Exklusivt innehåll:

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

Matthew Perry, Emmy-nominerad ”Friends”-stjärna, död vid 54 år

Show business-sajten TMZ rapporterade att tv-stjärnan uppenbarligen hade drunknat i sitt hem i Los Angeles.

ANNONS

”Friends”-stjärnan Matthew Perry, den Emmy-nominerade skådespelaren vars sarkastiska, men älskvärda Chandler Bing var bland tv:s mest kända och mest citerade karaktärer, har dött vid 54 år.

Skådespelaren hittades död av en uppenbar drunkning i sitt hem i Los Angeles i lördags, enligt Los Angeles Times och kändiswebbplatsen TMZ, som var först med att rapportera nyheten. Båda butikerna citerade icke namngivna källor som bekräftar Perrys död.

”Matthew var en otroligt begåvad skådespelare och en outplånlig del av Warner Bros. Television Group-familjen”, säger företaget i ett uttalande. ”Inverkan av hans komiska geni märktes över hela världen, och hans arv kommer att leva vidare i så mångas hjärtan. Det här är en hjärtskärande dag, och vi sänder vår kärlek till hans familj, hans nära och kära och alla hans hängivna fans.”

Perrys publicister och andra representanter svarade inte omedelbart på meddelanden från Associated Press som sökte kommentarer.

Ombedd att bekräfta polisens svar på vad som angavs som Perrys hemadress, sa LAPD-officer Drake Madison till AP att poliser hade åkt till det blocket ”för en dödsutredning av en man i 50-årsåldern”.

Perrys 10 säsonger på ”Friends” gjorde honom till en av Hollywoods mest kända skådespelare, med Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matt LeBlanc, Lisa Kudrow och David Schwimmer som en vängrupp i New York.

Som Chandler spelade han den kvicktänkta, osäkra och neurotiska rumskamraten till LeBlancs Joey och en nära vän till Schwimmers Ross. Under seriens kapningar kunde han räknas som att han hörde av sig med en rad som ”Kan det här vara mer besvärligt?” eller en annan vältajmad skämt.

Perry var öppen om sin långa och offentliga kamp med missbruk och skrev i början av sin memoarbok för 2022 miljoner sålda: ”Hej, jag heter Matthew, även om du kanske känner mig under ett annat namn. Mina vänner kallar mig Matty. Och jag borde vara död.”

”Vänner” sprang från 1994 till 2004 och vann en Emmy-pris för bästa komedi 2002. Skådespelarna slog sig särskilt samman för senare säsonger för att få en lön på 1 miljon dollar per avsnitt för varje.

I ”Vänner”-finalen är Chandler gift med Coxs Monica och de har en familj, vilket återspeglar resan för huvudrollen från singel New York-bor som försöker reda ut sina liv till flera av dem gifta och bilda familjer.

Serien var en av tv:s största hits och har fått ett nytt liv – och funnit en överraskande popularitet hos yngre fans – de senaste åren på streamingtjänster.

Vänner, älskare och den stora fruktansvärda saken.

Perry beskrev att han läste ”Friends”-manuset för första gången i sin memoarbok, ”Friends, Lovers and the Big Terrible Thing”.

”Det var som om någon hade följt mig runt i ett år, stulit mina skämt, kopierat mina manér, fotokopierat min världströtta men kvicka syn på livet. En karaktär som stack ut för mig: det var inte det att jag trodde att jag kunde ”spela” Chandler. Jag ”var” Chandler.”

Okänd vid den tiden var den kamp Perry hade med missbruk och en intensiv önskan att behaga publiken.

”’Vänner’ var enormt. Jag kunde inte äventyra det. Jag älskade manuset. Jag älskade mina medskådespelare. Jag älskade manusen. Jag älskade allt med showen men jag kämpade med mitt missbruk som bara ökade min känsla av skam”, skrev han i sin memoarbok. ”Jag hade en hemlighet och ingen kunde veta.”

”Jag kände att jag skulle dö om livepubliken inte skrattade, och det är säkert inte hälsosamt. Men jag kunde ibland säga en replik och publiken skulle inte skratta och jag svettades och fick ibland kramper,” Perry skrev. ”Om jag inte fick det skratt jag skulle få, skulle jag skrämma mig. Jag kände det varje kväll. Det här trycket lämnade mig på en dålig plats. Jag kände också till de sex personerna som gjorde den showen, bara en av dem var sjuk.”

Han påminde sig i sina memoarer att Aniston konfronterade honom med att han var berusad när han filmade.

”Jag vet att du dricker”, kom han ihåg att hon sa till honom en gång. ”Vi kan känna lukten av det”, sa hon, på vad Perry kallade ett ”typ av konstigt men kärleksfullt sätt, och pluralen ”vi” slog mig som en slägga.

ANNONS

I förordet till Perrys memoarer beskrev Lisa Kudrow honom som ”pisk smart, charmig, söt, känslig, mycket rimlig och rationell.” Hon tillade, ”Den där killen, med allt han kämpade mot, var fortfarande där.”

En special för en HBO Max-återförening 2021 var värd av James Corden och gav ett stort intresse för att se skådespelarna tillsammans igen, även om programmet bestod av att skådespelarna diskuterade showen och inte var en fortsättning på deras karaktärers berättelser.

Perry fick en Emmy-nominering för sin ”Vänner”-roll och ytterligare två för framträdanden som biträdande rådgivare i Vita huset i ”The West Wing”.

Perry hade också flera anmärkningsvärda filmroller, med huvudrollen mot Salma Hayek i rom-com ”Fools Rush In” och Bruce Willis i kriminalkomedin ”The Whole Nine Yards”.

Han arbetade konsekvent efter ”Vänner”, dock aldrig i en roll som gav honom så mycket uppmärksamhet eller beröm.

ANNONS

2015 spelade han Oscar för en CBS-reboot av ”The Odd Couple” som sändes i två säsonger. Han berättade för AP att att spela Oscar Madison, karaktären som ursprungligen gjordes känd i 1960-talets serie av Walter Matthau, var en ”drömroll”. Han sa också att han var förvånad över hur mycket han tyckte om att bli filmad igen inför en livepublik.

”Jag insåg inte att jag saknade det riktigt förrän det faktiskt hände, förrän vi faktiskt sköt piloten och det var en studiopublik där och jag insåg, ’Wow, jag gillar verkligen det här. Det här är trevligt'”, sa han. ”Du gör det lite för folket i publiken. Min prestation blev aldrig bättre än när det var publik där.”

Perry föddes den 19 augusti 1969 i Williamstown, Massachusetts. Hans far är skådespelaren John Bennett Perry och hans mamma, Suzanne, tjänstgjorde som pressekreterare för kanadensiska premiärministern Pierre Trudeau och är gift med ”Dateline”-korrespondenten Keith Morrison.

Senast

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

Missa inte

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...

ISW: Ukraina har lyckats avsevärt begränsa Rysslands aktiviteter i Svarta havet

Eftersom slutet av februari också markerar 10-årsdagen av...

Svenskt fiasko i Stockholm

Under måndagskvällen hölls "Skidskyttekampen" på Stockholms stadion, där de svenska lagen kämpade mot Norge, Tyskland och Frankrike. Efter kvalet startade de svenska lagen åtta...

Ungern säger ja till Sverige i Nato – detta händer nu

Vad händer nu?När det ungerska parlamentet nu har godkänt Sveriges Natoansökan ska protokollet skickas vidare till Ungerns president för signering. László Kövér är både talman...

Fortsatt inga konserter bokade på Ullevi i sommar

2022 och 2023 blev succéår för Ullevi med flera stora spelningar. 2024 väntas bli raka motsatsen. Våren och sommaren närmar sig med stormsteg,...