Exklusivt innehåll:

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Nyckelbron mellan USA och Kanada öppnas igen efter att polisen rensat demonstranter

Den mest trafikerade gränsövergången mellan USA och Kanada öppnade igen sent på söndagen efter att protester mot COVID-19-restriktioner stängde den i nästan en vecka, medan kanadensiska tjänstemän höll tillbaka från ett tillslag mot en större protest i huvudstaden Ottawa.

Detroit International Bridge Co. sa i ett uttalande att ”ambassadörsbron nu är helt öppen och tillåter fritt flöde av handel mellan Kanadas och USA:s ekonomier igen.” Esther Jentzen, taleskvinna för företaget, sa i ett senare sms till The Associated Press att bron åter öppnades för trafik klockan 23.00 EST.

Korsningen bär normalt 25% av all handel mellan de två länderna, och blockaden på den kanadensiska sidan hade stört affärerna i båda länderna, med biltillverkare tvingade att stänga flera monteringsfabriker.

Polisen i Windsor, Ontario, sade tidigare på dagen att mer än två dussin personer hade arresterats fredligt, sju fordon bogserade och fem beslagtagits när poliser rensade de sista demonstranterna från nära bron, som förbinder staden – och många kanadensiska bilfabriker – med Detroit.

Protesten i Ottawa har under tiden förlamat centrum, upprört invånare som är trötta på polisens passivitet och ökat trycket på premiärminister Justin Trudeau, som presiderade vid ett regeringsmöte sent på söndagen.

Demonstrationerna har gett eko över Kanada och utanför, med liknande konvojer i Frankrike, Nya Zeeland och Nederländerna. US Department of Homeland Security varnade för att lastbilskonvojer kan vara på gång i USA.

Ambassadörsbron hade varit stängd under större delen av dagen trots att protesten bröts upp då en kraftig snöstorm täckte området. Windsor borgmästare Drew Dilkens hade sagt att spann skulle öppnas när myndigheterna bestämt att det var säkert att göra det.

Kanadas industriminister, François-Philippe Champagne, välkomnade utvecklingen och sa på Twitter: ”Goda nyheter. Glad att se att ambassadörsbron nu öppnas igen.”

USA:s president Joe Bidens administration erkände på söndagen den till synes fredliga resolutionen till demonstrationen, som den sa hade ”utbredda skadliga effekter” på ”människors liv och försörjning” på båda sidor om gränsen.

”Vi är redo att stödja våra kanadensiska partners varhelst det är användbart för att säkerställa att återupprättandet av det normala fria flödet av handel kan återupptas,” sa hemlandsäkerhetsrådgivaren Dr Liz Sherwood-Randall i ett uttalande.

I Ottawa, som ligger cirka 500 miles nordost om Windsor, sa borgmästare Jim Watson i söndags att staden slöt en överenskommelse med demonstranter som har blockerat gator i centrum i mer än två veckor som kommer att se dem flytta ut från bostadsområden inom de närmaste 24 timmarna.

Watson sa att han gick med på att träffa demonstranter om de begränsade sin protest till ett område runt Parliament Hill och flyttade ut sina lastbilar och andra fordon från bostadsområden vid lunchtid på måndag.

Borgmästaren delade ett brev från en av protestens arrangörer, Tamara Lich, där hon sa att demonstranterna ”håller med om din begäran” om att fokusera aktiviteterna på Parliament Hill. Men Lich förnekade senare att det fanns en överenskommelse och sa i en tweet: ”Ingen affär har gjorts. Avsluta mandaten, avsluta passen. Det är därför vi är här.”

Watson tillade i sitt brev till demonstranter att invånarna är ”utmattade” och ”på kanten” på grund av demonstrationerna och varnar för att vissa företag är på randen av permanent stängning på grund av störningarna.

Leden av demonstranter hade ökat till vad polisen sa var 4 000 demonstranter på lördagen, och en motprotest från frustrerade Ottawa-invånare som försökte blockera konvojen av lastbilar från att komma in i centrum dök upp på söndagen.

Clayton Goodwin, en 45-årig militärveteran som var bland motdemonstranterna, sa att det var dags för invånarna att stå upp mot demonstranterna.

”Jag är förskräckt över att andra veteraner skulle vara där nere och adjungera min flagga, adjungera min tjänst”, säger Goodwin, som är VD för Veterans Accountability Commission, en ideell förespråkargrupp. ”Det är en sorg. Staden var fri. Vi är 92% vaccinerade. Vi är redo att stödja våra företag.”

Colleen Sinclair, en annan motdemonstranter, sa att demonstranterna har haft tillräckligt med tid för att få sitt missnöje hört och att de måste gå vidare – med polisstyrkan, om det kommer till kritan.

”De är ockupanter. Människor är rädda för att gå till jobbet, för rädda för att lämna sina hem”, sa hon. ”Det är inte så du får din röst hörd. Det här är inhemsk terrorism och vi vill ha dig bort från vår stad. Gå hem.”

Staden har sett liknande utvidgningar av protesterna de senaste helgerna, och hög musik spelades när folk gick runt i centrum där anti-vaccindemonstranter har hållit läger sedan slutet av januari, till de lokala invånarnas frustration.

”Det känns bara som att jag bor i ett annat land, som om jag är i USA”, säger Shannon Thomas, en 32-årig lärare. ”Det gör mig bara riktigt ledsen att se alla dessa människor vifta med kanadensiska flaggor och agera som patrioter när det verkligen är det mest sorgliga och pinsamma jag någonsin sett.”

Trudeau har hittills avvisat uppmaningar att använda militären, men hade sagt att ”alla alternativ finns på bordet” för att få ett slut på protesterna. Trudeau har kallat demonstranterna en ”kant” av det kanadensiska samhället. Både federala och provinsiella politiker har sagt att de kan inte beordra polisen vad de ska göra.

Generalmajor Steve Boivin, befälhavare för Canadian Special Operations Forces Command, sade i söndags att två av hans specialstyrkor stödde protesterna i Ottawa och var i ”process att släppas” från tjänst. Boivin sa att aktiviteten går emot militärens värderingar och etik.

På fredagen beordrade en domare att blockaden vid korsningen i Windsor och Ontario skulle upphöra. Premiärminister Doug Ford utropade undantagstillstånd som tillåter böter på 100 000 kanadensiska dollar (€69 200) och upp till ett års fängelse för alla som olagligt blockerar vägar, broar, gångvägar och annan kritisk infrastruktur.

Partiella stängningar vid bron började den 7 februari och i mitten av veckan var störningarna så allvarliga att biltillverkare började stänga ner eller minska produktionen. Avståndet kom vid en tidpunkt då industrin redan kämpar för att upprätthålla produktionen inför pandemi-inducerad brist på datachips och andra störningar i leveranskedjan.

”Vi protesterar mot att regeringen tar bort våra rättigheter”, säger Eunice Lucas-Logan, bosatt i Windsor. ”Vi vill att restriktionerna tas bort. Vi får vänta på att få reda på det.”

67-åringen har varit ute och stött protesten de senaste fyra dagarna. Hon sa att hon uppskattade att polisen har haft tålamod.

På andra sidan landet stängdes en stor lastbilsgränsövergång mellan Surrey, British Columbia och Blaine, Washington, i söndags, en dag efter att kanadensiska myndigheter sa att några fordon hade brutit sig över polisens barrikader och att en folkmassa tagit sig in i området till fots.

Royal Canadian Mounted Police sa på söndagseftermiddagen att fyra personer hade gripits för ”otyg” under protesten. Några personer som stannade över natten hade packat ihop och lämnat, men gränsövergången och vägarna i området förblev stängda.

En gränsblockad som började i Coutts, Alberta, norr om Sweet Grass, Montana, den 29 januari förblev också på plats. Polisen utfärdade mer än 50 trafikbiljetter på lördagen och fortsatte att utfärda dem på söndagen, RCMP Cpl. sa Troy Savinkoff.

Poliser avlyssnade och inaktiverade också tre grävmaskiner som fördes till protesten, sa Savinkoff.

”Hade de tagit sig till blockaden, skulle det bara ha förvärrat den olyckliga situation vi står inför vid gränsen”, sa han.

Medan demonstranterna förkastar vaccinmandat för lastbilschaufförer och andra covid-19-restriktioner, håller många av Kanadas folkhälsoåtgärder, såsom maskregler och vaccinpass för att ta sig in på restauranger och teatrar, redan bort när omicron-ökningen planar ut.

Ungefär 90 % av lastbilschaufförerna i Kanada är vaccinerade, och lastbilschaufförföreningar och många storriggaroperatörer har fördömt protesterna. USA har samma vaccinationsregel för lastbilschaufförer som korsar gränsen, så det skulle göra liten skillnad om Trudeau hävde begränsningen.

Pandemirestriktioner har varit mycket strängare där än i USA, men kanadensare har i stort sett stött dem. Den stora majoriteten av kanadensare är vaccinerade, och dödstalen för covid-19 är en tredjedel av USA:s.

Samtidigt slog Biden, i en intervju med NBC:s Lester Holt på söndagen inför Super Bowl, en kritisk ton när han frågades om de som sannolikt kommer att invända mot maskmandatet vid NFL-mästerskapsmatchen.

”Jag älskar hur folk pratar om personlig frihet,” sa han. ”Om du utövar personlig frihet, men du sätter någon annan i fara, deras hälsa i fara, anser jag inte att det är särskilt bra med frihet.”

Senast

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Missa inte

Klar för IFK Norrköping

Tim Prica återvänder till allsvenskan efter fyra år utomlands,...

Insats vid Säpos lokaler

Det pågår en insats vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna....

Öbergs tunga smäll – tvingas dra sig ur

Hanna Öberg deltog i VM i tjeckiska Nove Mesto och vann ett silver och ett brons från stafetterna. Hon hade också planerat att tävla...

JUST NU: Fredrik Berne får fängelse

Åsa Vesterlund har själv berättat för Expressen om hur det som började som en romans förvandlades till en mardröm. Hennes pojkvän, rumpdoktorn Fredrik...

Tips för hela din tv-helg: ”Bästa avsnittet sedan flytten till TV4”

”Bäst i test” (23 februari, TV4)Med glädje går att konstatera att fredagens avsnitt – det sjunde – av ”Bäst i test” är det överlägset...

Två år senare söker tusentals ukrainare efter försvunna släktingar

I Ukraina är 30 000 människor fortfarande saknade...

Uppgifter: Redo att dumpa tolv spelare

Manchester United står inför stora förändringar under den nya ägaren sir James Ratcliffe, som har som mål att reformera klubben och återställa ekonomin. Detta...

Hur går det i kriget? – ställ dina frågor här

Två år har gått sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.  Men hur går det egentligen för de stridande? Vad väntas hända på årsdagen av...