Exklusivt innehåll:

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Nordvästra Europa i hög beredskap inför stormen Ciaran

Tre franska departement – Finistere, Cotes-d’Armor och Manche – kommer att placeras på röd stormvarning, den högsta nivån, vid midnatt (2300 GMT), sade den nationella väderbyrån Meteo-France.

ANNONS

En stor del av nordvästra Europa gick i hög beredskap på onsdagen när en storm kallad Ciaran hotade att föra med sig stormvindar och extrema regn till regionen.

Tre franska departement – Finistere, Cotes-d’Armor och Manche – kommer att placeras på röd stormvarning, den högsta nivån, vid midnatt (2300 GMT), sade den nationella väderbyrån Meteo-France.

Två av dem kommer också att placeras på maximal översvämningsvarning, tillade den.

Totalt 17 departement längs den franska kusten, från Gironde-regionen till norra Hauts de France, kommer att vara på den lägre kategorin orange beredskap.

I Storbritannien sa meteorologiska kontoret att det skulle komma utbrott av kraftigt regn, risk för översvämningar i vissa områden och vindbyar på 60-70 miles per timme längs Englands sydkust.

I Frankrike förväntades stormen till och med släppa lös vindar på upp till 170 kilometer i timmen, särskilt vid kusterna i Bretagne och Normandie i nordväst, varnade Meteo-Frankrikes prognosmakare Francois Gourand på tisdagen.

Nederbörden kan nå 50 millimeter inom bara sex timmar i dessa områden, sa väderbyrån.

Ciaran förväntas träffa Bretagne före midnatt onsdag, med vindar på upp till 150 km/h vid kusten och 130 km/h inåt landet med en andra, häftigare stormfas efter några timmar senare.

Järnvägstrafiken inställd

Omkring 3 200 brandmän kommer att sättas in i de mest utsatta områdena, uppger det franska inrikesministeriet.

Myndigheterna, som varnar för fallande träd och blockerade vägar, har uppmanat folk att hålla sig inomhus om möjligt och hålla sig borta från kusten.

Den nationella järnvägsoperatören SNCF har stoppat regionaltåg i de mest drabbade områdena och även ställt in flera höghastighetståg med TGV.

Eurostar, som förväntade sig störningar och avmattning, sa till AFP att det rekommenderade passagerare att skjuta upp sina resor planerade till torsdag.

Flygplatsen i Brest, västra Bretagne, kommer att vara stängd från onsdag sent på eftermiddagen till tidig torsdag, och det mesta av färjetrafiken till de bretonska öarna ska stoppas.

Quimper flygplats, också i Bretagne, stängde tidigt på onsdagen i 24 timmar.

Kustöversvämningar är sannolikt från tidig torsdag, sade Olivier Caumont, också på Meteo-France, till reportrar, med vågor som möjligen stiger till 10 meter.

Sjöfartsmyndigheterna utfärdade en stark varning för att ta ut båtar till havs, eller ens närma sig kusten ”var det är med bil eller till fots”.

”Lägg lågt, håller tummarna”

De sa också att en kraftfull bogserbåt skulle sättas in för att hjälpa alla fartyg i nöd.

”Allt vi kan göra är att ligga lågt och hålla tummarna”, säger Olivier Laban, ordförande för skaldjursodlingskommittén i Arcachon-bassängen i Frankrikes sydväst.

ANNONS

I Storbritannien sa Kate Marks, chef för översvämningstjänst vid miljöbyrån, att ”betydande översvämningar” var möjliga och varnade människor att hålla sig borta från svullna floder och bilister att inte köra genom översvämningsvatten.

Stormen Ciaran kommer mindre än två veckor efter att stormen Babet krävde fem liv i Storbritannien i kraftiga översvämningar och kraftiga vindar.

”Vissa delar av södra Wales och sydvästra England kan komma att få 80 mm regn”, säger Meteorolog Dan Suri, biträdande chefsmeteorolog på Meteorkontoret.

Översvämningar på grund av kraftigt regn har redan sett cirka 12 000 sandsäckar utplacerade i östra Nordirland.

De självstyrande brittiska kronberoendena på Kanalöarna utanför norra Frankrikes kust har också varnats för att förbereda sig för översvämningar.

ANNONS

Så långt som till Spanien

I Belgien utfärdade väderkontoret en orange varning för den flamländska kusten, en gul varning för resten av landet, och manade till ”stor försiktighet”.

Städerna Bryssel, Antwerpen och Liège meddelade att parkerna skulle vara stängda onsdag eftermiddag och hela torsdagen.

De flamländska provinserna Västflandern och regionerna Östflandern sa båda att de skulle stänga tillgången till utomhussportanläggningar och förbjuda människor att ta sig in i skogar eller naturreservat.

I grannlandet Nederländerna utfärdade vädertjänsten en gul varning för torsdagen, medan bilister uppmanades att arbeta hemifrån för att undvika trafikstockningar.

Flera skolor sa att de skulle vara stängda eller delvis stängda på torsdag.

ANNONS

Ciarans påverkan förväntades märkas så långt söderut som i Spanien, där vindhastigheter på upp till 90 km/h förväntades under torsdagen.

Myndigheterna bad folk att ta ner presenningar, undvika att gå under träd och ta bort blomkrukor från balkonger.

Även om stormar är ett naturligt återkommande fenomen, kan de förvärras av klimatförändringar, enligt forskare.

Översvämningar kommer sannolikt att förvärras av stigande havsnivåer till följd av smältande glaciärer.

Senast

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Missa inte

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto och vann ett silver och ett brons från stafetterna. Hon hade också planerat att tävla...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen om hur det som började som en romans förvandlades till en mardröm. Hennes pojkvän, rumpdoktorn Fredrik...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...

Uppgifter: Redo att dumpa tolv spelare

Manchester United står inför stora förändringar under den nya ägaren sir James Ratcliffe, som har som mål att reformera klubben och återställa ekonomin. Detta...

Hur går det i kriget? – ställ dina frågor här

Två år har gått sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.  Men hur går det egentligen för de stridande? Vad väntas hända på årsdagen av...