Exklusivt innehåll:

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

”Okontrollerat våld”: Vad det antijudiska upploppet kan betyda för Ryssland

”När du tar ut antisemitismen ur lådan är det svårt att lägga in den igen”, sa en specialist till Euronews.

ANNONS

Hundratals män stormade en flygplats i Dagestan under helgen, skanderade antisemitiska slagord och letade efter israeler som anlände med ett flyg från Tel Aviv.

Den våldsamma oredan – av vissa stämplad som en ”pogrom” – inträffade i regionen norra Kaukasus, där ilskan över konflikten i Gaza är hög.

Israels ambassadör i Moskva skyllde söndagskvällens oro på extremistiska element till följd av ”indoktrinering” i republiken Dagestan med muslimsk majoritet. Men han sa att det överlag inte finns någon antisemitism ”på en organiserad nivå” i Ryssland.

Ambassadör Alexander Ben Zvi sa att ett 30-tal israeliska medborgare ombord på planet tillbringade natten i en VIP-svit på flygplatsen, innan de fördes med helikopter till en annan närliggande flygplats för att fortsätta sina resor.

”Norra Kaukasus är definitivt pro-Palestina,” analytiker Harold Chambers berättade för Euronews.

Delvis beror detta på religiös samhörighet, med människor i regionen som vill stå i solidaritet med andra muslimer, men han tillade att det också finns en ”delad föreställning om kamp mot förtryck i vissa kretsar.”

Dagestan har upplevt secessionistiska oroligheter under 1900- och 2000-talen, med den Moskva-stödda regimen anklagad för ”allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheternaPalestinier säger samtidigt att de lider under brutal israelisk ockupation.

Medan antisemitism ”inte nödvändigtvis” var utbredd i norra Kaukasus, sa Chambers att en flod av desinformation och känslomässigt laddat onlineinnehåll kring blodsutgjutelsen i Gaza har gjort positionerna mycket mer extrema de senaste veckorna.

Ett grundlöst påstående om att judiska flyktingar var ombord på ett anländande plan från Israel hjälpte till att utlösa söndagens upplopp på flygplatsen i Makhachkala, medan regionala telegramkanaler har pumpat ut strömmar av bilder på palestinska barn som drabbats av israeliska attacker.

En huvudvärk för Putin

Vid sidan av Israel-Hamas-kriget, Ryssland-Israel relationsspecialist Мilàn Czerny sa till Euronews att störningen borde sättas i ett regionalt sammanhang.

Sedan kriget i Ukraina startade 2022 sa han att oliktänkande hade byggts upp i norra Kaukasus. Först mot den partiella mobilisering som aviserades i september och sedan protester mot tilltagande socioekonomiska svårigheter.

”I Dagestan blir den ekonomiska situationen allt svårare och det finns en stigande religiös radikalisering”, förklarade han.

”Protesten ägde rum i ett vakuum.”

Oroligheter i Rysslands Kaukasus-region är ett bekymmer för Vladimir Putin, som anklagade västvärlden och Ukraina för att ha väckt problem över sociala medier – något Washington avfärdade på onsdagen som ”absurt”.

Den ryske presidenten besegrade tidigare ett islamistiskt uppror där och är angelägen om att säkerställa fred på hemmaplan inför valet nästa år.

”Detta är absolut inte ett bra tecken för Putins regim”, sade Chambers och antydde att bilder av ”okontrollerat offentligt våld”, folkmassor som överväldigade polisen och en stor flygplats som överkördes inte var bra för optiken.

Han pekar på två konkurrerande tolkningar av oredan. En att den återspeglar ett misslyckande av en kanske mer sympatisk säkerhetstjänst, som verkade inta en slapp inställning till demonstranter. Den andra är att, möjligen urholkade av kriget i Ukraina, kunde de inte effektivt kontrollera pöbeln.

Samtidigt som han varnade för att tro att den ryska federationen skulle ”bryta upp”, upprepade Czerny detta andra argument och sa att upploppet visade att ”den ryska statens kapacitet minskade och att den i viss mån tappar kontrollen.”

ANNONS

”Många linjer som inte kunde ha korsats tidigare korsas nu i Ryssland.”

Ryssland meddelade tidigare i veckan att det skärpte säkerheten i regionen, där Tjetjeniens starke ledare Ramzan Kadyrov sa att upploppsmän skulle skjutas ihjäl om de inte lyssnade på varningar.

Problem framför Rysslands krympande judiska gemenskap

Bortom regionen ökar oron för antisemitism i Ryssland.

När kriget i Ukraina fortsätter, sa Czerny att Moskva driver upp intoleransen mot det judiska folket och Rysslands andra religiösa och etniska minoriteter mitt i ansträngningarna att stärka nationalismen och avleda uppmärksamheten från invasionens dyster ekonomisk nedgång.

”Istället för en distinkt antisemitisk kampanj är det en del av Kremls diskurs. Socioekonomiska förhållanden i Ryssland är tuffa just nu, så de behöver folk att skylla på. De skyller på USA. De skyller på Nato. Men folk tröttnar på De är trötta på att höra samma sak… så de [the Russian state] måste hitta någon annan att skylla på.”

ANNONS

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov jämförde i maj 2022 den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy med Adolf Hitler, som han sa ”också hade judiskt blod”.

Statlig tv i Ryssland har också anklagat framstående ukrainska politiker för att vara i hemlighet judar, medan ryskstödda ledare i Ukrainas Donetsk- och Luhansk-regioner har hävdat att judarna låg bakom Ukarines Maidan-revolution 2014 som störtade den pro-ryska ledaren Viktor Janukovitj.

”Det vi ser under det senaste och ett halvt året av kris är att Ryssland återvänder till ett av de mest historiska mönstren – antisemitism”, tillade Czerny.

Antisemitism var en viktig fråga under Sovjetunionen, särskilt under Stalin och senare Brezhnev, där judar stod inför institutionell och samhällelig rasism.

Cirka 165 000 judar bodde i Ryssland 2019, vilket gjorde dem till sjätte största judiska samfundet utanför Israel vid den tiden, enligt Berman Jewish Data Bank.

ANNONS

Men i augusti sa den judiska byrån att 20 500 hade flytt landet, med spöket av historisk förföljelse som troligen hotade stort.

Czerny tillade att många av Rysslands judar tenderar att vara mer kritiska till invasionen och ”köper mindre in i Putins berättelse”.

I Dagestan själv lämnade de flesta judar under de ondskefulla krigen på 1990-talet när det vilsamma norra Kaukasus försökte bryta sig loss från Ryssland.

För de som är kvar i landet sa Czerny ”när judar ser denna pogrom hända och bristen på statligt svar känner de sig rädda.”

”Det är läskigt.”

ANNONS

Men det var inte alltid så här. Studier visa att under Putin minskade antisemitismen under de senaste två decennierna i Ryssland, efter en ökning på 1990-talet.

I ett Levada Center opinionsundersökning45 % av ryssarna sa till exempel att de hade en positiv inställning till judar 2021, upp från 22 % 2010.

Med flygplatsupploppet som betonade att saker och ting lätt kan komma ur kontroll, föreslog Czerny att staten kan lätta på sin antisemitism, även om den inte heller kan göra det.

Han varnade dock: ”När man tar ut antisemitismen ur lådan är det svårare att sätta tillbaka den. När det nationalistiska elementet blir starkare i Ryssland känner sig människor uppmuntrade av statens antisemitiska uttalanden.

”Det kan bara växa från och med nu.”

Senast

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

Missa inte

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...

ISW: Ukraina har lyckats avsevärt begränsa Rysslands aktiviteter i Svarta havet

Eftersom slutet av februari också markerar 10-årsdagen av...

Svenskt fiasko i Stockholm

Under måndagskvällen hölls "Skidskyttekampen" på Stockholms stadion, där de svenska lagen kämpade mot Norge, Tyskland och Frankrike. Efter kvalet startade de svenska lagen åtta...

Ungern säger ja till Sverige i Nato – detta händer nu

Vad händer nu?När det ungerska parlamentet nu har godkänt Sveriges Natoansökan ska protokollet skickas vidare till Ungerns president för signering. László Kövér är både talman...

Fortsatt inga konserter bokade på Ullevi i sommar

2022 och 2023 blev succéår för Ullevi med flera stora spelningar. 2024 väntas bli raka motsatsen. Våren och sommaren närmar sig med stormsteg,...