Exklusivt innehåll:

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Montenegros nya regering tar makten, tittar på EU-medlemskapet

Montenegros nya regering har äntligen tagit makten efter att ha säkerställt stödet från en antivästlig allians som har krävt närmare förbindelser med Kreml. Men Ursula von der Leyen sa att landet fortfarande är en föregångare bland kandidaterna för EU-medlemskap.

ANNONS

Efter månader av förhandlingar fick Montenegros premiärminister Milojko Spajic äntligen sin nya koalitionsregering godkänd i gryningen på tisdagen.

Men den tillträdande regeringen ledd av den 36-årige ledaren för det proeuropeiska, mittenpartiet ”Europe Now!” är en besvärlig koalition, eftersom den nya regeringen endast bildades med stöd av en antivästlig, pro-rysk allians.

”Europe Now!”, ett ungt parti som bildades 2022 och förespråkade att Montenegro skulle gå med i Europeiska unionen, fick 26 % av rösterna i parlamentsvalet i Montenegro i juni efter att ha lovat väljarna högre löner och pensioner och ekonomiska reformer.

Spajic utsågs till Montenegros premiärminister i augusti, då han säkrade rösterna från 46 deputerade av totalt 81, med 19 röster emot honom, en avstod från att rösta och de andra var frånvarande. Men fram till nu hade han inte lyckats hitta tillräckligt många allierade för att bilda en ny regering under hans ledning.

Han fick äntligen stöd av alliansen ”For the Future of Montenegro”, vars ledare Andrija Mandic tidigare hade kritiserat Montenegros NATO-medlemskap och efterlyst närmare förbindelser med Ryssland. Han var också emot att skilja sig från Serbien i en folkomröstning 2006.

Ett villkor för gruppens stöd till Spajics koalitionsregering var att Mandic skulle väljas till parlamentets talman, en roll som bekräftades på måndagen till oppositionens bestörtning.

På måndagen försökte Spajic övertyga parlamentariker att stödja sin nya koalitionsregerings program genom att säga: ”Vårt mål är att göra Montenegro till Balkans Schweiz, Europas Singapore.”

Men oppositionen, Montenegros demokratiska parti för socialister, beklagade att den nya regeringen skulle vara långt ifrån vad Spajic hade lovat.

”Montenegro har nu en anti-europeisk, anti-montenegrinsk och pro-rysk regering”, sade partiets ordförande Danijel Zivkovic.

Hundratals oppositionsanhängare som viftade med montenegrinska flaggor arrangerade en protest framför parlamentsbyggnaden i huvudstaden mot den nya regeringen på måndagen.

I koalitionsavtalet ingår också villkoret att de proserbiska grupperna ska ansluta sig till regeringen inom ett år med sina regeringsministerier.

Montenegro är fortfarande EU:s ”frontrunner”

Trots tidigare rekommendationer från EU-tjänstemän som säger att Spajic bör undvika att införa anti-NATO, antivästliga politiska grupper i sin regering, sa EU-kommissionens högsta tjänsteman Ursula von der Leyen till Spajic på tisdagen att han borde driva på med Montenegros integrationsprocess för Europeiska unionen.

”Montenegro har under lång tid varit det mest avancerade landet på västra Balkan på EU-anslutningsvägen och jag är glad att se att ni är fast beslutna att behålla … positionen”, sa von der Leyen efter samtal med president Jakov Milatovic.

”Mitt första budskap är att jag välkomnar att ni nu bör vara helt fokuserade på uppgiften med anslutningsmålet”, tillade hon. ”Tillsammans borde vi gå den sista milen nu, ta den över mållinjen.”

Von der Leyen träffade Spajic och andra montenegrinska tjänstemän under en turné i länder på västra Balkan som strävade efter att gå med i 27-nationsunionen. Von der Leyen besökte Nordmakedonien och Kosovo före Montenegro och är planerad att resa till Serbien senare på tisdagen.

Senast

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Missa inte

Attack i östra Libanon

Sedan kriget i Gaza bröt ut, efter terrorstämplade Hamas...

Ät rätt fett – minska risken för allvarliga sjukdomar: ”Lång rad hälsoeffekter”

Publicerad: 26 feb 2024, kl 11:00 Premium Vill du...

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten PET. I ett pressmeddelande skriver den danska polisen att det inte finns tillräckliga skäl att driva...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons hotellrum i Växjö – morgonen efter Melodifestivalen, något som Expressen då kunde avslöja. Kronofogden fick...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...