Exklusivt innehåll:

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

Möt afghanerna som gör Europa till sitt hem efter talibanernas maktövertagande

Sex månader efter talibanernas övertagande av Afghanistan kommer vi ikapp fyra afghaner som flydde och har gjort Europa till sitt nya hem.

Atefa, Reza, Zahra och Farid är bland tiotusentals som flygs till Europa i efterdyningarna av den 15 augusti 2021.

Många försöker anpassa sig till livet i sitt hörn av Europa, samtidigt som de oroar sig för dem de lämnat efter sig i Afghanistan.

Några av dem som undkom fruktar repressalier mot sina familjer på grund av deras samarbete med västerländska regeringar.

Utöver det utvecklas en allt värre humanitär kris, med afghaner som lider av hunger under en oförlåtlig vinter.

Talibanernas återkomst drev ut miljarder dollar i internationellt bistånd ur landet, vilket förde ett redan fattigt och krigshärjat land ytterligare i problem.

Atefa Hesary, Frankrike

Atefa Hesary arbetade som konstnär för Institut Français i Kabul fram till talibanernas maktövertagande.

Med hjälp av den franska regeringen evakuerades hon 10 dagar senare på ett franskt militärplan till Abu Dhabi.

Hon bor nu i Montreuil — i förorten till den franska huvudstaden Paris — där hon ingår i ett kollektiv för konstnärer i exil.

”Jag fortsätter mina övningar på teater,” sa Hesary till Euronews. ”Teatrarna i Frankrike hjälper mig.”

”Fransmän är snälla och älskar konst,” sa hon.

Men som den enda medlemmen av hennes familj som bor i Frankrike är livet, säger hon, inte lätt.

”Jag saknar allt från Afghanistan, min familj, mina vänner, minnen, gatorna och allt överallt”, sa hon.

”Min kropp är här men mitt sinne och mitt hjärta är fortfarande i Afghanistan,” tillade hon. ”Det är svårt att lämna ditt land, ditt hemland, din familj och allt och komma till ett nytt land med ett nytt språk och ny kultur.”

Erfarenheterna för afghanska asylsökande i Frankrike har skiljt sig avsevärt beroende på hur de kom till landet. Afghaner som transporterades med luft från Kabul har fått sina anspråk påskyndade medan många av dem som har nått Europa landvägen – en lång och farlig resa – har hamnat hemlösa och levt i provisoriska läger.

”Den försämrade humanitära situationen i Afghanistan sammanfaller med ökande hot mot rätten till asyl i Europa, inklusive för afghanska medborgare i behov av skydd”, säger Olivia Sundberg Diez, policy- och påverkansrådgivare för Internationella räddningskommittén. berättade för The New Humanitarian.

Reza Omid, Tyskland

I Afghanistan arbetade Reza Omid som övervaknings- och utvärderingsansvarig för en tysk NGO.

29-åringen är medlem av minoritetsgruppen Hazara som förtrycktes under den tidigare talibanregimen.

När talibanerna tog över ordnade hans NGO asyl i Tyskland, men de hade inte en chans att bli evakuerade med flyg innan USA:s tillbakadragande.

Istället fick Omid och hans fru betala en smugglare för att hjälpa dem ta sig till Pakistan landvägen.

Medan han smugglades över flera talibankontrollpunkter på vägen till Pakistan bar han en burka för att de inte skulle stoppas vid checkpoints.

”Det var väldigt farligt”, sa han till Euronews.

De tillbringade en månad i Pakistan medan de väntade på att den tyska ambassaden skulle utfärda visum till dem. De flög från Islamabad till Tyskland den 14 oktober.

Omid bor för närvarande i delstaten Badan-Württermberg.

”Det viktigaste är att jag känner mig trygg”, säger han. ”Jag fick mycket respekt, stöd och mod från tyska vänner och människor i olika aspekter av mitt nya liv.”

Men det finns fortfarande oro för livet där hemma: hans bror är en framstående medborgarrättsaktivist och är kvar i Afghanistan.

”Mitt fokus är att förespråka och försöka rädda min bror som är allvarligt hotad”, sa han.

Omkring 20 000 afghaner väntar fortfarande på att bli evakuerade från Afghanistan till Tyskland, enligt Federal Office for Migration and Refugees. Många av dem arbetade för tyska styrkor eller byråer och är nu i riskzonen under den nya talibanregimen.

”Den nya utrikesministern är här skyldig att erbjuda tydlig och snabb hjälp”, säger Gökay Akbulut, parlamentsledamot från Vänsterpartiet (Die Linke).

Zahra Haidari, Irland

Zahra Haidari tjänstgjorde som domare i Kabul där hon hanterade fall som rör allmän säkerhet och korruption.

Hennes domstol var ansvarig för att fängsla flera medlemmar av talibanerna och Islamiska staten.

När talibanerna svepte över landet gömde sig Haidari, som var gravid, och hennes man i Balkhprovinsen i norra Afghanistan.

Paret evakuerades till Grekland med stöd av International Bar Association. I Grekland utfärdade irländska myndigheter visum för paret som anlände till Irland i början av december.

Vid ankomsten försågs de med hjälp från Röda Korset, samt från Irish Bar Association och Law Society. Grupperna representerar jurister i Irland och erbjöd hjälp till en grupp på tio kvinnliga afghanska domare.

Haidari och hennes man tillbringade två veckor på ett hotell i Waterford innan de fick boende i Dublin, där hon födde parets första barn i december.

Hon säger att det viktigaste är att de är på ”en säker och fridfull plats” och tillägger att ”irländare är väldigt snälla och vänliga”.

Hon skulle vilja fortsätta sitt arbete för rättvisa i Irland, antingen som ”domare eller advokat eller barrister eller kanske inom mänskliga rättigheter och internationell rätt”.

Men resten av hennes familj är kvar i Kabul och hon är mycket oroad över risken de möter från hennes arbete som domare.

Rory O’Neill, från Irish Refugee Council, talade med Euronews om utmaningarna som nyanlända afghaner står inför.

”Bostäder och tillgång till självständigt boende är de viktigaste frågorna som nyligen anlända afghaner står inför”, sade han.

”De vanliga andra barriärerna som språk, anställningsbara färdigheter och tillgång till arbetsmarknaden borde inte vara lika svåra, eftersom de flesta var i trygg anställning på hög nivå, innan förändringarna.”

Farid Ahmad Rahmani, Storbritannien

Farid Ahmad Rahmani tjänstgjorde som tolk vid den brittiska ambassaden när talibanerna intog Kabul i augusti förra året.

Tillsammans med sin fru och sex barn tillbringade han 19 timmar i väntan på Camp Baron, en militärbas som används av koalitionsstyrkor nära Kabuls flygplats.

”Folk stämplade,” sa han till Euronews. ”Alla ville komma in i lägret. Det var verkligen hemskt.”

Familjen flögs sedan med en Blackhawk-helikopter till Kabuls flygplats, där de väntade och slutligen gick ombord på ett brittiskt militärflyg till Dubai. De flög sedan till Birmingham och överfördes därifrån till Manchester för att genomföra en två veckor lång karantän.

Sedan dess har hans familj bott på ett hotell i Watford, utanför London medan de väntar på att permanent boende ska bli tillgängligt. Hans barn har börjat i lokala skolor – ”de var glada på sin första dag.”

”Jag tyckte att engelsmännen var väldigt generösa”, säger Rahmani. ”När vi lämnade Afghanistan kunde vi inte ta med oss ​​något och sedan vi kom har de hjälpt oss med allt vi behöver.”

Han saknar sin familj som fortfarande är i Afghanistan inklusive sin mamma och hans syster och där det plötsliga indraget av västerländsk finansiering har lett till masshunger. ”Jag var den enda som hjälpte dem med deras utgifter”, säger Rahmani.

Varje vardag ger Uncovering Europe dig en europeisk berättelse som går bortom rubrikerna. Ladda ner Euronews-appen för att få en daglig varning för detta och andra senaste nyheter. Den är tillgänglig på Apple- och Android-enheter.

Senast

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Missa inte

Rapport: Grupperna som hjälper gängen

Brottsförebyggande rådet, Brå, har nu gjort en studie av...

Elisas ord om omtalade ”juckvideon”: ”Det är bara jättekul”

Elisa Lindström är en av de som står för...

”Jag hoppas han blir glad när han vaknar”

Kristoffer Olsson spelar en viktig roll i FC Midtjylland...

Thailands nya plan för cannabis: Ska förbjudas

Det var den 9 juni 2022 som Thailand, som...

Marcus och Martinus tröttnade: ”Vi är inga problemskapare”

Redan innan den femte och sista deltävlingen är i hamn är Marcus och Martinus Gunnarsen, 22, favorittippade till att bli Sveriges bidrag i Eurovision...

Blev årets komet – chockade spelarna

På Halmstadtravet hölls den första V75-omgången utan barfotaförbud, vilket ledde till att favoriterna avlöste varandra under tävlingarna. Men i lopp nummer fem överraskade 21-åriga...

Politikern Søren Pape Poulsen är död

Danmark Publicerad 2 mar 2024 kl 17.38, uppdaterad kl 17.44Partilederen for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, har dött.Han blev 52 år gammal, rapporterar...

Gustafssons vågade skämt om Carl Philip i Melodifestivalen

Kronprinsessan Victoria hyllas som drottningStorasyster kronprinsessan Victoria kommer dock vara en del av lördagens Melodifestival. Hon besjungs nämligen som ”drottning Victoria” av Elecktra som...

Spansk turistgrupp våldtagen i Indien

Denna artikel publicerades ursprungligen på spanska En spansk turist...

Mästarna utslagna

IFK Göteborg försvarade titeln som Svenska Cupen-mästare genom att besegra AIK med 2-0 i finalen. Göteborg hade ett övertag från början av matchen och...