Exklusivt innehåll:

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Pakistan utvisar 165 000 afghanska migranter tillbaka till Afghanistan

Biståndsorganisationer har varnat för att afghaner som tvångsdeporterats från Pakistan till Afghanistan är i stort behov av hjälp.

ANNONS

Pakistans säkerhetsstyrkor fängslar och utvisar papperslösa eller oregistrerade utlänningar efter att tidsfristen för afghanska migranter utan papper att frivilligt lämna passerade den 1 november.

Tillslaget mot illegal migration påverkar mest afghaner eftersom de är majoriteten av utlänningar som bor i Pakistan, även om regeringen säger att den riktar sig till alla som vistas i landet illegalt.

Tre hjälporganisationer – det norska flyktingrådet, det danska flyktingrådet och den internationella räddningskommittén – sa att många människor som flydde från det pakistanska tillslaget anlände till Afghanistan i dåligt skick.

”Förhållandena under vilka de anländer till Afghanistan är svåra, med många som har uthärdat mödosamma resor som sträcker sig över flera dagar, utsatta för väder och vind och ofta tvingats lämna sina ägodelar i utbyte mot transport”, säger byråerna i ett uttalande.

Mellan 9 000 och 10 000 afghaner passerar nu gränsen varje dag från Pakistan. Tidigare var det cirka 300 per dag, enligt byråteam på plats.

Återvändande afghaner har ingenstans att ta vägen och byråerna sa att de fruktar för människors överlevnad och återanpassning i ett land som är överväldigat av naturkatastrofer, årtionden av krig, en kämpande ekonomi, miljontals internflyktingar och en humanitär kris.

”Vi hade byggt ett hem, de fick oss att lämna allt bakom oss, vi tog med oss ​​hälften av våra kläder och släppte hälften av det. Vi har gått igenom så mycket att jag fortfarande skakar, och allt är kvar och vi kom”, sa Yasson, en 45-årig afghansk kvinna efter att hon tvångsåterlämnats via Torkhams gränsövergång.

Salma Ben Aissa, den internationella räddningskommitténs landschef i Afghanistan, sa att de återvändande står inför en dyster framtid, särskilt om de bott i Pakistan i årtionden.

Afghanistans talibanmyndigheter säger att de har förberett tillfälliga läger för afghaner i gränsområden, förse människor med mat, tak över huvudet, hälsovård och SIM-kort.

På torsdagen sa Pakistans inrikesminister Sarfraz Bugti att han försäkrade talibanernas högsta diplomat i landet, Ahmad Shakib, att afghanska kvinnor och barn kommer att undantas från biometriska tester som fingeravtryck för att underlätta deras återkomst.

Bugti sa till Shakib att afghaner kommer att behandlas med största respekt och värdighet, enligt ett uttalande från ministeriet. Inga åtgärder vidtas mot dem som har registrerats som bosatta i Pakistan eller har ett afghanskt medborgarkort, tillade han.

Pakistansk polis genomför räder över hela landet för att kontrollera utlänningars dokument.

Myndigheterna rev hus i lertegel i utkanten av huvudstaden Islamabad tidigare i veckan för att tvinga afghaner att lämna området. Husgeråd begravdes under spillror efter att tunga maskiner drog ner de provisoriska bostäderna.

Pakistan har varit värd för miljontals afghaner under decennierna, inklusive de som flydde från sitt land under den sovjetiska ockupationen 1979-1989.

Senast

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Missa inte

Karl Fredriks liv efter pausade programmet

Det råder kris i tv-branschen och ett av programmen...

Veteranen klev fram: ”Kanske inte rättvist”

I den hockeyallsvenska matchen mellan Södertälje och Björklöven var...

Tio skadade i krasch

En person beskrivs som allvarligare skadad och den personens...

Så gick det för skådisarna efter ”How I met your mother”

Jason Segel Publicerad 26 feb 2024 kl 19.00, uppdaterad...

Då ökar stillasittandet risk för hjärtkärl-sjukdomar

Publicerad: 26 feb 2024, kl 20:00 Premium Är du orolig över att det blir mycket stillasittande på dagarna?En ny studie med närmare en halv...

Gerard Depardieu står inför ett nytt klagomål om sexuella övergrepp

Den franske skådespelaren är redan under utredning för...

Stänger arenan direkt

Skellefteå AIK ska spela mot Rögle i SHL på torsdag, men det återstår att se om matchen kan spelas i Skellefteå Kraft arena. Enligt...

Forskaren går emot Jan Guillou: ”Det blir absurt”

Det talas om det senaste försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I en krönika från Jan Guillou för Aftonbladet skriver författaren och journalisten att Sverige...

Kronofogden hittade inte dyrgripen – förklaringen

PremiumKronofogden letade efter en speciell dyrgrip när de slog till på Gunilla Perssons hotellrum. I nya dokument, som Expressen tagit del av, framgår det varför...

ISW: Ukraina har lyckats avsevärt begränsa Rysslands aktiviteter i Svarta havet

Eftersom slutet av februari också markerar 10-årsdagen av...