Exklusivt innehåll:

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Myanmars junta avrättar demokratiaktivister under internationellt ramaskri

Myanmars styrande junta har genomfört sina första avrättningar på nästan 50 år med hängningar av en före detta lagstiftare av National League for Democracy, en demokratiaktivist och två män som anklagats för våld efter landets militära maktövertagande förra året.

De avrättningar som tillkännagavs i måndags genomfördes trots världsomspännande vädjanden om nåd för de fyra politiska fångarna.

Den statliga tidningen Mirror Daily sa att de fyra planerade, regisserade och organiserade ”de våldsamma och omänskliga medbrottslingarna till terroristmord.”

Tidningen sa att de hängdes enligt fängelseförfaranden men sade inte när avrättningarna inträffade.

Phyo Zeya Thaw var en 41-årig före detta lagstiftare från den avsatta ledaren Aung San Suu Kyis parti och hade varit hiphopmusiker innan han blev medlem i den politiska rörelsen Generation Wave som bildades 2007.

Kyaw Min Yu var en 53-årig demokratiaktivist och en av ledarna för 88 Generation Students Group, veteraner från ett misslyckat folkuppror mot militärt styre 1988. Han hade redan tillbringat mer än ett dussin år bakom lås och bom för politisk aktivism innan han greps i Yangon i oktober förra året.

De andra två männen, Hla Myo Aung och Aung Thura Zaw, dömdes i mars 2021 för att ha torterat och dödat en kvinna som de trodde var en militärinformatör.

Fördömande från det internationella samfundet och människorättsgrupper

Västerländska regeringar, rättighetsgrupper och FN-experter kritiserade starkt beslutet att hänga männen.

”Den olagliga militärjuntan förser det internationella samfundet med ytterligare bevis på sin ignorering av mänskliga rättigheter när den förbereder sig för att hänga prodemokratiska aktivister,” två FN-experterThomas Andrews, särskild rapportör för mänskliga rättigheter i Myanmar, och Morris Tidball-Binz, specialrapportör för utomrättsliga sammanfattningar eller godtyckliga avrättningar, sa tidigare.

USA:s ambassad i Yangon utfärdade också ett uttalande där de sa att de ”fördömer militärregimens avrättning av prodemokratiska ledare och valda tjänstemän för att de utövat sina grundläggande friheter.”

Kambodjas premiärminister Hun Sen hade tidigare uppmanat Myanmar att ompröva och föreslog att deras avrättningar skulle dra kraftigt fördömande och komplicera ansträngningarna att återställa freden.

Hun Sen har ett särskilt intresse för Myanmar eftersom Kambodja i år är ordförande för den 10-medlemmar Association of Southeast Asian Nations, som har försökt få ett slut på våldet i Myanmar och ge humanitär hjälp. Myanmar är medlem i ASEAN men har misslyckats med att samarbeta med blockets planer.

Myanmars utrikesdepartement avvisade kritiken mot beslutet att fortsätta med avrättningarna och förklarade att Myanmars rättssystem är rättvist och att Phyo Zeya Thaw och Kyaw Min Yu ”visats vara hjärnan i att iscensätta fullskaliga terroristattacker mot oskyldiga civila för att ingjuta rädsla och störa fred och stabilitet.”

Myanmars senaste militärkupp förklaras

Myanmars militär tog makten från Suu Kyis valda regering i februari 2021, vilket utlöste fredliga protester som snart eskalerade till väpnat motstånd och sedan till omfattande strider som vissa FN-experter karakteriserar som ett inbördeskrig.

Vissa motståndsgrupper har ägnat sig åt mord, förbiskjutningar och bombningar i stadsområden. Mainstream-oppositionsorganisationer förnekar i allmänhet sådana aktiviteter, samtidigt som de stöder väpnat motstånd på landsbygden som oftare utsätts för brutala militära attacker.

Enligt Myanmars lag måste avrättningar godkännas av regeringschefen. Den sista rättsliga avrättningen som genomfördes i Myanmar tros allmänt ha varit av en annan politisk gärningsman, studentledaren Salai Tin Maung Oo, 1976 under en tidigare militärregering ledd av diktatorn Ne Win.

2014 omvandlades domarna över dödsdömda till livstids fängelse, men flera dussin dömda fick dödsstraff mellan då och förra årets maktövertagande.

Assistansföreningen för politiska fångar, en icke-statlig organisation som spårar dödande och arresteringar, sade i fredags att 2 114 civila har dödats av säkerhetsstyrkor sedan militärmakten. Det stod att 115 andra personer hade dömts till döden.

Senast

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Missa inte

”Det stinker – gör mig så otroligt provocerad”

Janne Andersson har avslutat sin roll som förbundskapten för...

Judiska församlingen ställer in gudstjänster

Efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, och...

Så många unga bor hemma mot sin vilja

Det är Hyresgästföreningen som vartannat år undersöker unga vuxnas...

JUST NU: Svensk jättekross i VM

Sverige inledde VM i innebandy med en imponerande 20-3-seger mot Slovakien i Singapore. Amanda Delgado Johansson var poängbäst i det svenska laget med fem...

Israels nya plan för Gaza avslöjad

Tidigt på fredagsmorgonen bröts den en veckolånga vapenvilan och striderna i Gaza är åter i gång. Båda sidor skyller på varandra för att pausen...

Danny Saucedo ska bli pappa – ”när som helst”

För femte gången ska Danny Saucedo, 37, ställa upp i Melodifestivalen. Men just nu ligger hans fokus någon helt annanstans. Han och flickvännen Anna...

Mystisk sjukdom förbluffar stjärnan

I förra säsongen så vann Vetle Sjåstad Christiansen distanscupen och hamnade på en tredje plats totalt. Han hamnade också på pallen sju gånger individuellt....

M-toppen misstänks för brott efter flyktingstopp

Efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina förra våren uppskattade Migrationsverket att 200 000 ukrainska flyktingar skulle komma till Sverige.Staffantorps kommunstyrelse beslutade då...