Exklusivt innehåll:

Dubbla loggor i rutan – SVT: ”Kan bli 100 000”

Under fredagens genrep inför den fjärde deltävlingen...

Nobbade Göteborg – och vann 1,5 miljoner kronor

Hoppryttaren Malin Baryard Johnsson vann nyligen en femstjärnig GP-hoppning...

Ny urspårning på Malmbanan

Malmtåget, som var tomt, spårade ur vid Vassijaure, nära...

Maidan Square: ”En ganska blygsam ukrainsk protest vände revolution”

I november var det 10 år sedan starten av Maidan-revolutionen som avsatte den pro-ryska presidenten Viktor Janukovitj.

ANNONS

Den 21 november 2013 meddelade Janukovitj att han skrinlade ett avtal om att föra landet närmare EU och istället skulle fördjupa banden med president Vladimir Putins Ryssland.

Upprörda folkmassor fyllde snart Independence Square, eller Maidan Square, för fredliga protester mot regeringen. Senare, efter att kravallpolisen använde kniplar och tårgas för att skingra folket, slog demonstranter upp tältläger med barrikader, självförsvarsenheter och banderoller med revolutionära slagord. Som svar på polisens våld anslöt sig hundratusentals till demonstrationerna i början av december.

Motståndet nådde en klimax i februari 2014, när polisen släppte lös ett brutalt tillslag mot protesterna och dussintals människor dödades mellan den 18 och 21 februari, många av polisens krypskyttar. Ett europeiskt förmedlat fredsavtal mellan regeringen och protestledare föreställde bildandet av en övergångsregering och ett tidigt val, men demonstranter tog senare regeringsbyggnader och Janukovitj flydde till Ryssland.

Det ukrainska institutet för nationella minnen sa att 107 människor dödades i upproret som blev känt som ”Maidan-revolutionen” eller ”värdighetens revolution”.

Euronews bad flera personer i Kiev under dessa månader att dela med sig av sina minnen av revolutionen.

”Jag tror att då, faktiskt, för varje ukrainare fanns det inte ens ett val att lämna eller inte för varje medveten ukrainare. Vi visste vad vi ville, och vi förstod att vår regering, Janukovitj, på något sätt bestämde sig för att lura oss. Till en början, han berättade för oss att det är så vi skulle ha en väg till europeisk integration, och sedan undertecknade han vid ett tillfälle några nya avtal med Ryssland. Och vi förstår att vi inte flyttar dit vi vill, ”mindes den Kiev-baserade dokumentärfilmaren. Marina Chankova.

ukrainsk historiker Yevhenii Monastyrskyi berättade för Euronews att han befann sig i Kiev i början av Euromaidan eftersom han hade kommit till huvudstaden för en vetenskaplig konferens.

”Jag gick sedan ut för att se vad som hände i centrum. Och det här är det första ögonblicket som jag minns mycket väl: en liten grupp studenter samlades den första natten på Independence Square, och sedan den andra och tredje dagen såg bara andra som gick med dem,” Yevhenii sa.

De första som uttryckte sitt missnöje i centrala Kiev var mestadels unga människor. Protesten var fredlig, men efter några dagar beslutade myndigheterna att skingra demonstranterna och motiverade deras handlingar med att en julgran planerades att installeras på det centrala torget.

”Händelserna som fastnade för mig ägde rum den 30 november: studenter misshandlades”, erinrade sig Marcy Shore, en specialist i östeuropeisk historia vid Yale University i USA. ”De flesta på torget var unga eftersom de hade mest att förlora. Europa stod dem nära, och Euromaidan i november 2013 tillhörde den här generationen.”

Enligt Marcy ShoreViktor Janukovitj räknade med att massakern på studenter skulle skrämma deras föräldrar och tvinga dem att ta bort sina barn från torget.

”Och så hände något oväntat: istället för att ta barnen från gatan, gick föräldrarna med dem”, sa Shore.

Efter spridningen av studentprotesten ”sa många människor, du vet, jag gick och la mig i Kiev, jag vaknade upp i Moskva”, mindes Atlantic Councils bidragsgivare Peter Dickinson.

”Och vid den tidpunkten växte protesterna massivt. Så det här var den 1 december 2013. Och inom några timmar, nästa dag, hade du nästan en miljon människor på gatorna i centrala Kiev. Byggnader ockuperades. En permanent tältstad etablerades på Maidan. Och vad som hade varit en ganska blygsam proteströrelse hade blivit en revolution, i grund och botten”, sa Dickinson.

Sergio Cantone drev Euronews Kiev-byrå på den tiden.

”Det var extremt kallt och de brände däcken. Demonstranterna brände däcken och sedan även molotovcocktailarna. Och jag minns den här typen av nästan, om jag får säga så, legendarisk. Jag har en slags legendarisk känsla, mytologisk känsla . Det var isens och eldens krig eftersom de två sakerna var tillsammans.” Kanton kom ihåg.

”Och så, naturligtvis, bedövningsbomberna som användes av Berkut för att hålla tillbaka protesten. Ljudet av bedövningsbomber”, tillade han och syftade på kravallpolisen.

”De flesta jag pratade med vid den tiden ansåg att det var ett avgörande ögonblick för Ukraina när det gäller hur det skulle utvecklas, vilken typ av stat det skulle bli. Skulle det bli ett europeiskt land eller drabbas av en auktoritär stat av sovjetisk typ? Det var ett civilisationsval”, sa Peter Dickinson.

ANNONS

”Tanken var att bli av med ett orättvist, omoraliskt och korrupt system,” Kanton sa.

I januari sköts tre demonstranter ihjäl, de första dödsfallen i protesterna.

Sedan, mellan den 18 och 20 februari, dödades dussintals människor i sammandrabbningar med polisen i staden, revolutionens mest tragiska dagar.

”Inför våra ögon dödades människor i stadens centrum av våra myndigheter. Tja, det var den typen av vändpunkt som orsakade ännu mer upprördhet. Och i det ögonblicket, det ukrainska folket i allmänhet, och så mycket som de kände senare, förstod att nej, vi kommer att gå till slutet, vi kommer att gå till slutet, och ingen var rädd.” Marina Chankova sa.

”Antagligen var massmorden utformade för att skingra folkmassan. De var utformade för att skrämma ukrainare och skicka ut dem. Det jag såg när jag kom ner och började gå mot Maidan var ett stort hav av mänsklighet som gick mot ukrainarnas Maidan. Och människor bar på flaskor med vatten, mediciner, rockar, mat, allt de hade, och för att gå och se om de kunde hjälpa till. Så morden fick precis motsatt effekt.” Dickinson återkallade.

ANNONS

”Människor var djupt chockade och traumatiserade, men de var väldigt beslutsamma och deras svar på dessa massmord var, nej, vi kommer inte, vi kommer inte fly, vi kommer inte att springa, vi kommer att gå, vi kommer att konfrontera detta hot mot alla våra nation, vårt oberoende, vår demokrati”, tillade han.

”Majdan-skjutningarna var den största chocken under alla dessa månader,” Yevhenii Monastyrskyi sa.

”En sådan sak kan ingen förlåta. Den långa resan med att bygga upp det civila samhället, som började i början av 2000-talet, nådde sin första höjdpunkt just i februari 2014, när det stod klart att vi, medborgare i Ukraina, civilsamhället, hade nådde en punkt där vi inte längre kunde samexistera med den här regeringen och något måste förändras”, påminde det Yevhenii.

”Detta är denna mycket långa rörelse för att skapa ett civilt samhälle, som började i början av 2000-talet. Vi nådde den här första toppen, faktiskt, i februari det fjortonde året, när det stod klart att vi är medborgare i Ukraina. Civilsamhället har nått den punkt där vi inte längre kan samexistera med denna regering och något måste förändras.”

Efter Janukovitjs avsättning svarade Ryssland i mars 2014 genom att olagligt annektera Ukrainas Krimhalvö. Sedan inledde separatiststyrkor med stöd av Moskva ett uppror i den östra Ukraina regionen känd som Donbas, som växte till en långvarig konflikt och lämnade tusentals döda.

ANNONS

Slutligen, i februari 2022, startade Putin sitt krig som fortsätter till denna dag, med tiotusentals döda på båda sidor mitt i Europas största konflikt sedan andra världskriget.

Ukrainare hade 2013 velat att landet skulle ingå ett avtal med EU, men Putin pressade Janukovitj att dra sig ur i sista minuten. Ukrainska ledare som följde efter var mer ivriga än någonsin att föra in Kiev i den västra fållan.

Trots olyckorna har Ukraina blivit mer enat än under sina 32 år av självständighet och har närmat sig EU, USA och västvärlden i allmänhet – ett resultat som Putin hade försökt förhindra. Idag, under president Volodymyr Zelenskyy, har landet vunnit brett stöd och beundran mitt i den ryska invasionen.

Senast

Dubbla loggor i rutan – SVT: ”Kan bli 100 000”

Under fredagens genrep inför den fjärde deltävlingen...

Nobbade Göteborg – och vann 1,5 miljoner kronor

Hoppryttaren Malin Baryard Johnsson vann nyligen en femstjärnig GP-hoppning...

Ny urspårning på Malmbanan

Malmtåget, som var tomt, spårade ur vid Vassijaure, nära...

Gunilla Persson: ”När jag öppnade dörren fick jag mitt livs chock”

Hollywoodfrun Gunilla Persson, 65, är van att...

Missa inte

Dubbla loggor i rutan – SVT: ”Kan bli 100 000”

Under fredagens genrep inför den fjärde deltävlingen...

Nobbade Göteborg – och vann 1,5 miljoner kronor

Hoppryttaren Malin Baryard Johnsson vann nyligen en femstjärnig GP-hoppning...

Ny urspårning på Malmbanan

Malmtåget, som var tomt, spårade ur vid Vassijaure, nära...

Gunilla Persson: ”När jag öppnade dörren fick jag mitt livs chock”

Hollywoodfrun Gunilla Persson, 65, är van att...

Avgjorde med 36 sek kvar i sudden

Färjestad vann mot Örebro efter en dramatisk match som...

Kvinna överfallen av maskerade knivmän

Minst fem polispatruller med ledningsbefäl och sökhund har under lördagskvällen haft en insats vid Bärby utanför Uppsala. Detta efter att en kvinna i 20-årsåldern larmat...

SVT:s svar om Scarlets skräcknummer i Mello – och Scarlets egna ord: ”Skitviktigt”

Ambitionen är att vara mer spöklika än skräckinjagande. Men vid en första anblick av metalduon Scarlet, som är med i Melodifestivalens fjärde...

Blytung seger i botten: HV71 sänkte Frölunda

Frölunda har varit en segermaskin på sistone och deras senaste förlust går att spåra tillbaka nio omgångar då de förlorade mot Örebro med 2-1....

”Väldigt fint att veta att kriget inte är glömt”

En enorm folkmassa samlades vid Sergels torg i Stockholm på lördagseftermiddagen, många med ukrainska flaggor virade omkring sig eller viftande i luften. Manifestationen...

Prinsessan Sofie Louises nya bild med svenskdetalj

Med Bamse-nallen i högsta hugg och busig blick firar prins Johan av Malaysia sina första sju månader i livet. Fotograf är hans mamma, den...

Alexei Navalnyjs kropp överlämnades till sin mamma, bekräftar medhjälparen

Alexei Navalnyjs team och familj har anklagat de...