Exklusivt innehåll:

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Moskva hotar att konfiskera EU:s tillgångar, väst utvidgar kriget till Asien

Alla de senaste händelserna från kriget i Ukraina.

Moskva hotar att konfiskera europeiska tillgångar i Ryssland

ANNONS

En ledande tjänsteman i Ryssland har varnat att hans land kommer att beslagta tillgångar som tillhör EU-stater om blocket ”stjäl” frysta ryska medel.

På fredagen sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att Bryssel arbetar på ett förslag om att använda konfiskerade ryska pengar för att hjälpa till att återuppbygga Ukraina.

Vyacheslav Volodin, talman för det ryska parlamentets underhus, skrev på Telegram och kallade EU:s planer ”en stöld av vårt lands frysta tillgångar för att fortsätta militarisera Kiev.”

”Konfiskerade tillgångar som tillhör ovänliga länder kommer att vara mycket större än våra frysta resurser i Europa”, sade han och antydde att EU hade mer att förlora.

Europeiska unionens ledare har stött ett förslag om att använda miljarder euro i oväntade skatter från ryska tillgångar bundna i väst för att återuppbygga Ukraina.

Tillgångarna har varit frusna sedan februari 2022 när västvärlden införde en rad sanktioner för att lamslå Rysslands förmåga att finansiera kriget mot Ukraina, framför allt genom att blockera centralbankens tillgång till dess valutareserver.

Dessa insättningar är värda 211 miljarder euro över EU:s territorium, med över 180 miljarder euro som enligt uppgift innehas av Euroclear, ett Brysselbaserat finansiellt tjänsteföretag.

Väst försöker utöka Ukrainas krig till Asien, hävdar den ryska försvarsministern

Sergei Shoigu har anklagat Washington för att vilja skapa instabilitet i Asien när han talade vid Xiangshan Forum, Kinas största militära diplomatievenemang.

”Efter att ha provocerat fram en akut kris i Europa försöker väst att utvidga krispotentialen till Asien-Stillahavsområdet”, citerade den ryske försvarsministern av statliga medier.

Han sa att Nato höll på att bygga upp sina styrkor i regionen, öka omfattningen av sina militära övningar och driva en kapprustning.

”Västlandets hållning gentemot Ryssland utgör en risk för en direkt konflikt mellan kärnvapenmakter, vilket skulle få katastrofala konsekvenser”, sade Shoigu.

Han anklagade också Washington för att försöka använda klimatförändringar och naturkatastrofer som en ursäkt för ”humanitära interventioner”.

Shoigu tillade att Moskva var redo för samtal om en lösning av kriget i Ukraina efter en konflikt och ”samexistens” med väst, men västländerna behövde sluta söka Rysslands strategiska nederlag.

Stora ukrainska drönare nedskjutna av Ryssland

Ryska luftvärn fångade 36 ukrainska drönare över Svarta havet och Krimhalvön under natten till lördagen, uppgav Rysslands försvarsministerium på söndagen.

Lokala myndigheter i Rysslands södra Krasnodar-region som gränsar till Svarta havet sa att en brand bröt ut vid ett oljeraffinaderi tidigt på söndagen, men angav inte orsaken.

”Orsakerna till händelsen håller på att fastställas”, heter det i ett uttalande från lokala myndigheter, bland påståenden i lokala medier att den orsakades av en drönare.

Drönarangrepp och beskjutning på de ryska gränsregionerna och det Moskva-annekterade Krim är en regelbunden företeelse. Ukrainska tjänstemän erkänner aldrig ansvaret för attacker mot ryskt territorium eller Krimhalvön.

I Ukraina uppgav landets flygvapen i söndags att de hade skjutit ner fem iransktillverkade Shahed-drönare som sprängts av Ryssland under natten.

ANNONS

Med undantag för några undantag orsakar de flesta anfallen från Kiev nästan alltid inga dödsoffer eller skador och avlyssnas ofta av ryskt luftförsvar. Så vad är då syftet med Ukrainas drönarkrig mot Ryssland? Läs mer om den här historien nedan.

Tusentals ukrainare springer för att fira minnet av de dödade i krig

Omkring 2 000 ukrainare sprang ett enkilometerslopp på söndagen i Kiev, klädda i haklappar som visade namnet på en person istället för ett nummer.

Varje löpare valde en person som de dedikerade sin löpning till. Makar, barn, vänner, syskon, grannar och kollegor sprang efter någon de kände som antingen dödades, togs till fånga eller skadades under Rysslands pågående krig i Ukraina.

Publiken hejade löparna och många i publiken grät i väntan på deltagare i mål. Mitt i den livliga bakgrunden av ukrainska sånger blandades glädje och sorg i luften medan livet fortsatte trots kriget.

Arrangörerna av löpningen kallade det ”Världens längsta maraton” – ”eftersom inget lopp har varat så länge som Ukraina har kämpat för sin frihet.”

ANNONS

Omkring 13 000 människor över hela världen registrerade sig för evenemanget. De som tävlade på distans kunde springa vilken distans de ville och uppmanades att skriva om det på sociala medier.

Volodymyr Rutkovskyi, en 31-årig veteran, fullföljde banan gående. I mitten av juni ådrog han sig en svår skada när en rysk projektil träffade hans högra ben under Ukrainas motoffensiv i Zaporizhzhia-regionen.

Efter månader av rehabilitering använder han nu en protes och deltog i evenemanget för att hylla två fallna kamrater, Zheka och Tykhyi, som dödades i östra Ukraina.

”De gjorde mycket för vårt land, och tyvärr kunde de ha gjort mycket mer om de levt,” sa han. ”Men deras kamp fortsätter. Vi kommer att göra allt för dem och till deras ära.”

Senast

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Missa inte

Sålde för dåliga munskydd

Förvaltningsrätten i Karlstad dömer Dollarstore för att ha sålt...

Odds i underkant – avslag på favoriten

I helgens omgångar finns det blandat utbud av matcher...

Dansk polis lägger ner

Utredningen har letts av Köpenhamnspolisen och den danska underrättelsetjänsten...

Kronofogden slår tillbaka mot Gunilla

Den 18 februari slog Kronofogden till på Gunilla Perssons...

10 guldkorn på Mallorca: Denise Rudbergs pärlor

Författaren Denise Rudberg tillbringade somrarna på Mallorca med sin pappa från fem års ålder – en tradition som hon fortsatte med när hon fick...

Polska bönder blockerar stora motorvägar i protest mot EU:s regler

Bönder i Polen blockerade på söndagen en stor...

Missar resten av säsongen – efter knivincident

Nykvarn har förlorat sina två senaste matcher och ligger nu nära nedflyttningsstrecket i innebandyns högsta liga SSL. Laget har bara fyra poäng ner till...

Palestinas statsminister avgår

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh och hans regering avgår. Det rapporterar Reuters som skriver att Shtayyeh har lämnat in sin avskedsansökan.Sky News Arabic rapporterar att...

Ukrainas krig: Två dödade när Ryssland fortsätter att slå sig söderut och österut

De senaste uppdateringarna från kriget i Ukraina. ...

Svenskens agerande väcker avsky i Italien

Emil Holm, den 23-årige landslagsbacken från Sverige, har hamnat i centrum för uppmärksamheten i Italien efter en kontroversiell händelse under en match mot Milan....