasiatiska ekonomiska partner. På onsdagen reste han till Astana för att träffa sin kazakiska motsvarighet, Kassim-Jomart Tokayev.

Kazakstan är Centralasiens ledande ekonomi rik på naturresurser. Man har positionerat sig som en leverantör av råolja till europeiska länder.

”Vidigheten (av vårt partnerskap) visar de goda strategiska riktningarna som har tagits, men (även) behovet av att fullborda och påskynda dem, vilket är hela poängen med besöket”, säger Emmanuel Macron.

Han berömde Kazakstans ”vägran” att ta ”vasaliseringens väg bakom några få makter”, trots att Kazakstan är en allierad till Moskva och nära Peking.

Den kazakiska presidenten, Kassim Jomart-Tokayev, betonade också ”behovet” av att ge ”ytterligare impulser” till relationerna mellan Paris och Astana.

”Frankrike är vår viktigaste och pålitliga partner i Europeiska unionen”, sade ledaren, enligt ett uttalande från den kazakiska presidentens administration.

Ett möjligt kärnkraftspartnerskap

Onsdagens besök är första gången en fransk president besökte Kazakstan sedan François Hollande 2014.

Flera kontrakt har tecknats inom strategiska mineraler, läkemedel, energi, flygteknik och kultur.

Enligt det kazakiska energiministeriet är den franska energileverantören, EDF, en av kandidaterna för Astanas första kärnkraftverksprojekt, vars konstruktion ska bekräftas genom en folkomröstning i slutet av året.

Kritiska metaller, nödvändiga för energiomställningen och som regionen är rik på, är också framträdande i diskussioner med Uzbekistan, en av Frankrikes främsta leverantörer av uran.

Uranspecialisten Orano, som redan driver en gruva i Kazakstan, vill också utöka sin närvaro, eftersom landet ensamt producerar 43 % av världens totala produktion, enligt World Nuclear Association.

Emmanuel Macron åtföljdes av en stor affärsdelegation inklusive VD:arna för EDF (el), Suez (vatten) och Orano (uran), och ska öppna ett fransk-kazakiskt affärsforum innan han flyger till grannlandet Uzbekistan på torsdag.

Franska-kazakiska ekonomiska relationer: ett strategispel

Frankrike är den femte största utländska investeraren i Kazakstan, före Kina, tack vare närvaron av oljegruppen TotalEnergies, som tillsammans driver det stora Kachaganfältet i Kaspiska havet.

Bilateral handel uppgick till 5,3 miljarder euro 2022, främst med kolväten. Kazakstan förser också Frankrike med nästan 40 % av sitt uran.

Globala makter uppvaktar passionerat Centralasien, i en tid då Ryssland är upptaget av sin militära offensiv i Ukraina.

I influensspelet ligger grannlandet Kina, med sitt stora infrastrukturprojekt ”New Silk Roads”, steget före. Men Europa och Turkiet flyttar också fram sina bönder.

Ungerns premiärminister Viktor Orban och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan följer i Emmanuel Macrons fotspår i Astana på torsdag och fredag.

Med stöd av denna entusiasm satsar Kazakstan och Uzbekistan på ekonomisk öppenhet och balanserad diplomati för att hävda sig, även om Moskva förblir en viktig partner.

ANNONS

Genom att besöka regionen trots en hektisk internationell agenda, avser Emmanuel Macron att ”stödja suveräniteten och önskan att diversifiera partnerskap som uttrycks av båda länderna.”

Specifikt syftar han till att stärka bilaterala ekonomiska band, samarbete i stora klimatfrågor och Frankrikes ”inflytandediplomati” med unga.

I Uzbekistan, Centralasiens folkrikaste land med cirka 35 miljoner invånare och en långvarig enstöring, kommer Emmanuel Macron att kompensera för nästan 30 års frånvaro, ingen fransk president har besökt sedan 1994.

Senast

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Missa inte

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto och vann ett silver och ett brons från stafetterna. Hon hade också planerat att tävla...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen om hur det som började som en romans förvandlades till en mardröm. Hennes pojkvän, rumpdoktorn Fredrik...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...

Uppgifter: Redo att dumpa tolv spelare

Manchester United står inför stora förändringar under den nya ägaren sir James Ratcliffe, som har som mål att reformera klubben och återställa ekonomin. Detta...

Hur går det i kriget? – ställ dina frågor här

Två år har gått sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.  Men hur går det egentligen för de stridande? Vad väntas hända på årsdagen av...