Nato-chefen Jens Stoltenberg säger att alliansen kommer att göra allt som krävs för att bevara freden på västra Balkan och antydde till och med att det kan komma att öka alliansens utplacering i Kosovo och Bosnien och Hercegovina.
Nato stöder Bosniens territoriella integritet och är oroad över ”ondskefull utländsk inblandning”, inklusive från Ryssland, i den flyktiga Balkanregionen som gick igenom ett förödande krig på 1990-talet, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på måndagen.
Sarajevo var första stoppet på Stoltenbergs turné i länder på västra Balkan som även omfattade Kosovo på måndagen. Han besöker Serbien och Nordmakedonien senare i veckan.
”De allierade stöder starkt Bosnien-Hercegovinas suveränitet och territoriella integritet”, sa Stoltenberg till reportrar. ”Vi är oroade över den secessionistiska och splittrande retoriken såväl som illvillig utländsk inblandning, inklusive Ryssland.”
Det finns en utbredd rädsla för att Ryssland försöker destabilisera Bosnien och resten av regionen och flytta åtminstone en del av världens uppmärksamhet från sin invasion av Ukraina.
Moskva stöder öppet den avskiljande, pro-ryssiske bosnienserbiske presidenten Milorad Dodik, som upprepade gånger har krävt att landet ska brytas upp och ansluta sig till den serbkontrollerade halvan av Bosnien med grannlandet Serbien.
”Detta hotar att undergräva stabiliteten och hämmar reformer”, sa Stoltenberg. ”Alla politiska ledare måste arbeta för att bevara enhet, bygga nationella institutioner och uppnå försoning. Detta är avgörande för stabiliteten och säkerheten i landet.”
Nato spelade en viktig roll för att avsluta Bosnienkriget 1992-95 och genomföra en USA-sponsrad fredsplan som delade landet ungefär i två mycket autonoma regioner, en kontrollerad av bosnienserberna och den andra av bosniaker, som till största delen är muslimer, och bosniska kroater.
”NATO har engagerat sig i Bosnien-Hercegovina i flera år”, sa Stoltenberg. ”Din säkerhet är viktig för regionen på västra Balkan och den är viktig för Europa.”
Den bosnienserbiska ledningen har i åratal blockerat Sarajevos ansökan om medlemskap i Nato, vilket även Ryssland motsätter sig.
Stoltenberg sa att det borde ta slut.
”Varje land har rätt att välja sina egna säkerhetsarrangemang utan utländsk inblandning”, sa han.
Senare i måndags besökte Stoltenberg Kosovo, den före detta serbiska provinsen som har erkänts som en självständig stat av USA och större delen av västvärlden, men inte av Serbien och dess allierade Ryssland och Kina.
Stoltenberg sa att Nato kommer att överväga att sätta in ytterligare fredsbevarande trupper i Kosovo för att säkerställa att de sjudande spänningarna mellan den kosovoserbiska minoriteten och den etniska albanska majoriteten inte går utom kontroll och skapar ”någon våldsam konflikt i Kosovo eller i den större regionen.”
Det Nato-ledda fredsbevarande uppdraget i Kosovo, som har varit i drift sedan kriget 1999 mellan serbiska regeringstrupper och kosovoalbanska separatister, har för närvarande över 4 500 soldater från 27 länder.