Exklusivt innehåll:

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin...

Moldavien röstar i lokala val när myndigheterna anklagar Ryssland för inblandning

Moldaver kommer att välja nästan 900 borgmästare och 11 000 kommunalråd för fyra år, inklusive topposter som borgmästaren i landets huvudstad Chisinau.

ANNONS

Moldaver röstar i rikstäckande lokalval på söndag då myndigheter säger att Ryssland har bedrivit ”hybridkrigföring” för att undergräva omröstningen i EU:s kandidatland.

Medan lokala val i Moldavien, ett land med cirka 2,5 miljoner människor beläget mellan Rumänien och Ukraina, vanligtvis inte skulle få mycket internationell uppmärksamhet, ger pågående anklagelser om rysk inblandning en geopolitisk dimension till omröstningen.

Söndagens omröstning kommer att välja nästan 900 borgmästare och 11 000 kommunalråd för en fyraårsperiod, inklusive nyckelposter som borgmästare i huvudstaden Chisinau. Omröstningen kommer att övervakas av cirka 1 500 nationella och internationella observatörer.

Två dagar före valet meddelade Moldaviens premiärminister Dorin Recean ett förbud mot kandidater från det pro-ryska chanspartiet. På fredagen publicerade Moldaviens nationella underrättelsetjänst en rapport som hävdade att Ryssland försökte ”påverka valprocessen” genom partiet. Cirka 600 kandidater kommer att beröras.

”Vi skyddar Republiken Moldavien från ett välorganiserat nätverk av kriminella. En organiserad kriminell grupp tas bort från valet, inte ett politiskt parti”, sa Recean på fredagen under en mediebriefing.

Underrättelse- och säkerhetstjänsten, SIS, hävdade i sin 32-sidiga rapport att Chanspartiet hade fått cirka 50 miljoner euro (53 miljoner dollar) i ryska pengar, som kanaliserades av den exil moldaviske oligarken Ilan Shor och användes för att destabilisera landet och ” köpa” väljare i söndagens val.

Shor, som är bosatt i Israel och dömdes i sin frånvaro i april till 15 års fängelse på grund av anklagelser om bedrägeri, reagerade på partiets förbud i ett Facebook-inlägg och kallade det ett ”oöverträffat, olagligt, maktövergrepp” och gav en lista över alternativ kandidaternas rekommendationer.

Moldaviens president Maia Sandu tog upp partiets förbud på söndagen i Chisinau och sa till reportrar att ”val handlar om demokrati och efterlevnad av lagen. De som inte följer lagen, mutar väljare, använder illegala pengar – uppfyller inte demokratiska standarder.”

Utanför en vallokal i huvudstaden på söndagen sa pensionären Anatol Mosanu att han röstade för ett ”bättre liv, bättre vägar … för att morgondagen ska bli bättre än idag.”

”Vi förväntar oss alla … att våra barn i framtiden inte kommer att lämna den här platsen, och vi kommer att vara omgivna av våra barn, våra barnbarn,” sade han och syftade på det höga antalet moldavaner som flyttar utomlands för bättre löner och arbetsvillkor.

Cristian Cantir, en moldavisk docent i internationella relationer vid Oakland University, sa att även om söndagens val handlar ”mycket mycket om lokala frågor”, så är de ”också viktiga geopolitiskt.”

”Moldova fortsätter att vara ett mycket polariserat land ur en geopolitisk synvinkel”, sa han till Associated Press. ”Debatten kommer verkligen att hänga på pro-EU och anti-EU meddelanden.”

Cantir tillade att den ”ganska fördömande” SIS-rapporten innehöll ”mycket bevis som tyder på att Shor i synnerhet har arbetat med Kreml för att undergräva valprocessen.”

I slutet av oktober blockerade moldaviska myndigheter dussintals ryska mediasajter, inklusive stora sådana som Russia Today, och anklagade dem för att driva ”desinformationskampanjer” mot Moldavien.

Dagar senare fick sex lokala tv-stationer som påstås ha anknytning till Shor och en annan exil-oligark, Vladimir Plahotniuc, sina sändningslicenser upphävda på grund av att de också genomförde desinformationskampanjer inriktade på att ”påverka de lokala valen” och ”främja geopolitiska berättelser” till förmån för av Ryssland.

Både Shor och Plahotniuc lades till på sanktionslistorna förra året av USA och Storbritannien.

Sedan Ryssland inledde en fullskalig invasion av Ukraina den 24 februari 2022, har Moldavien som inte är medlem i Nato ställts inför en långdragen rad problem, inklusive en allvarlig energikris efter att Moskva dramatiskt minskade gastillgången i vintras, skyhög inflation och flera incidenter. av missilskräp som hittats på dess territorium från kriget i grannlandet Ukraina.

Shor var chef för det Rysslandsvänliga Shor-partiet, som förklarades författningsstridigt i juni av Moldaviens författningsdomstol. Det beslutet kom efter att partiet hållit månader långa protester mot den provästliga regeringen, som anklagade partiet för att försöka destabilisera landet.

ANNONS

I februari skisserade Sandu en påstådd komplott från Moskva för att störta Moldaviens regering för att ställa nationen ”till Rysslands förfogande” och att spåra ur den från dess väg att en dag gå med i EU. Ryssland förnekade anklagelserna.

Moldavien, en före detta sovjetrepublik, beviljades EU-kandidatstatus den 23 juni 2022, samma dag som Ukraina.

”Ryssland har alltid försökt att undergräva demokratiska val i Moldavien, särskilt i ett försök att spåra ur strävan efter europeisk integration”, sa Cantir. ”Vi får se i vilken utsträckning de har varit framgångsrika.”

Senast

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin...

Missa inte

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...

Ukrainas krig: Två dödade när Ryssland fortsätter att slå sig söderut och österut

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Svenskens agerande väcker avsky i Italien

Emil Holm, den 23-årige landslagsbacken från Sverige, har hamnat i centrum för uppmärksamheten i Italien efter en kontroversiell händelse under en match mot Milan....

15-åringens svar till beställarna: ”Hundra”

Ismail ”Jordgubben” Abdos mamma mördades i sitt hem i Gränby i Uppsala i september förra året. Mordet har kallats startskottet på den våldsvåg som...

Ny säsong av ”Paradise”

Det var efter Expressens avslöjande om misstänkta övergrepp som ”Paradise hotel” säsong 15 ställdes in – och ersattes av ”Paradise” under hösten 2022.Serien hade...

Ungerns opposition leder protest mot Orbáns ledarskap

Oppositionsledare demonstrerade mot Viktor Orbáns regering i Budapest...